reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

100 pytań do... :-)

oo, to takie mleko się mrozi?? - no proszę, człowiek całe życie się uczy ;-)

mrozi się, mrozi na potem dzidzia ma jak znalazł kiedy mama ma suszę mleczową.

w temperaturze pokojowej powinno sie jak najkrocej przechowychac, 6. do 8. godzin...

... w lodowce najlepiej zuzyc w ciagu 48 godzin

... w zamrazalniku lodówki 2 tygodnie
... w zamrazarce do 3 miesięcy

rozmrażanie mleko dla noworodka
Należy to robić powoli, najlepiej pod strumieniem letniej wody z kranu. Możesz też przełożyć pojemnik z pokarmem z zamrażarki do lodówki i podać go dziecku przed upływem trzech godzin. Nie rozmrażaj go natomiast w temperaturze pokojowej i nigdy w mikrofalówce! Gdy dziecko nie wypije całej porcji, wylej resztę. Nie wolno powtórnie zamrażać już raz rozmrożonego mleka.

reklama
Ja mam butelki avent,ale niektore sie odbarwily....

Teraz mysle nad tomee tipee:
Zobacz załącznik 294653

Bo maja ksztalt smoczka podobny do piersi i pewnie zainwestuje w jedna butle Dr Browns,ale to z czystej ciekawosci....
Zobacz załącznik 294654

Co do piersi- warto sobie zaczac je hartowac- podszczypywac i naciagac lekko sutki i uzywac kremu przy tym... Bo mimo,ze Olo byl ok, to moja znajoma miala masakre z sutkami..normalnie jej popekaly.Czasami warto zainwestowac tez w takie nakladki na sutki:
Zobacz załącznik 294655
tak to wyglada:
Zobacz załącznik 294656

Z Julem używałam Tomme Tippe - byłam baaaardzo zadowolona a ze u nas (czyt. 20 lat za wiadomo kim;-);-)) to nie lada sensacją było jak karmiłam młodego taką kosmiczną butelką:tak:. Na początek wystarczą 2 małe a potem 2 duże. Miałam też takie zwykłe od laktatora Tufi.

Harsza - ale z tego co ja wiem to podszczypywanie sutków wcale nie jest dobre ... niektóre dziewczyny podszczypują by przyspieszyć akcje porodową:-)

Tak, ale mozna zaczac to robic gdy jestes np w 38 tyg i sama chcesz zeby to dziecko juz bylo z Wami (olo urodzil sie po terminie i ostatni tydzien przeryczalam, ze nigdy nie wyjdzie :-D )

NO i niby znalazlam cos takiego:
Niektóre kobiety próbują, jeszcze przed rozwiązaniem, pocierać i silnie masować sutki, aby w ten sposób "zahartować" je i lepiej przygotować do obciążenia, jakim będzie częste przystawianie dziecka do piersi. To błąd. Nacieranie spowoduje jedynie ból, podrażnisz wrażliwą skórę, przez co później karmienie może sprawiać ci większą trudność. Podczas ciąży pod wpływem działania hormonów twoje piersi odpowiednio przygotują się do karmienia; warto też poznać najlepsze sposoby przystawiania dziecka do piersi - jeśli tylko noworodek szybko nauczy się prawidłowo chwytać brodawkę, unikniesz bólu i ranienia sutków.

Jakby co to o czyms takim nie pisalam, ale o delikatnym naciaganiu podczas nacierania kremem (ja mialam taki z Avent) i byla to rada poloznej :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Harsha ostatnio słyszałam dużo na temat butelek tomme tippe, dobre rzeczy, ale też większość mam podkreślała, że smoczki nie przylegają do tej nakrętki plastikowej tak jak to robią w avencie i w innych butelkach. niektórym to przeszkadza innym nie.
przy Piotrusiu dostałam w prezencie butelkę dr. Brownsa i byłam bardzo rozczarowana:/ to było dawno więc nie pamiętam, co dokładnie w niej nie było tak, ale wylądowała w koszu.

My dla Julki uzywalismy tommy tipe i bylismy bardzo zadowoleni, niewidzialam poprostu zadnych zlych punktow tych butelek i teraz dla dzidzi tez bede sie zaopatrzac tylko w tommy tipe:) mialam nakladki z tej samej firmy i laktator tez bylo ok:)

Ja miałam wszystko firmy AVENT, butelki, laktator, te nakładki na sutki też miałam, ale wydaje mi się , że to niezbyt dobry pomysł, u nas się w ogóle nie sprawdziły. Teraz też mam zamiar kupić butelki tej firmy.

reklama
Powiedzcie mi kiedy kupic laktator jesli chce sie karmic piersia to trzeba go miec wczesniej tzn czy trzeba czasem sciagac pokarm nawet jak sie regularnie karmi? i jaki laktator polecacie? czy warto kupic uzywany?troszke sie przeraziłam jak zobaczyłam ceny...

Do góry