reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.

Dziewczyny, po ile sztuk wszystkich ubranek kupujecie? :)

[emoji64]02.08.2018[emoji64]

p19u43r85mf3dc6h.png
Ja planowałam tak po 10 sztuk ale trochę zaszalalam i mam od 30-50 rzeczy z każdego rodzaju .. :oops: ale rozmiar 62-68 to może w większości "pochodzi" :)

reklama
Ja planowałam tak po 10 sztuk ale trochę zaszalalam i mam od 30-50 rzeczy z każdego rodzaju .. :oops: ale rozmiar 62-68 to może w większości "pochodzi" :)
Jesteś szalona Klaudia!! :o może podziel się z kimś kto jeszcze musi sporo pokupować, np ze mną hahahahaha [emoji23]
Rozmiar 68 to chyba będzie tak gdzieś do 5-6 miesiąca (?), to może większość założysz, ale nie wiem czy aż 50 rodzajów :D najwyżej będziesz mieć dla drugiego dzieciaczka kiedyś :*

*chusteczki nawilżane
*Pieluszki tetrowe, flanelowe, bambusowe/muslinowe
*Pieluszki jednorazowe
*Gaziki jałowe i niejałowe
*Czopki-paracetamol
*Sól fizjologiczna
*Octanisept-do pępka
*Spirytus
*Oliwka
*Nożyczki/obcinacz
*Szczotka/grzebyk
*Aspirator/gruszka
*Termometr bezdotykowy
*Bepanthen
*Alantan
*Sudocrem
*Emolium/oilatum
*Coś na ciemieniuche
*Aptin-do przemywania buzi
*Patyczki do uszu
*Waciki
*Espumisan
*Krem przeciwsłoneczny

*Herbatka wspomagająca laktację
*Szczotka do mycia butelek
*Laktator
*Podgrzewacz do butelek
*Sterylizator
*Butelki
*Smoczek
*Leki na kolkę
*Pudełka do przechowywania pokarmu
*Wkładki laktacyjne
*Biustonosz do karmienia
*Koszula do karmienia
*Termoopakowanie na butelke

*Parasolka do wózka
*Rożek
*Otulacz
*Śpiworek
*Kocyk/kołderka i poduszka do wózka
*Wózek

*Bujaczek

*Enema-do lewatywy
*Maszynka do golenia
*Biały jeleń z kory dębu/lactacyd/tantun rosa
*Butelka do spryskiwania twarzy
*Majtki siatkowe
*Chusteczki nawilżane
*Chusteczki higieniczne
*papier toaletowy
*Szampon i płyn do ciała
*Szczotka do włosów
*Szczoteczka i pasta do zębów
*Podpaski
*Podkłady higieniczne poporodowe
*Ręczniki
*Kapcie/klapki pod prysznic
*Szlafrok
*Podkłady na deskę toaletowa

*Łóżeczko
*Materac
*Prześcieradło/pościel/baldachim
*Karuzela z pozytywką
*Lampka nocna
*Detektor oddechu ?
*Podkład nieprzemakalny na materac
*Prześcieradło do wozka
*Przybornik do łóżeczka

*Wanienka ze stelażem
*Przewijak
*Podpórka do wanienki
*Ręczniczki kąpielowe

Chyba wszystko :)

Jesteś szalona Klaudia!! :o może podziel się z kimś kto jeszcze musi sporo pokupować, np ze mną hahahahaha [emoji23]
Rozmiar 68 to chyba będzie tak gdzieś do 5-6 miesiąca (?), to może większość założysz, ale nie wiem czy aż 50 rodzajów :D najwyżej będziesz mieć dla drugiego dzieciaczka kiedyś :*
Jak tak patrzę na te ubranka to niby dużo a niby jednak w sam raz :D
Zobaczę jak przyjdą pudełka do komody i upiore resztę rzeczy :D posegreguje i może jakoś pomieszcze :D
Będę przebierać kilka razy dziennie haha
No tak liczę do grudnia. Ale też zalezy jak duza się urodzi i jak szybko będzie rosła ;)

