reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

a co to za nalesniki???musza byc dobre moze przepisik.....a u mnie dzis pomidorowka i nalesniki ale z dżemem..truskawkowym:-)
Ha!Są przepyszne:-p:-D:tak:
Przepisik?Jasne:

Smażymy 10-12 naleśników.
0,5 kg.sera i wcześniej ugotowane ziemniaki0,5kg.(mogą być z obiadu z poprzedniego dnia) mielimy w malakserze lub mikserem.Dodajemy do nich podsmażone,pokrojone w kostkę 3 cebule.Można dodać ok.30 dag,pokrojonego w kostkę,przesmażonego boczku.Robimy po prostu farsz jak do ruskich pierogów.Każdy niech zrobi,jak lubi.
Cały farsz dokładnie wyrabiamy,przyprawiamy solą,pieprzem,maggi,dodajemy majeranek - nadzienie musi być pikantne.
Na naleśnikach rozsmarowujemy nadzienie i składamy w trójkąty.
Odsmażamy na tłuszczu.Można też opanierować w jajku i bułce tartej.
Podawać je możemy ze zrumienioną bułeczką na maśle lub polane pozostałym tłuszczem z usmażonych boczków, słoniny, mięsa i cebulką - jako danie obiadowe.
Lub jak ktoś lubi z sosem czosnkowym.
Polecam-przepyszne i dobra alternatywa dla pierogów,dla tych co nie lubią lepić:-D
 
reklama
Agusik78 wrzucaj no przepis na te zapiekankę- tu sie nie trza chwailic tylko dzielić wiedzą:-D
Ależ proszę Cię bardzo:-D:
Podsmażyć 2-3 cebule pokrojone w kostkę z 30dag. pokrojonych pieczarek.Podsmażyć 40dag.mielonego mięsa (ja daję nawet 60dag. bo mój P jest mięsożerny i mięsolubny).Wymieszać z pieczarkami.Ugotować 3 saszetki ryżu.Wszystko razem wymieszać,można dodać małą puszkę kukurydzy,paprykę konserwową i ogórki konserwowe lub kiszone(w kostkę):tak:.Przyprawić wg gustu,ja daję vegettę,pieprz,maggi i wciskam duuużo czosnku:-p.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.Przekładać danie do naczynia,przesypując starty żółtym serem.Na górę zetrzeć jeszcze ikoło 30dag.sera.Piec w 180st.,aż ser się roztopi,ok.30-40 minut.Można podawać z surówką,ale my młócimy bez nic:-D
Margaritta:a czemu Cię nie ma w naszej klasie babyboomowej?
 
a co to za danie:-), podziel się przepisem:-)
Mam przepis od koleżanki,która już to robiła i mówiła,że całkiem smaczne.

0,5 kg.mięsa mielonego,2-3cebule i ok.25 dag pieczarek podsmażyć, ugotować ziemniaki(tyle co na obiad),ubić,doprawić solą i pieprzem.Ugotować marchewkę w kostkę(surową) i groszek
zielony(mrożony).Wszytko wymieszać z mięsem.
Wyłożyć to wszytko do naczynia żaroodpornego,wysmarowangeo tłuszczem.Na to wyłożyć ziemniaki i do piekarnika na około 30 minut,tak żeby się zapiekły ziemniaki.Można podawać z ketchupem.
Za wynik nie ręczę,bo jeszcze nie wypróbowany przepisik,ale po obiadku dam znać jak wyszło:tak:
 
Filety w sosie śmietanowym

Składniki:
piersi kurczaka – 4 filety
rzodkiewki - 2 pęczki
śmietana - 1/2 szklanki
rosół - 1/2 szklanki
olej - 2 łyżki
sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Mięso wypłukać osuszyć, przekroić na cieńsze plastry, posypać solą, pieprzem i papryką. Olej rozgrzać na patelni, włożyć filety, smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony. Dodać pokrojone rzodkiewki, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Przykryć i dusić 15 minut.
------------------------------------------------------------------------------------

Placuszki z kurczaka

Składniki:
Filet z kurczaka - 0.5 kg
Cebula - 2 szt
Maga - 2 łyżki
Pieczarki - 6-8 szt
Jajka - 2 szt
Papryka ostra - 1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Mąka pszenna - 2 łyżki
Olej (do smażenia) - 4 łyżki
Sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki pokroić w cieńkie plasterki. Cebulę drobniutko pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki (oprócz oleju), formować małe placuszki i smażyc do uzyskania złotego koloru. Najlepiej podawać z surówka z czerwonej kapusty.
Smacznego!

