reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

4-ro, 5-cio i 6-cio latki - zapraszam do rozmowy o naszych pociechach :)

Mamy dzieci z rocznika 2007 bardzo prosze o odpowiedz czy nasze dzieci maja obowiazek uczestrzania do przedszkola czy to jest dobrowolna decyzja nasza? pytam bo mam corke z tego rocznika i straciłam prace i nie mam z czego oplacac przedszkola i dlatego chcialam sie dowidziec czy to jest obowiazkowe dla tego rocznika.

reklama
W sumie, sama nie wiem, co powiedzieć... do tej pory myślałam, że nie, bo to nie jest roczne przygotowanie do szkoły... potem mnie koleżanki z bb uświadomiły, że się mylę... poszłam więc u siebie w szkole do pań z zerówek i one mówiły, że jeśli teraz moja córa jest w 5latkach, to nie realizuje rocznego przygotowania do szkoły i od nowego roku musi iść do zerówki a nie ode razu do kl. I, więc z tego wniosek, że 5latki - przynajmniej u mnie w rejonie, nie muszą chodzić do przedszkola.
Możesz iść do opieki społecznej i popytać o jakieś dofinansowania, u nas tak jest, że rodzice nie pracujący mają za darmo przedszkole już w części jest dofinansowanie, zależy to chyba od tego, czy 1 rodzic czy oboje pracują czy nie, no i ile jest dzieci itp., no a w zerówce w szkole może chodzić za darmo... nie wiem, jak inne rejony, ale u nas przedszkole jest płatne a zerówka w szkole nie, no i zawsze jakby co, to może chodzić jeszcze raz do zerówki i nie będzie to żadne opóźnienie - potem pójdzie normalnie ze swoim rocznikiem do kl. I

Mamy dzieci z rocznika 2007 bardzo prosze o odpowiedz czy nasze dzieci maja obowiazek uczestrzania do przedszkola czy to jest dobrowolna decyzja nasza? pytam bo mam corke z tego rocznika i straciłam prace i nie mam z czego oplacac przedszkola i dlatego chcialam sie dowidziec czy to jest obowiazkowe dla tego rocznika.

u nas wzywali mamy tych dzieci, które nie chodzą bo niby już obowiązek

Witam was :)
Dawno mnie tu nie było. Musiałam przywyknąć do nowej sytacji. Teraz już jest dobrze. Cieszę się w sumie :-) Mąż to jest zachwycony bo on zawsze chciał 5-kę :szok:.

Iza w szkole radzi sobie świetnie. natalka też taka doroślejsza. A Maruś uwielbia siostry.

Pozdrawiam :)

hejka
ja też dawno nie zaglądałam, troszkę różnych rzeczy sama sobie zafundowałam i teraz ledwo ogarniam, ale mam nadzieje, że zaprocentuje to w przyszłości i wtedy czasu będzie więcej.
Majqa myślę, że to najważniejsze jak mąż cię wspiera. Szczerze mówiąc nie potrafię pojąc jak facet nagle się zaczyna boczyć jak słyszy o ciąży, tak jakby sam nie brał w niczym udziału. A jak dzieciaki, widzą już?
Bobomama ja na 99% jestem pewna, że jest obowiązek przedszkolny od 5 lat, ale też z tego co wiem przysługuję dofinansowanie do przedszkola w razie złej sytuacji finansowej, musiałabyś się w swoim MOPSie dowiedzieć.
Pysia a co tam u Ciebie?

miłego wieczorku, uciekam.

No jestem, jestem...
byłam w szkole na dyskotece dzieci pilnować, potem mieliśmy takie kameralne spotkanie nauczycielskie, miło było, a na jutro do roboty na 7 rano :szok::-D

byłam z Natalą na testach alergicznych, ma uczulenie na kurz i drzewa: brzozę, bylicę, leszczynę... no, tak wyszło, ale przynajmniej wiemy, co jest i dlaczego tak często łapała zapalenie oskrzeli

oczy mi się kleją, lecę spać...

do jutra:-)

No miałyście rację dziewczyny.Obowiązek jest.Udało mi się małą zapisać do szkoły za darmo na 5 godzin dziennie.Jedyne koszta to podreczniki,wyprawka i komitet oraz 7 zl za rytmike.Więc i tak pewnie dużo mniej niż jak by chodziła do przedszkola (490 zl)

Witam kobitki:-)

Oj dawno nie zaglądałam:zawstydzona/y: kilka słów co u nas się działo;-)
Pasowanie 12.11 zaliczone dzielnie się spisała:tak: ładnie wierszyk powiedziała i cały czas się uśmiechała :-) dobrze że udało mi wówczas wolne dostać bo P. nie zdążył dojechał z pracy i jakby jeszcze mnie nie było to by na pewno jej smutno było:no:
Cóż poza tym hmm wysypkę bostońską mamy za sobą najpierw Amandę rozłożyło a potem mnie dopadło ona miała w krostkach nogi, stopy i dłonie a ja jedną rękę i buzię tydzień wolnego miałam ale dzis już trzeba było powrócić do pracy.... myślałam ze Martynka też to załapie ale o dziwo żadnych krostek nie dostała:szok:
kaszelek ja męczył ale jak na dziecko które nie chciało przyjmować doustnych leków jest dobrze:tak:

Ostatnia edycja:
Hej,
ja też kilka już dni nie byłam... w sobotę byliśmy na wieczorku muzycznym, a w niedzielę w Poznaniu na zakupach...
dzieci póki co do przedszkola chodzą, a mi dzisiaj głowa w nocy pękała :confused2::eek:
dziś u nas śnieg pada, a w czwartek idziemy na koncert Arki Noego, także fajnie się zapowiada

Aluśka, fajnie, że pasowanie się udało, 100 lat dla Twojej dwulatki :-)

reklama
Bobomama24 w przedszkolu też 5 godzin jest darmowych (o ile to przedszkole państwowe):tak: ale z tego co piszesz to i tak dużo taniej będziesz płacić bo u mnie w przedszkolu jest 28zł za rytmikę:eek: i w dodatku chcą 100zł na komitet:eek::crazy:
Co do przygotowania tu u mnie w przedszkolu jest prowadzony program dla 6-latków czyli jak uznam ze dziecko nadaje się do pierwszej klasy to mogę ją od września posłać a jak nie to może jeszcze z rok tu pochodzić:tak:
Ale jak w przedszkolu z paniami rozmawiałam to w/g nich grupa 5-latków już musi od września iść do szkoły:eek:
Majqa1 gratuluje dzidziusia pod serduchem:tak: Niech się zdrowo rozwija:-)
Annaoj kce otwierasz własny interes:cool2:?
Pysia25 dobrze że przynajmniej znacie przyczynę jej częstych zachorowań na zapalenie oskrzeli:sorry: ale alergii nie zazdroszczę:no:

Do góry