Cześć dziewczyny, ja również pomału kończę wyprawkę termin 14 sierpnia.
Moja wyprawka głównie opierała się na doświadczeniu kuzynki, która urodziła w zeszłym roku w sierpniu drugą córkę, do tego starałam się racjonalnie podejść do tematu.
Nie kupowałam podobnie jak koleżanka wyżej pisała, sterylizatora i podgrzewacza do butelek, wydają mi się zbędne póki co (zwłaszcza sterylizator, może podgrzewacz trzeba będzie kupić, nie zarzekam się), dodałam je do listy pt 'ewentualnie' ;-)
Co do tematu wanienki i przewijaka - stelaż do wanienki na razie wydaje mi się niezbędny, dlatego że nie wyobrażam sobie kucać na ziemi i kąpać dziecko a nie mam miejsca w łazience żeby ją postawić, ale może akurat też okaże się zbędny. Co do przewijaka podobnie, tu gdzie mieszkamy mam niskie łóżko i nie wyobrażam sobie wstawania z niego tuż po porodzie i schylania się do przewijania (teraz jest mi ciężko wstać a co dopiero po porodzie, nie mówiąc o cesarce gdyby się przydarzyła). Kwestia wyboru i podejścia, a także wzrostu mam nawet mi się wydaje :D
Większość rzeczy pokrywa mi się z wpisami wyżej :)
Widzialam pytajnik obok monitora oddechu - co uważacie na ten temat? Z jednej strony myślę sobie, że jakoś nasze mamy dały radę bez tego, z drugiej strony dlaczego nie korzystać z udogodnień dzisiejszych czasów. Czy uważacie to za zakup obowiązkowy? Ja dałam na listę 'ewentualnie' ale wciąż się zastanawiam, co Wy na to?

Ostatnia edycja:
Spory wybór produktów do wyprawki możecie znaleźć w tym sklepie:
U mnie z takich podstawowych i najważniejszych:
do porodu sukienka porodowa mega sprawa bardzo się sprawdziła
ubranka dla maluszka do szpitala i na później
podkłady dla mnie i wkładki w ilościach hurtowych
rożek
pościel do łóżeczka
poduszeczka do wózka z pościelą
kołyska
chusta do noszenia
kosmetyki
akcesoria jak wózek bujaczek później, ale też bardzo się przydał
kropelki na kolkę
dostałam w prezencie gniazdo niemowlęce - super sprawa
podsuszka do karmienia bardzo mi ułatwiła życie

Sporo produktów dla maluszka w celu kompletowania Wyprawki dla niemowląt znajdziesz w sklepie Utulisie.pl. Są tam również artykuły tematyczne co kupić.
Mi osobiście najbardziej się przydały :
- łóżeczko i kokon dla niemowląt
- bujaczek dla maluszka
- chusta do noszenia
- rożek otulacz
- Karuzela z muzyczką
- kosmetyki - to wedle uznania
- ubranka też jak wyżej
- ochraniacz do łóżeczka
- poduszka na kolkę
- kropelki na kolkę
- nożyczki, sól fizjologiczna, sudocrem, octunisept
- laktator obowiązkowo
- Butelki smoczki
- wanienka do kąpieli
- ręcznik z kapturkiem.

