reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

A może są jakieś mamusie lub przyszłe mamusie z Legnicy??

reklama
dla mamy
- 3 - 4 koszule z duzym peknieciem wygodnym do karmienia
- szlafrok
- kapcie i klapki pod prysznic
- 2 biustonosze do karmienia lub o 1 rozmiar wieksze od noszonego dotychczas
- wkladki laktacyjne - pani nie polecala gerbera, bo sa dosyc sztywne i na poczatek maja zbyt mala chlonnosc, za to ok sa bella, avent, penaten
- podpaski z wkladem wchłaniajacym 2-3 opakowania- pani poleca Tena Lady ( Wkłady/Pieluchy anatomiczne TENA Lady EXTRA od1zl (873045823) - Aukcje internetowe Allegro)- przydatne zwlaszcza w pierwszej fazie porodu i pierwsze chwile po porodzie
- takie mega wielkie podpaski bella, na opakowaniu jest napisane, ze to dla dzieci PODKŁADY POPORODOWE DLA KOBIET BELLA PO PORODZIE (871056403) - Aukcje internetowe Allegro
- majtasy jednorazowe siateczkowe ( bron boze fliselina) lub bawelniane ale luzne na pupie - pani powiedziala ze 3 szt tych jednorazowych wystarcza bo tylko sie je przeplucze i gotowe do noszenia ponownego - ja znajac swoje lenistwo kupie wiecej
- sztucce, kubek, woda mineralna niegazowana
- skarpety z froty lub bawelny bezuciskowe - 2 -3 pary
- odciagac do pokarmu - reczny, tłokowy, pani polecala avent, medele i lakte - dzisiaj sie za to wzielam i przeszukalam i avent podstawowy zestaw ponizej 100 zł mozna kupic wiec chyba to jest najrozsadniejszy wybor. pani tez mowila ze warto sprawdzic czy wszystkie uszczeli dobrze trzymaja i czy ma dobry zasys, bo pozniej sa kombinacje z uszczenianiem a to juz sie nie sprawdza
- przybory toalletowe - w tym tantum rosa caly zestaw
- reczniki 2-3 szt
- papier toaletowy - nigdzie nie jest idealnie:baffled:

dla bąbla
- czapeczka - najlepiej nie wiazana bo sie dzieci denerwuja i nie lubia
- kaftanik lub body - pani mowi ze lepiek kaftanik\
- spiochy
- skarpetki -- bo dzieci najszybciej marzna w kopytka
- rozek - bo w szpitalu maja mega sfatygowane
- pieluchy jednorazowe - new born
- chusteczki nawilzone
- smoczek

smoczek i chusteczki sa w razie w, gdzyby dzidzia musiala na lampach z zoltaczka byc to monius ma dziecko uspokoic a chusteczki oszczezic ciaglego wyciagania z inkubatora w celu wymycia pupy.
pani nie poleca niedrapek, a zdecydowanie bardziej nozyczki i obcinanie paznokci:biggrin2:

to jest lista podana przez szpital.
porod rodzinny 100 zł
Ta lista jest ciut przesadzona...
A co do maluszka- oliwkę np. trzeba mieć swoją.. a ciuszków nie ubierają raczej.. no chyba, że mamusia się upiera.. ale rano i tak zdjemą wszystko i zostawią w pieluszce i rożku..

Ta lista jest ciut przesadzona...
A co do maluszka- oliwkę np. trzeba mieć swoją.. a ciuszków nie ubierają raczej.. no chyba, że mamusia się upiera.. ale rano i tak zdjemą wszystko i zostawią w pieluszce i rożku..

ta liste dostalam w szpitalu, wiec weryfikacja na miejscu.
ubranka dla malucha sa na wyjscie, a o oliwce to ewentualnie polozne mowia przy masazu przed kapiela dziecka, bo skora dziecka nie powinna byc traktowana oliwka. no ale jak to bedzie wyjdzie pewnie w praniu. na szczescie w razie czego maz wszytko dowiezie

Dagsila dzięki i powodzenia bo widzę że to już kwestia dni :-D :-D Czekam oczywiście na relacje z legnickiego szpitala, jak to faktycznie tam jest :-D trzymam kciuki :-)

Ja rodziłam w Legnicy w szpitalu i zweryfikuje liste pod takim kontem co mi było potrzebne.

