Szczepionki Covid-19 zostały zarejestrowane na podstawie szczegółowych wyników badań klinicznych I, II i III fazy. W tej chwili w III fazie są badania nad bezpieczeństwem i skutecznością szczepionki dla dzieci poniżej 12 r.ż. Dopuszczone do użytku szczepionki Pfizer-BioNTech, Moderny, AstraZeneki oraz Janssen (Johnson & Johnson) musiały przejść wszystkie etapy przed dopuszczeniem do użycia przez Europejską Agencję Leków. To tylko w odpowiedzi, bo i tak decyzja należy do ciebie
Poproszę linki do badań, które tak twierdzą. Mogą być po angielsku.
To porównanie to bardzo duże nadużycie z twojej strony. Wykluczenie z życia publicznego jest czymś innym, nie uważasz?
Wiezniow się wyklucza z życia publicznego ze względu na popełnione przestępstwa. Osoby nie zaszczepione maja być traktowani tak samo jak więźniowie? Za jakie przestepstwa?
A dlaczego rozdawanie pieniędzy widzisz jako pomoc? Przecież 500+ dostają zarówno ci, którym nie brakuje, jak i ci, którym brakuje. W takim układzie to żadna pomoc, to naprawdę kupowanie głosów. To, co jest przerażające, to nie zapędy, ale fakt, że ludzie widzą w tym dobro. Tak, potrzebuje tych pieniędzy, bo średnio 2000-4000 wydaje na rehabilitację i specjalistów dla dzieci. Uwierz mi, że wolę nie mieć 500+, a wiedzieć, że moje dziecko może bezpiecznie iść do placówki na rehabilitację, czy chodzić do przedszkola niż przy kolejnej fali znów ja izolować i zabierać możliwość rozwoju. Wolę nie mieć 500+, a sytuację w państwie na tyle stabilna, że nie będę się bała o powrót do pracy.
Zaraz, zaraz. Czy to nie ty mowilas, ze cokolwiek się nie stanie to i tak twojej sytuacji to nie poprawi? Czy tak czy siak, twoje dzieci nadal będą w grupie ryzyka.
Pomijajac powody, dla których wprowadzono 500+ uważam, ze odebranie tego swiadczenia osobom niezaszczepionych, jest ciosem poniżej pasa. Z tych pieniędzy rodziny korzystają i, w większości przypadków, spożytkowuja je z korzyścią dla dzieci. Przypadki patologiczne pomińmy.
Przeraza mnie chęć wykluczania KOGOKOLWIEK z życia publicznego. Co poniektórzy już zapomnieli jak Polaków segregowano na podstawie koloru włosów, pochodzenia społecznego czy wyznaniowego.
Teraz tak, wykluczenie z miejsc zatloczonych nie może być przeprowadzone. Nie można zabronić komukolwiek dostępu do żywności czy napojów. Gdzie w takim razie osoby niezaszczepionych maja robić zakupy? Coś jeść musza. A może maja umrzeć z glodu?
Basen, kina, teatry dla zaszczepionych. Ok. A do jeśli ja się zdecyduje otworzyć basen dla nie zaszczepionych? Ktoś mi zabroni? I do czego takie coś ma doprowadzić? Supermarkety dla nie zaszczepionych? Kina?
Po ulicach jak się poruszać? Nie wychodzić z domów? Przecież tego się nie wyegzekwuje. Niby jak?
Francja próbowała ograniczyć szeroko pojęte swobody obywatelskie i dostęp do kawiarni, kin i teatrów. I co? Tłumy wyszły na ulice i rząd szybkim rakiem wycofał się z większości projektów. A ustawa nawet jeszcze nie przeszła przez parlament.
No ale mowa o Polsce…