reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

100 pytań do... :-)

Chyba umieszczałam w przydatnych linkach co zrobić jak się dzieciątko rozleniwi :tak: można nie zaczynać od butelki, tylko podawać łyżeczką lub z kubeczka, ale nie wiem czy rzeczywiście tak się da z maluszkiem:confused:
Czasem jednak tatuś będzie musiał wyręczyć cyca, byle nie za często, to dziecko się nie przyzwyczai. A jak zgłodnieje, to i do cyca chętnie wróci :-p Także nie ma co przesadzać i się zniechęcać jak maleństwo będzie uparte, bo niektóre matki od razu panikują i poddają się dziecku, które woli butle...

reklama
moja po sondzie 6 tygodniu zycia( sąde miała założoną przez 3 dni) cyca juz nie chciała tylko flachę wiec zastanówcie sie czy miesiac to dobry czas by dawac juz dziecku butlę do skosztowania..............

co do wyparzania zrobię jak bee potrzebowała flachy lub smoczka

Pinka z butlą masz zupełną rację. U nas przez problemy z cycami, nawałem,zastojami w piersiach, krzykiem, płaczem i krztuszeniem się małego wprowadziłam butlę. Oczywiście wszelkie problemy zniknęły, ale mały piersi ssać nie chciał. najpierw robił, to z wielką łaską, a potem w ogóle się jej nie chwycił. ja się tym nie przejęłam, bo mi takie odciąganie i karmienie odpowiadało, ale jak któraś z was chciałaby tylko cycem karmić, to może być potem problem. Z butelki zawsze maleństwo łatwiej.

dokładnie miesiąc czasu to jest maleńko zazwyczaj dziecko dopiero po tym okresie porzadnie i w kiarę regularnie zaczyna tego cyca ciągnąc...........

także wiadomo decyzjanalezy do kazdej z was tylko zebyscie sie potem nie zaskoczyły ze dziecko juz cyca nie chce........

W razie czego mogę odciągać pokarm jak Scarlekta, nie karmię cycem, bo mnie to bawi, tylko dla dobra dziecka i żeby dupsko mi schudło, a obojętnie czy pokarm odciągnę i podam w butli czy mały będzie wisiał na moim biuście ;-) chociaż pewnie bywa to wygodniejsze i jest mniej zachodu - podgrzewania, sterylizacji, ale wtedy tatuś ma pole do popisu :tak:
I ani trochę mnie nie zdziwi jak nie będzie chciał cycka, bo każdy o tym trąbi :sorry:
mam nadzieję, że nie będę musiała z tego rezygnować, ale się nie załamię jak się nie uda.

koncia-skoro jest ci to obojętne to rzeczywiscie na ma sie co stresowac co bedzie to bedzie:tak:;-) a co do tegoze podczas karmienia sie chudnie to tez nie do konca prawda ...........

ja mam nadzieje ze młody bedzie pił z cyca a jak nie to rudno dostanie modyfikowane bo znając siebie nie bedzie mi sie chciało odciagac swojego pokarmu i mu podawac dla mnie to podwójna robota a ja jestem z tych co lubią sobie zycie ułatwiac a nie utrudniac;DD no ale czas pokażę.......

A ja jestem z tych oszczędnych, po co wydawać na mleko jak mam własną mleczarnię ;D
I mam nadzieję, że karmienie jednak troszkę mi pomoże w chudnięciu i chcę w to wierzyć! :)

A od czego moze zalezec chudniecie podczas karmienia? od diety?

A pokarm pojawia sie od razu po porodzie? kupujecie mleko?
Ja tak myslalam by kupic takie gotowe w malych kartonikach, w razie jakby pojawil sie pozniej, albo jakbym miala malo

reklama
ja butelki i smoczki bede wyparzac jak juz bedzie blisko terminu- a po urodzeniu wyparzy sie raz jeszcze.

Co do chudniecia- to mysle ,ze tu tez wiele zalezy od genetyki. Niektorym kobieta karmienie pomaga w chudnieciu a niektorym wrecz odwrotnie.Wszystko sie okaze jak juz maluszki beda na swiecie.

aga_cina mysle,ze jesli masz zamiar karmic to nie musisz kupowac wczesniej mleka. W razie gdyby pokarmu nie bylo to w szpitalu zawsze maja mleko.
Ja karmic poki co nie zamierzam i pytalam poloznej czy do torby do szpitala spakowac swoje butelki i mleko to powiedziala,ze moge ale raczej jest to zbedne bo w szpitalu maja mleczko (u nas np. w malych buteleczkach do ktorych daja smoczki -smoczki osobno zapakowane, specjane do tych buteleczek wlasnie) , wiec nie musze tego pakowac.
No ale ja sie jeszcze zastanowie bo u nas w szpitalu podaja SMA a ja chcialabym dawac Aptamil wiec moze lepiej wezme od razu,zeby potem dziecku mleka nie zmieniac.

Do góry