Bardzo dobre do barszczyku sa :))
--------------------------------------------------------------------------------------

Ryż po meksykańsku

Składniki:
pomidory – 5 szt.
cebula – 1-2 szt.
czosnek – 2-3 ząbki
ryż – 1 niepełna szklanka
mięso wołowe – 30 dag
czerwona papryka – 1 szt.
czerwona fasola – 1 puszka
kukurydza - 1 puszka
szczypiorek
olej – 4-5 łyżek
woda – 2 razy tyle co ryżu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić, następnie razem z pomidorami zmiksować, tak aby powstała jednolita gładka masa. Na patelni podsmażyć ryż na oleju, dodać zmiksowane pomidory z cebulą i czosnkiem oraz wodę. Dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Mięso pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju (2 łyżki). Jeśli jest twarde zalać odrobiną wody i poddusić do miękkości. Wymieszać z ryżem. Paprykę pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę osączyć i również dodać do ryżu. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić ok. 15 minut. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
------------------------------------------------------------------------------------

Naleśniki z pieczarkami

Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek
2 cebule
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe , odstawie na co najmniej 1/2 godz., a następnie usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie. Pieczarki umyć, (ewentualnie obrać), pokroić drobno w plasterki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło na patelni, zrumienić cebulę i pieczarki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i tyle tartej bułki, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smarować nadzieniem i posypywać pokrojonym w kostkę gotowanym jajkiem. Zwijać w rulonik lub składać w trójkąty, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do rosołu lub barszczu.
Uwaga. Do nadzienia można nie dodawać jajka.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Tortilla meksykańska

Składniki:
Ciasto
mąka kukurydziana - 20 dag
mąka pszenna - 20 dag
mleko - 1/2 l
jajka - 2 szt.
sól - 1 płaska łyżeczka
olej
Nadzienie
pierś z kurczaka
papryka mielona
ogórki
papryka np. czerwona
orzechy arachidowe - 5 dag
majonez
sól

Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą i pszenną wymieszać z jajkami, mlekiem i solą (tak aby powstało ciasto takie jak na naleśniki). Na patelni mocno rozgrzać olej, smażyć cienkie placuszki.
Ogórki i paprykę pokroić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić, posypać mieloną papryką. Usmażyć na oleju i posolić, wymieszać z pokrojoną papryką, ogórkami i orzeszkami, na każdym placuszku położyć farsz, można polać majonezem i zwinąć w rulon.

----------------------------------------------------------------------------------------

Calzone

Składniki na ciasto:
1½ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
2 łyżki oliwy
¾ łyżeczki soli
3 szklanki mąki
Składniki na sos:
230 g pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczka suszonej bazylii
¼ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
odrobina pieprzu
Składniki na nadzienie:
¾ szklanki startej mozzarelli
¾ szklanki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
kukurydza
około 150 - 200 g szynki (lub salami)
około 300 g pieczarek
Drożdże wsypać do letniej wody wymieszanej z cukrem i zostawić na 5 minut, aż utworzą się pęcherzyki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ale nie twarde. Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około godziny lub do podwojenia objętości).
W czasie, kiedy ciasto rośnie przygotować sos i nadzienie.
Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Szynkę pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i podzielić na 4 - 6 części (zależny jak duże calzone chcemy otrzymać). Każdą z części rozciągnąć lub rozwałkować w kształcie koła. Na połowę utworzonego kola nałożyć porcje sosu, pieczarek, szynki, kukurydzy i posypać serami. Należy pamiętać, aby zostawić wąski margines do zlepienia ciasta. Przykryć druga częścią ciasta, brzegi ciasta posmarować woda i zlepić. Nie zostawiać już do ponownego wyrośnięcia. Calzone ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą. Można też posypać sezamem lub słonecznikiem.
Piec w temperaturze 225°C, około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione.
-------------------------------------------------------------------------------

To takie przykladowe dania :)) Bardzo dobre ale przy dwoch troszke roboty jest ale pyszotka :))
 
Alex w sumie to nic szczególnego.piersi z kurczaka kroję w paski,doprawiam co tam mam pod ręką,dodaję sok z cytryny,musztardę i ketchup.i leży to tak sobie kilka godzin w lodówce.potem wrzucam do worka do pieczenia-można kupić w dunnesie i do piekarnika.nie dodaję żadnego tłuszczu i sosik robi się sam a mięsko nie jest suche.acha wrzucam jeszcze do tego worka podsmażone wcześniej pieczarki z papryką
 
Alex mam tylko takie sosiki pod reka :))

Sos pomidorowy ostry (do kiełbasek i mięs pieczonych na grillu)

Składniki:
pomidory - 2 duże
ostre papryczki - 2 małe
2 łyżki utartej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
cukier do smaku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić, Natkę umyć i wysuszyć. Papryki oczyścić z nasion i zmiksować z pomidorami, cebulą, natką pietruszki i przyprawami. Sos podawać na zimno do kiełbasek i mięs pieczonych na grillu.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Sos koperkowy

Składniki:
posiekany koperek - 2-3 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
mąka - 3-4 dag
rosół lub wywar z warzyw – 1 szklanka
masło - 2 dag
sól

Przygotowanie:
Koperek wypłukać, otrząsnąć, posiekać. Zimny rosół zmieszać z mąką, posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną i koperkiem, dodać masło. Można połączyć z żółtkami.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sos szczypiorkowy

