reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

U NAS \ODPUKAC" JAK NARAZIE BOSKO Z JEDZENIEM..POZA TYM ZE MACIEJ MA ALERGIE NA MLEKO POCHODZENIA KROWIEGO I JE BEBILON PEPTI TO RESZTA GO NIE ALERGIZUJE.
ZJADA PO PROSTU WSZYSTKO I ANI KROSTKI NA BUZI:tak:
DZISIAJ DALAM MU ZIEMNIAK ZE SZPNAKIEM.....ZJADL ZE SMAKIEM...ALE WYGLĄDALO TO JAKBY KUPE JADL..TAKA ZIELONA PAPKA:-D :-D :-D :-D

ZAJADA KASZKI O ROZNYCH SMAKACH (OCZYWISCIE RYŻOWE I KUKURYDZIANE) PURRE RYZOWE, WSZELKIE WARZYWA (CZASEM ROBIĘ MU SAMA NA PARZE) A CZASEM ZUPKI ZE SLICZKOW...UWIELBIA WARZYWA I OWOCE....JEJQU JAKI "JEDEK" MI SIE TRAFIL....JESTEM Z TEGO POWODU BARDZO SZCZESLIWA......PRZYNAJMNIEJ O TYLE DOBRZE!!!!!!!!!

reklama
Czarodziejko skąd wzięłaś szpinaka z ziemniakiem bez dodatku masła i mleka:confused:. mamy w domu kota i psa..........a może to one uczulają Kubusia a nie żarełko, może tak mi się to nakłada:confused::confused: A Kubuś tak zafascynowany zwierzakami i ja żyć bez zwierząt nie mogę..........co robic?

Napiszcie mi proszę czy to wystarczy, bo jeszcze myślałam o wprowadzeniu danonków ale nie wiem - co o tym sądzicie. Nie ma chłopak na nic alergii, więc można by spróbować.

Z góry dziękuję za odpowiedzi:-D:-D:-D[/quote]

RUDYKOTKU - WYDAJE MI SIE ZE PRAWIDLOWO ODZYWIASZ SWOJE DZIECIE ...Z TYMI DANONKAMI MOZESZ SPROBOWAC JESLI NIC GO NIE ALERGIZUJE...W KONCU TO JAKAS DODATKOWA DAWKA NABIAŁU:-D

ZRESZTĄ TO CZY DZIECKU WYSTRACZA POKARMU NAJLEPIEJ WIDAC PO NIM SAMYM....JAK MOJEMY NIE WYSTARCZA SAM OBIADEK CZYLI SLOICZEK ZUPKI TO PCHA RĄCZKI DO BUZI I MARUDZI WTEDY WIEM ZE GŁÓD SCISNĄL I PODAJĘ JESZCZE BUTLE.....

ASIUK - SZPINAK Z ZIEMNIEKIEM ROBI FIRMA HIPP..SZCZERZE TO PIERWSZY RAZ UDALO MI SIE GO KUPIC PODOBNIE SELER Z GROSZKIEM....
O DZIWO MACIEJ ZJADL SZPINAK MAM NADZIEJE ZE NIE BEDZIE SENSACJI BRZUSZKOWYCH ANI ALERGII;-)

Czarodziejko no właśnie ja widziałam te Hippa ziemniaczki ze szpinakiem, ale tam jest masło i smietana (albo mleko) a to odpada u nas. Ja bym z danonkami się wstrzymała, tak samo jak z pieczywem- piszą w poradnikach żeby nie dawać zanim nie skończy roku-to po co ryzykować, tak samo ryb, orzechów.

Rudykotku ja nie odpowiedziałam, bo Kubuś je więcej, ale przecież każde dzieciątko jest inne i myslę, że dobrze karmisz jesli Ci nie kwili:-). Kubus wypija co 2,5 godz ok 130 ml bebilonu pepti a wieczorem po kapieli to 210 z kaszką ryzową zagęszczony. O słoiczkach to nie powiem bo to śladowe ilości. Za to nic nie chce pić:-(.

rudykot - nie przejmuj sie tak tym jedzeniem ;-) jak jest pogodny i zdrowny, znaczy ze ok :-)

moja Nina je jeden sloiczek z warzywkami i jeden z owockami. a reszta to cycek (4-5 razy). kaszek jej nie daje, bo nie lubi, a poza tym ostanio ma i tak twarda kupke. zastanwami msie tez nad danonkami, ale muze o tym pogadac z lekarka

ASIUK- mój Kuba też nie chce pić, ale staram mu się podawać łyżeczką zawsze coś poleci.
RUDYKOT - też jestem zdania,że każde dziecko samo sobie reguluje ile ma zjeść i napewno nie dajesz mu ani za duzo ani za mało.
Co do danonków ja już mojemu Kubusiowi dałam i nic mu nie jest, a poza tym tak mu posmakowały, że jak zjadł jednego to płakał:tak: , ale drugiego mu nie dałam( jeden dziennie wystarczy). Ponadto lekarka mówiła mi że ma alergię i kazała dawać mleko eliminacyjne ,a ja dawałam HA, a teraz podałam zwykłe mleko modyfikowane BEBIKO i młody nie ma żadnej wysypki ( wtedy te krostki to wydaje mi się, że były od proszku bo jak zmieniłam to i krostki znikły).

Rudykocie nie odpowiadalam na Twoje pytanie, bo jak widzisz jestesmy dopiero na poczatku drogi, jesli chodzi o dozywianie. Jedyne, co mnie zastanowilo, to ilosc herbatki- wg mnie sporo. Ale moze dlatego, ze Paula czasem wypije kilkadziesiat ml wody dziennie, a czasem w ogole nie chce sie "dopajac";-) .

Czarodziejko tylko pozazdroscic takiego wszystkojadka:tak:

Asiuk ja spedzam godziny przed stoiskiem ze sloiczkami i dokladnie studiuje sklad potraw. Szukalam zupki jarzynowej tylko z marchewki, ziemniaka i pietruszki, ale nigdzie nie ma (przejrzalam tez oferte 3 firm w necie, ale nie maja takiej)- albo jest dodatkowo maslo, albo por, albo... jeden z silniejszych alergenow- seler:wściekła/y: Polecana zupka Gerbera tez odpada.:no:

Moze faktycznie Kubus jest uczulony na psa lub kota. Kocia siersc to b. silny alergen. Jesli po podaniu nowego produktu nie ma objawow z ukladu trawiennego (bole brzuszka, biegunki) to pomysl powazniej o odizolowaniu na jakis czas zwierzat.

W majowym numerze "Dziecka" jest fajny artykul nt alergii. Napisali, ze produkty z glutenem mozna podawac dziecku po ukonczeniu 6 miesiaca. Najnowsze badania wykazaly, ze pozniejsze wprowadzanie glutenu nie zmniejsza liczby uczulen na niego. Czyli kaszka manna i pieczywo wrca do lask.

reklama
Dziewczyny, a po co te godziny spędzone przed stoiskiem ze słoiczkami? Czy nie łatwiej byłoby samemu coś ugotować?

Rudykocie plan żywienia mojego Kubusia wygląda tak:
-ok 8-8.30- kaszka na 150ml wody
-ok 11.30-12- obiadek ok 150 ml
-ok 15-15.30- 150 ml mleka
-ok 17- deserek-zazwyczaj jakiś owoc
-ok 18- 150 ml mleczka
-ok 22-22.30- 180 ml mleczka z kleikiem ryżowym i kaszką gryczaną
w międzyczasie jeszcze daję mu wode albo herbatkę, także możesz sobie porównać. Danonki już dawałam, bardzo mu smakują i nic się nie dzieje.

Do góry