dla mamy
- 3 - 4 koszule z duzym peknieciem wygodnym do karmienia ( ja miałam 2 jedna specjalną z ukrytymi otworami na piersi a drugą z dużym dekoltem, a po 3 dniach chodziłam juz w ciagu dnia w dresie - leżałam tydzień bo moja córcia miała żółtaczkę)
- szlafrok ( szczerze to mój sie nie przydał, na oddziale jest gorąco, a w toalecie nie ma miejsca zeby sobie poradzić z nim)
- kapcie i klapki pod prysznic
- 2 biustonosze do karmienia lub o 1 rozmiar wieksze od noszonego dotychczas
- wkladki laktacyjne - ( baby dream kupowane w rossmanie, tanie i dobre)
- podpaski z wkladem wchłaniajacym 2-3 opakowania- pani poleca Tena Lady ja miałam naturelle najwieksze i byłam zadowolona bo one sa miekkie i ładnie pachną
- takie mega wielkie podpaski bella, na opakowaniu jest napisane, ze to dla dzieci Przydatne już na patologi ja zaczynają odchodzić wody
- majtasy jednorazowe siateczkowe ja miałam z Cannapolu przydatne bardzo bo plamy z krwi ciężko się zapierają
- sztucce, kubek, woda mineralna niegazowana wode polecam z dziubkiem miec na porodówke bo nie wolno pić tylko można sie zwilżać
- skarpety z froty lub bawelny bezuciskowe - 2 -3 pary i polecam wszystkie założyc na poród bo ja zmarzłam strasznie
- odciagac do pokarmu w szpitalu zbędny, a w razie czego jak pilnie bedzie potrzebny mozna kupić w szpitalnej aptece, zreszta zakup przed porodem może okazać się zbędnym wydatkiem bo nie każda kobieta go potrzebuje
- przybory toalletowe - w tym tantum rosa caly zestaw Tantum można używać 2 razy dziennie ja rozpuszczałam w butelce półlitrowej po wodzie mineralnej z dzióbkiem, łatwo wtedy można sie umyć poprzez polewanie przy porannej i wieczornej kompieli. Polecam zakupić chusteczki wilgotne do higieny intymnej, do mycia sie po skozystaniu z toalety bo ciezko z warunkami zeby sie za każdym razem myc.
- reczniki 2-3 szt najlepiej ciemne bo czasem po kompieli jak cos poleci to przy wycieraniu mozna sobie zaprawic jasny recznik
- papier toaletowy - nigdzie nie jest idealnie:baffled: w toaletach zdarza sie szary ale i tak od razu go kradna

dla bąbla
- czapeczka - zakładają je tylko wcześniakom, na oddziale jest gorąco i dzieci sie w nich pocą
- kaftanik lub body - - spiochy - skarpetki -- nie potrzebne, dzieci są w pieluchach i rożkach tak pozawijane ze nie marzną a połozne nie beda ubierac tego maluchom, mamy muszą same jak bardzo chcą
- rozek - ja swojego nie miałam, szpitalne moze nie sa nowe, ale sa czyste i jak maluszek uleje albo nasika na rozek to dają czysty nawet kilka razy dziennie jak potrzeba
- pieluchy jednorazowe - trzeba mieć swoje cały czas, trzyma sie je w kojcu w którym dziecko lezy w hamaczku
- chusteczki nawilzone - są potrzebne do kazdego przewijania, jak położne przewijają to nie myją dzieci za każdym razem, a świeżo upieczonej mamie bedzie łatwiej i wygodniej wyczyścic pupe chusteczkami
- smoczek wg uznania ja w szpitalu nie miałam choc moje dziecko było w inkubatorze na fototerapii, ale ja mam grzeczne dziecko, wiec lezała w inkubatorku

DLa siebie polecam wziąść też coś do czytania lub słuchania bo cisza na oddziale dobija. I cos do jedzania typu biszkopty, krakersy, serki topione. Zalezy co lubicie. Bo jedzenie szpitalne kiepskie i w małych ilościach.
Rzeczy dla bąbla niech przywiezie ktoś kto bedzie was odbierał ze szpitala.
Niestety dysponujesz w szpitalu łóżkiem i małą szafką, jak sie uda to jednym krzesłem.
Polecam ograniczać ilość branych rzeczy.

MisiaM jak jest w tym szpitalu z personelem i opieką ?? faktycznie zasługuje na te nieciekawe opinie??
Jest różnie zalezy od dnia.
Położne od noworodków są fajne. Choć zołzy tez się zdażaja.
Z odziału są rózne ale z nimi masz mało do czynienia.

Szczerze powiem jak nie bedziesz pytać i prosić o pomoc nikt nie bedzie koło Ciebie skakał i na siłe pokazywał.
Nie masz na czole napisane czy jesteś pierwiastą.
Jak poprosisz o pomoc przy maluszku na pewno nikt Ci nie odmówi.

Położne przy porodzie ja trafiłam super.
Choć szczerze połozna która odbierała mój poród spotkałam wczesniej na izbie przyjęć i była dla mnie okropna. I mówiłam ze jak ją spotkam jak bede rodziła to sie zapre i pójde do domu. I oczywiście była przy moim porodzie, a nawet to ona mnie przygotowywała i odbierała poród. I nie wyobrażam sobie żeby to był ktoś inny bo była wspaniała.

reklama
Do góry