Zbedne:
- puder, lepiej krem na odparzenia (i nie stosuj go przy kazdym przewijaniu chyba ze pupa bedzie faktycznie tego potrzebowac)
- pieluchy muslinowe/ flanelowe (po co ci tyle? Placisz 2-3x wiecej niz za tetre i jesli maja byc tylko do odbijania, wytarcia ulanego mleka to tyle nie trzeba, a wiecej tetry kup
- szczotka nie tylko na ciemieniuche, nam po porodzie polozna kazala czesac zeby polepszyc ukrwienie
- sa plyny/sprey do woskowiny, choc dziecko jesli dobrze chwyta piers to przy jedzeniu i ruchu zuchwy ta woskowina bedzie sama wychodzic i tylko bedziesz ja zbierac z tej czesci widocznej ucha
- ale patyczki sie przydadza zeby do sucha wytrzec pepek
- spirytus, kup duzy octanisept, przyda sie tez tobie po porodzie, nam polozna mowila ze pepek na sucho, ale mozna psikac octaniseptem ale pamietac zeby potem do sucha go wytrzec a nie zostawic zeby siw babral
-myjka gabeczka (nie uzywasz bo to siedlisko bakterii), najlepiej umyjesz reka
-jesli planujesz kp to nie jest zaecane uzywanie smoczkow co najmniej do 12tz, poczytaj o wplywie smoczkow, zapisz sie do grupy: wsparcie karmienie piersia i mlekiem mamy, tam duzo wiedzy na temat kp
- sudocrem jest bardzo gesty, wiec smarujac pupe bo odparzona, przy nastepnym przebraniu pieluszki probujac zmyc sudocrem (ktory ciezko schodzi) przez tarcie znowu moxesz podraznic pupe i tak w kolko, lepiej bepanthen albo linomag zielony (duzo tanszy do kupienia w aptece)
- chusteczki nawilzane, w domu uzywaj wody i wacikow, chusteczki awaryjnie do szpitala i na wyjscie z domu
- na ciemieniuche: jak oliwkowanie nie da rady to polecam zjajke na ciemieniuche, jak to nie da rady to z formy dermedic na ciemieniuche.
Z ubran (ja rodze 8.06 i planuje same body dl+ kr rekaw, rampersy, pare pol spiochow, spodenek spodni, skarpetek, pajacykow- gdyby bylo chlodniej ew bluzy), nie okresle ilosci, corka duzo ulewala i przebieralam ja nawet 3-5 razy dziennie, a zeby nie orac co chwile to mialam wiecej bodziakow, choc to bedzie lato wiec tez szybciej bedzie wszystko schlo na dworze
zaoszczędzić można na przykłąd kupując w
TXM
-drapaki (nie zalecane, ja uzywalam tylko w szpitalu bo corka dugoe paznokcie miala a nie powinno sie obcinac w szpitalu), w domu nie nos, a zamiast drapakow mozesz tez uzyc skarpet (u mnie drapaki spadaly i skarpetki byly lepsze)
- z ubran: spodenki to najlepiej polspiochy, spiochy patrz zeby byly rozpinane na dwie nogawki, a spiochy to dla mnie nie wypal, musisz to rozpinac zeby sciagnac, lepiej pol spiochy + body (najlepszy zestaw u mnie)
- po co ci majteczki dla dziecka? Chyba ze to bedzie corka i zeby nie bylo widac pampersa pod sukienka?
Dalej:
- laktator, ja na pocxatku mialam reczny, potem kupilam alektryczny (ale ja bym od razu nie inwestowala bo nie wiadomo czy bedziesz uzywac i czy s ogole Twoje piersi beda wspolpracowac, niektore dziewczyny laktatorem nie moga sciagnac nawet 10ml), lepiej kup kolektor mleka (przyssysasz do jednej piersi kiedy dziecko pije z drugiej)
- co do smoczkow i butelek, jak zalezy ci na kp to wejdz na grupe wyzej polecana
- wybor lozeczka (ja ze zwyklego sciagnelam rame i zrobilam dostawke, jak bedziesz chciala zdjecie to pisz)
- bujak itd (znowu polecam strone bloga mama fizjoterapeuta i wpis o bujakach) poza tym moja nawet jesli bym chciala to ona nie chciala w zadnym lezec (wyprobowane 3)
- posciel ci nie potrzebna, im mniej w lozeczku tym lepiej
- zamiast grubych kocy, rozkow, na lato kup kocyk/ otulacz bambusowy, cienki i przewiewny, a zima pewnie i tak bobas juz do rozka sie nie zmiesci
- do chusty to od razu sie zorientuj czy masz w poblizu doradce noszenia (ja przy corce kupilam ale troche balam sie sama wiazac i sprobowalam moze dwa razy, bo tez balam sie ze zle zawiaze, zle ulozenie bioderek itp i wiecej szkody zrobie, teraz jiz jestem za wczasu umowiona z doradczynia, ona tez ci poleci jaka chusta itd)