reklama
Zbedne:
- puder, lepiej krem na odparzenia (i nie stosuj go przy kazdym przewijaniu chyba ze pupa bedzie faktycznie tego potrzebowac)
- pieluchy muslinowe/ flanelowe (po co ci tyle? Placisz 2-3x wiecej niz za tetre i jesli maja byc tylko do odbijania, wytarcia ulanego mleka to tyle nie trzeba, a wiecej tetry kup
- szczotka nie tylko na ciemieniuche, nam po porodzie polozna kazala czesac zeby polepszyc ukrwienie
- sa plyny/sprey do woskowiny, choc dziecko jesli dobrze chwyta piers to przy jedzeniu i ruchu zuchwy ta woskowina bedzie sama wychodzic i tylko bedziesz ja zbierac z tej czesci widocznej ucha
- ale patyczki sie przydadza zeby do sucha wytrzec pepek
- spirytus, kup duzy octanisept, przyda sie tez tobie po porodzie, nam polozna mowila ze pepek na sucho, ale mozna psikac octaniseptem ale pamietac zeby potem do sucha go wytrzec a nie zostawic zeby siw babral
-myjka gabeczka (nie uzywasz bo to siedlisko bakterii), najlepiej umyjesz reka
-jesli planujesz kp to nie jest zaecane uzywanie smoczkow co najmniej do 12tz, poczytaj o wplywie smoczkow, zapisz sie do grupy: wsparcie karmienie piersia i mlekiem mamy, tam duzo wiedzy na temat kp
- sudocrem jest bardzo gesty, wiec smarujac pupe bo odparzona, przy nastepnym przebraniu pieluszki probujac zmyc sudocrem (ktory ciezko schodzi) przez tarcie znowu moxesz podraznic pupe i tak w kolko, lepiej bepanthen albo linomag zielony (duzo tanszy do kupienia w aptece)
- chusteczki nawilzane, w domu uzywaj wody i wacikow, chusteczki awaryjnie do szpitala i na wyjscie z domu
- na ciemieniuche: jak oliwkowanie nie da rady to polecam zjajke na ciemieniuche, jak to nie da rady to z formy dermedic na ciemieniuche.
Z ubran (ja rodze 8.06 i planuje same body dl+ kr rekaw, rampersy, pare pol spiochow, spodenek spodni, skarpetek, pajacykow- gdyby bylo chlodniej ew bluzy), nie okresle ilosci, corka duzo ulewala i przebieralam ja nawet 3-5 razy dziennie, a zeby nie orac co chwile to mialam wiecej bodziakow, choc to bedzie lato wiec tez szybciej bedzie wszystko schlo na dworze
🙂
zaoszczędzić można na przykłąd kupując w TXM
-drapaki (nie zalecane, ja uzywalam tylko w szpitalu bo corka dugoe paznokcie miala a nie powinno sie obcinac w szpitalu), w domu nie nos, a zamiast drapakow mozesz tez uzyc skarpet (u mnie drapaki spadaly i skarpetki byly lepsze)
- z ubran: spodenki to najlepiej polspiochy, spiochy patrz zeby byly rozpinane na dwie nogawki, a spiochy to dla mnie nie wypal, musisz to rozpinac zeby sciagnac, lepiej pol spiochy + body (najlepszy zestaw u mnie)
- po co ci majteczki dla dziecka? Chyba ze to bedzie corka i zeby nie bylo widac pampersa pod sukienka?
Dalej:
- laktator, ja na pocxatku mialam reczny, potem kupilam alektryczny (ale ja bym od razu nie inwestowala bo nie wiadomo czy bedziesz uzywac i czy s ogole Twoje piersi beda wspolpracowac, niektore dziewczyny laktatorem nie moga sciagnac nawet 10ml), lepiej kup kolektor mleka (przyssysasz do jednej piersi kiedy dziecko pije z drugiej)
- co do smoczkow i butelek, jak zalezy ci na kp to wejdz na grupe wyzej polecana
- wybor lozeczka (ja ze zwyklego sciagnelam rame i zrobilam dostawke, jak bedziesz chciala zdjecie to pisz)
- bujak itd (znowu polecam strone bloga mama fizjoterapeuta i wpis o bujakach) poza tym moja nawet jesli bym chciala to ona nie chciala w zadnym lezec (wyprobowane 3)
- posciel ci nie potrzebna, im mniej w lozeczku tym lepiej
- zamiast grubych kocy, rozkow, na lato kup kocyk/ otulacz bambusowy, cienki i przewiewny, a zima pewnie i tak bobas juz do rozka sie nie zmiesci
- do chusty to od razu sie zorientuj czy masz w poblizu doradce noszenia (ja przy corce kupilam ale troche balam sie sama wiazac i sprobowalam moze dwa razy, bo tez balam sie ze zle zawiaze, zle ulozenie bioderek itp i wiecej szkody zrobie, teraz jiz jestem za wczasu umowiona z doradczynia, ona tez ci poleci jaka chusta itd)

Ostatnia edycja:
Do góry