reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

100 pytań do... :-)

Przerazilam sie tym bezmajtkowym chodzeniem w szpitalu...

Dziewczyny w UK, tu chyba gacie mozna, prawda? A mozna tutaj kupic takie majtki jednorazowe? Chyba w mothercare widzialam...
A te co rodzily w PL, czy uzywalyscie moze Tantum Rosa? Potrzebne to to, czy etam? Gdzies czytalam, ze warto miec. To ktos by mi z Polski przywiozl.
Ja Tantum nie stosowałam tylko położna radziła zwykłym szarym mydłem a dla mnie najlepszy był Avonowski żel do higieny intymnej:tak: o ten
Avon - kosmetyki, uroda, makijaż, pielęgnacja cery, zapachy, Konsultantka

reklama
Przerazilam sie tym bezmajtkowym chodzeniem w szpitalu...

Dziewczyny w UK, tu chyba gacie mozna, prawda? A mozna tutaj kupic takie majtki jednorazowe? Chyba w mothercare widzialam...
A te co rodzily w PL, czy uzywalyscie moze Tantum Rosa? Potrzebne to to, czy etam? Gdzies czytalam, ze warto miec. To ktos by mi z Polski przywiozl.

ja tez rodzila w uk i nikt mi majtek nosic nie zakzywał;-)))

Agnes- rozbawilas mnie z tym trzymaniem podpasek w powietrzu ahahah

ja tez sobie nie wyobrazam byc bez Gaci..............chyba bym sobie ciagle reką podpaskę podtrzymywała ahahh

nie żadnych
lakarze zakazywali
położne przed wizytą biegały po salach i prosiły, że jak mamy jakieś matki to mamy je szybko ściągać bo lekarze idą... a lekarze tłumaczyli, że mamy być bez gaci, aby się bakterie nie namnażały i żeby się szybko wszystko goiło.

Odnośnie siatkowych gaci napiszę, że u mnie się nie sprawdziły, bo czulam ich sztuczność i było mi niewygodnie i gorąco. Nosiłam po wyjściu ze szpitala zwykłe bawełniane.

Ok, ja sie musze zapytac.

Skoro lekarze zakazywali, no to gdzie krew i wszystko splywalo? Na lozko? Pewnie jakies podklady wieksze mialyscie...albo cos..No, ale to i tak kurna uswionione musialo byc...(sorry, ze tak doslownie...)

W Uk mozna kupic sobie takie cos z Tena.. Pieluchomajtki i u nas to polozne polecaja... Ale ja nienawidze miec cokolwiek miedzy nogami i bede starac sie kombinowac.
Nikt nie zakazuje noszenia majtek w UK. Ja z reszta po porodzie mialam nie koszulke nocna, a normalna pizame (w ciemnym kolorze). Z przodem rozpinanym oczywiscie- jedyny minus- po porodzie ciezko mi bylo chocby podniesc noge....wiec ubieranie to udreka.

siemka mamusie! mam takie pytanko zwiazane z moim lozyskiem przednim jak to dokladnie jest ja tylko wiem ze moze sie podniesc ale tak cos wiecej moze ma ktos jakies info o typach lozysk i co jest bezpieczne a co nie, wiem ze jest nas kilka na tym forum ktore sie trofke martwi tymze rodzajem lozyska...czy rzeczywiscie mamy powod do zmartwien?

siemka mamusie! mam takie pytanko zwiazane z moim lozyskiem przednim jak to dokladnie jest ja tylko wiem ze moze sie podniesc ale tak cos wiecej moze ma ktos jakies info o typach lozysk i co jest bezpieczne a co nie, wiem ze jest nas kilka na tym forum ktore sie trofke martwi tymze rodzajem lozyska...czy rzeczywiscie mamy powod do zmartwien?

