reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

4cm rozwarcia i co dalej

Ja dostałam w nocy po wizycie u gina bóli krzyża ale nie mocnych i zaczęły sie skurcze. Do szpital pojechaliśmy skurcze co 7 minut rozwarcie na opuszek, po 19 rozwarcie na 2 palce a o 21 rozwarcie na 8 cm, ale bóle krzyżowe jakby ktoś zażynać kogoś miał myślałam że umre za chwile tam takie bóle miałam.

reklama
Hej dziewczyny, mam pytanie, wczoraj byłam na ktg (jestem w 40tc) i okazało się ze mam 4cm rozwarcia, ale lekarz uznał że nie ma potrzeby zostawać w szpitalu, gdyż mam tylko nieregularne twardnienia brzucha i bol krzyża. Długo jeszcze mogę pochodzić z tym rozwarciem?
W dniu jak rodzilam o 1:30 mialam 1,5cm rozwarcie zero skurczy i bolu. Skurcze przyszły ok 5.30 o 6,35 urodzilam.. Wiec na prawdę ciezko stwierdzić bo kazda ciaza jest inna, jedna przechodzi pare dni z takim rozwarciem inna urodzi w tym samym dniu.

Ja w pierwszej ciąży chodziłam tydzień z rozwarciem na 2cm aż wkoncu ruszyło w 41tc samo, w drugiej rozwarcie 2cm w niecałym 39tc, wieczorem wracałam ze szpitala a nad ranem jechaliśmy spowrotem bo poród się rozkręcił:) nikt nie przewidzi jak się potoczy u Ciebie ale 4 cm to już ładnie, prawie połowa za Tobą :D

Przy takim rozwarciu seks pomoże, bo do skurczy potrzebna jest oksytocyna. Gdy miałam skurcze parte, to położna kazała mojemu mężowi masować sutki i pamiętam że to było mocne, powiedziałabym że bolesne. Chociaż w ferworze walki nie czułam tak tego. I masaż sutków również pobudza produkcję oksytocyny, nawet przytulanie ją pobudza.
Dodatkowo z takim rozwarciem można spróbować koktajlu położnej, czyli po prostu olej rycynowy na przeczyszczenie+sok dla smaku. Ruchy jelit wspomagają skurcze, ostatecznie sąsiadują w macicą.
Są jeszcze punkty akupresurowe na kciuku i kostce, możesz znaleźć info na ten temat na stronie fundacji rodzić po ludzku
Powodzenia! :)

Tak jak dziewczyny piszą, nie da się przewidzieć jak się sprawa potoczy. Ja pojechałam do szpitala z rozwarciem 4 cm, słaba akcja skurczowa wg ktg. Za 4,5 godziny urodziłam. A jak u ciebie Autorko? Może też już tulisz swojego bobasa?

Tak jak dziewczyny piszą, nie da się przewidzieć jak się sprawa potoczy. Ja pojechałam do szpitala z rozwarciem 4 cm, słaba akcja skurczowa wg ktg. Za 4,5 godziny urodziłam. A jak u ciebie Autorko? Może też już tulisz swojego bobasa?
Niestety nic się nie dzieje jeszcze

Tak naprawdę jedynie nieregularne drętwienie brzucha i ból krzyża tez nie jakiś mocny

reklama
Do góry