reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.

Dziewczyny powiedzcie mi, jak z dietą Waszych Maluchów przy kp?
Mi się ogólnie wydawało, że Mała je całkiem spoko poza piersią, a potem przeczytałam o rekomendowanej dawce wapnia po roku i mam załamkę. Takich ilości jedzenia, to na pewno mi nie zjada.
Jak Wy sobie z tym radzicie?

Wiem, że mało w temacie starań, ale pomyślałam, że tyle mam kp w jednym wątku, to warto skorzystać z Waszej wiedzy.

Miłego dnia dla Was! ❤️
Ja w sumie na luzie podchodzę, od początku byliśmy blw, unikamy jedynie produktów zakazanych, bądź ograniczamy np słodkości, ale nie przeliczam czy zjada odpowiednią ilość np wapnia. Młody u nas nie lubi serów żółtych, białych itp, ale za to zjada jogurty, mleko, mleczne posiłki itp. Staram się po prostu bilansować posiłki, różnicować, ale nigdy nie przeliczałam pod kątem norm. Nie wydaje mi się, żeby aktualnie miał jakieś niedobory. Ma prawie 21 miesięcy, mm nie podawałam, kp do 16 mies.

reklama
Ja w sumie na luzie podchodzę, od początku byliśmy blw, unikamy jedynie produktów zakazanych, bądź ograniczamy np słodkości, ale nie przeliczam czy zjada odpowiednią ilość np wapnia. Młody u nas nie lubi serów żółtych, białych itp, ale za to zjada jogurty, mleko, mleczne posiłki itp. Staram się po prostu bilansować posiłki, różnicować, ale nigdy nie przeliczałam pod kątem norm. Nie wydaje mi się, żeby aktualnie miał jakieś niedobory. Ma prawie 21 miesięcy, mm nie podawałam, kp do 16 mies.
Dzięki za odpowiedź! Super, że u Was są produkty mleczne i że z Twoich obserwacji jest ok - uważna Mama to skarb dla Malucha.

Na forum przewija się taka lista jeżeli chodzi o badania pro płodność, ale pewnie część wyników jak np. prolaktyna będzie zaburzona przez KP

badania płodność.jpg

Na forum przewija się taka lista jeżeli chodzi o badania pro płodność, ale pewnie część wyników jak np. prolaktyna będzie zaburzona przez KP

Zobacz załącznik 1506181
Dziękuję Ci bardzo. ❤️

Tarczycowe rzeczy wlasnie powtarzam. Miałam mieć dziś wizytę u endo + USG, żeby skonsultować wyniki, ale mi odwołali. Nie wspominałam jeszcze w swojej historii, że w trakcie ciąży dostałam Euthyrox w dawce 50.
Mega zamieszanie po porodzie z tym miałam. Babeczka, która mi w ciąży przepisała, powiedziała że po porodzie odstawić, co też zrobiłam. CDLka moja powiedziała, że nie odstawiać, bo może mi zaburzyć laktcję (w sensie, że jeśli mam jakieś problemy z tarczycą, to one mogą zaburzyć laktcję). Ostatecznie zbadałam po prostu po porodzie i poszłam (a raczej odbyłam teleporadę z jakimś randomowym endo z Luxmedu) skonsultować wynik i dostałam zalecenie, żeby dalej przyjmować.

No i jakoś tak teraz naszło mnie, żeby znów zbadać i dowiedzieć się, czy ja wciąż tego Euthyroxu potrzebuję właściwie.

Mi się ogólnie wydawało, że Mała je całkiem spoko poza piersią, a potem przeczytałam o rekomendowanej dawce wapnia po roku i mam załamkę. Takich ilości jedzenia, to na pewno mi nie zjada.

Wiem, że mało w temacie starań, ale pomyślałam, że tyle mam kp w jednym wątku, to warto skorzystać z Waszej wiedzy.

Miłego dnia dla Was! ❤️
ja za bardzo na ten temat się nie wypowiem, ponieważ my powoli rozszerzamy dietę.Maly puki co smakuje powoli wszystkiego, woli cyca 🫣 a ma zaraz 10m

Miłego dnia dla Was! ❤️
Moja córka właśnie skończyła 1,5roku. Kp na drzemkę, do spania na noc i +-3 razy w nocy.
Z apetytem różnie bywa, zwłaszcza gdy zęby mocno dają się we znaki. Najgorzej idzie jej śniadanie, chyba zwyczajnie nie jest głodna. Pierwszy większy posiłek około 11, a wstaje o 8.
Jeśli chodzi o wapń to zawsze podaje jego źródło na śniadanie, podwieczorek i kolacje np. ser żółty, jogurt naturalny, serek kanapkowy. Pilnuje też by było źródło żelaza. Korzystam z książek od inwiktoria (polecam!) i na podstawie przepisów komponuje zbilansowane posiłki.
Nie wiem czy ilości odpowiednie 🙈 ale córka sama wybiera co jej pasuje z tego co jej zaproponowałam 🙂

Moja córka właśnie skończyła 1,5roku. Kp na drzemkę, do spania na noc i +-3 razy w nocy.
Z apetytem różnie bywa, zwłaszcza gdy zęby mocno dają się we znaki. Najgorzej idzie jej śniadanie, chyba zwyczajnie nie jest głodna. Pierwszy większy posiłek około 11, a wstaje o 8.
Jeśli chodzi o wapń to zawsze podaje jego źródło na śniadanie, podwieczorek i kolacje np. ser żółty, jogurt naturalny, serek kanapkowy. Pilnuje też by było źródło żelaza. Korzystam z książek od inwiktoria (polecam!) i na podstawie przepisów komponuje zbilansowane posiłki.
Nie wiem czy ilości odpowiednie 🙈 ale córka sama wybiera co jej pasuje z tego co jej zaproponowałam 🙂
Jakbym o swojej Córeczce czytała - również śniadanie w moim odczuciu idzie gorzej niż reszta posiłków. Oczywiście mam świadomość, że jest to spowodowane najprawdopodobniej tym, że w nocy wciąż kp. Tak samo zauważam pogorszenie apetytu w trakcie ząbkowanie, a jeszcze kilku zębów jej jednak brakuje. 🤪
Nie znałam inwiktoria, obczaję sobie.
Ja w sumie z bilansowaniem problemu nie mam, tylko żeby ona to jadła jeszcze. 🙈

Hej Dziewczyny, dobrego dnia dla Was! ❤️

Przychodzę z kolejnym pytaniem - czy macie doświadczenie z mierzeniem temperatury ciała przy kp i nocnych pobudkach? Czy ma to sens, czy wykresy wychodzą jak sinusoidy (🤡) i nie ma co się w to angażować w ogóle?

Pozdrawiam 🤗

Hej Dziewczyny, dobrego dnia dla Was! ❤️

Przychodzę z kolejnym pytaniem - czy macie doświadczenie z mierzeniem temperatury ciała przy kp i nocnych pobudkach? Czy ma to sens, czy wykresy wychodzą jak sinusoidy (🤡) i nie ma co się w to angażować w ogóle?

Pozdrawiam 🤗
Cześć, ja kupiłam sobie termometr z miesiąc temu, lecz użyłam go z 2razy. Nie mam czasu ani głowy do tego, aby pamiętać codziennie rano o zmierzeniu temperatury 🫣 poza tym kiedyś wyczytałam że powinno się przed sprawdzeniem temp. spać min.4/5h ile w tym prawdy nie wiem 🤔

Ja od przedwczoraj delikatnie krwawię ☹️, gdzie miesiączkę skończyłam 8marca , wczoraj byłam u gin. i nic złego nie widział.

reklama
Do góry