o tak, ja też bym się chętnie czegoś więcej dowiedziała od poinformowanej babeczki, najlepiej od naszej niezastąpionej w kwestiach medycznych vetki:)

nio wlasnie i tak na sekundke wczoraj o tym rozmawialysmy ...ja sie nie boje az tak bardzo ale troske zaczynam bo mnie kazdy straszy ...staram sie byc pozytywnie nastawiona i moj maz mi strasznnie pomaga ale to nie znaczy ze wiem wiecej niz ktos inny i temu chcialabymsie cus dowiedziec o tym zwlaszcza ze w uk nie specjalnie sie mio tym rozgaduja..niestety

mój emek jest dzieckiem z łożyska przodującego, więc jak wczoraj wychlapał teściowej, to wpadła w panikę. Jednak wolę nie słuchać jej dramatycznej historii..

Gdy łożysko umiejscawia się w dolnej części macicy i całkowicie lub częściowo zakrywa jej ujście wewnętrzne, to może być przyczyną krwawień i uniemożliwić poród naturalny. Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym. Zdarza się to raz na 200 ciąż, raczej rzadko przy pierwszym dziecku, a częściej po operacjach macicy, po zabiegach

(np. przerywaniu ciąży).

Objawem tego powikłania są na ogół nieznaczne krwawienia (spowodowane rozciąganiem się dolnego odcinka ściany macicy), którym nie towarzyszy ból

.

Jeśli w ciąży pojawia się krwawienie z dróg rodnych, natychmiast skontaktuj się z lekarzem!

Jeśli masz łożysko przodujące, to:

w później ciąży unikaj uprawiania aktywnych sportów;

uważaj na siebie, uraz może spowodować uszkodzenie łożyska;

zrezygnuj ze współżycia;

jak najczęściej odpoczywaj.

Jeżeli pojawi się krwawienie, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Tego rodzaju komplikacje z reguły wiążą się z koniecznością pójścia do szpitala. Niektóre kobiety

muszą pozostać w szpitalu aż do porodu; inne mogą wrócić do domu, gdy tylko ustanie krwawienie, chociaż zazwyczaj zaleca się im dalszy odpoczynek i spokojny tryb życia.

Jeżeli łożysko znajduje się tak nisko, że zakrywa ujście do kanału szyjki macicy, krwawienia mogą się powtarzać. Wtedy prawdopodobnie trzeba będzie zostać w szpitalu do końca ciąży i poród odbędzie się przez cesarskie cięcie.

Jeśli przodującemu łożysku towarzyszy krwawienie, należy tylko regularnie sprawdzać jego położenie. Może się przesunąć nawet w 32 tygodniu i odsłonić ujście do kanału szyjki macicy. W 38 tygodniu ciąży lekarz będzie w stanie ustalić, czy możliwy jest poród fizjologiczny. Jeśli jednak łożysko nadal zakrywa ujście, poród fizjologiczny jest niemożliwy i trzeba zastosować

cesarskie cięcie.

Przodujące łożysko nie musi pojawić się przy kolejnej ciąży.

dziewczyny moze to wam troszke pomoze ogolnie jezeli lekarz mówi ze jest ok pomimo ze łozysko jes przodujące to nie należy sie martwic;-))) bedzie dobrze....

Przywołana do odp zgłaszam sie -choc już Pinka mnie ubiegła:)
Łożysko na ścianie przedniej, nawet nisko umiejscowione nie jest powodem do zmartwień. Problemem może byc łozysko przodujące, które zasłania ujście szyjki macicy.Tak naprawdę szczegółowa ocene łozyska dokonuje sie ok 32 tyg ciąży. Łozysko przodujące może byc powodem krwawień i porodu przedwczesnego a łożysko na scianie przedniej nawet nisko położone nie stanowi żadnegop zagrożenia
Mam nadzieję,, że info od Pinki i moje was uspokoiły trochę

reklama
dziękuję ślicznie Veteczka i Pineczka, nie ma to jak fachowa rada. no to będziemy czekać, badać się i sprawdzać, mam nadzieję, że to jednak nie będzie przodujące tylko na przedniej ścianie:)

Do góry