Składniki:
posiekany szczypiorek - 2-3 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
mąka - 3-4 dag
rosół lub wywar z warzyw – 1 szklanka
masło - 2 dag
sól

Przygotowanie:
Szczypiorek wypłukać, otrząsnąć, posiekać. Zimny rosół zmieszać z mąką, posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną i koperkiem, dodać masło. Można połączyć z żółtkami.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Sos Tzaziki

Składniki:
Ogórek swieży - 1
Serek homogenizowany lub jogurt natutaln - 1
Czosnek - 3.4 ząbki
koperek suszony lub swieży - szczypta
pieprz - szczypta

Przygotowanie:
Zetrzeć na tarce z dużymi otworami swieżego ogórka.Do serka dodać wszystkie te składniki oraz startego wczesniej ogórka i dokładnie wymieszać.Wstawić do lodówki na około 2 godziny.Podawać jako dodatek do mięs grillowanych,pieczonych lub smażonych ziemniaków ,ryb oraz drobiu.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Sos beszamelowy z mlekiem

Składniki:
masło - 4 dag
mąka - 4 dag
mleko - 1/2 l
żółtka - 1-2 szt. lub jajko – 1 całe
sól
sok z cytryny
lub kwasek cytrynowy


Przygotowanie:
Masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać mleko. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, zagotować, wymieszać z żółtkami. Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je ubić na pulchną masę. Do ubitego jaja wlewać po trochu gorący sos cały czas mieszając, podgrzać (uważać, aby się nie „zwarzył"). --------------------------------------------------------------------------------------------
Sos grzybowy z zasmażką i śmietaną

Składniki:
suszone grzyby - 3 dag
cebula - 1 szt.
śmietana - 3/4 szklanki
tłuszcz - 4 dag
mąka - 4 dag
sól, pieprz


Przygotowanie:
Grzyby umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, drobno pokroić lub posiekać. Obraną i pokrajaną w drobną kostkę cebulę dodać do stopionego tłuszczu, udusić. Włożyć mąkę wymieszaną z zimnym wywarem (1/2 szklanki), zasmażyć. Wlać resztę wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby, zagotować. Można dodać 1/2 kostki rosołowej i łyżkę masła. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną. -------------------------------------------------------------------------------------------
Sos mięsny z pomidorami

Składniki:
świeże pomidory - 30 dag
lub koncentrat pomidorowy - 5 dag
wieprzowina z kością - 30 dag
tłuszcz - 5 dag
cebula - 1 średnia
mąka –3 dag
listek laurowy - 1 szt.
sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę, posolić. Obsmażyć, na części tłuszczu, pod koniec smażenia dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory. Mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać wyjęte kości, liść laurowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Stopić łyżkę tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, wymieszać z zimnym wywarem z mięsa. Wyjąć kości, zasmażkę Wymieszać z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i karmelem, można dodać paprykę i łyżkę masła.
Podawać do klusek, makaronu, ziemniaków, kasz lub knedli. --------------------------------------------------------------------------------------------------
Sos pieczarkowy

Składniki:
pieczarki - 25-20 dag
cebula - 1 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
cytryna – 1 szt.
mąka - 3 dag
sól, pieprz
posiekana zielona pietruszka - 1 łyżeczka


Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w drobne, cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów. Zalać szklanką wody, udusić pod przykryciem, gdy będą miękkie, dodać mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem i cytryną, zagotować. Wymieszać ze śmietaną. Można dodać 2—3 dag masła, 1 łyżkę posiekanego koperku i zielonej pietruszki. --------------------------------------------------------------------------------------------
 
Agusik brdzo proste. Bierzesz filet, myjesz, osuszasz, nozem robisz w nim kieszen, czyli poprostu dziure, do ktorej mozesz cos powkladac. Ja lubie albo wlozyc warzywka(marchewke,cebulke,szyneczke,ogorek lub serek zotly, pokrojone w paski) albo kupuje np w lidlu serek ziolowy czy czosnkowy i tym nadziewam. Mozesz tez nadziac serek r ricotta plus surowy szpinak jesli lubisz. Nie za duzo zeby sie nie wylewalo ale i nie za malo. Jak nadziejesz to oproszasz filet warzywkiem albo sol i pieprz. W lidlu kupilam parma ham albo mozesz uzyc tez jakiejs innej wloskiej szyneczki, ona maja mocny wyrazisty smak. Owijasz dwoma takimi plasterkami fileta i do piekarnika. Pycha.
 
A ja dzis NIC! Bo mi sie nie chce...i juz:-)

Ale wpadlam aby wam dziewczynki napisac przepis na domowy chleb! Ja jeszcze go nie robilam ale podobno jest przepyszny. Dostalam przepis od kolezanki.
Mozna z tego samego ciasta zrobic tez bulki zamiast chleba.

* 1 kg mąki pszennej (może być taka najtańsza, nawet z Biedronki za 89groszy lub orkiszowej ta kosztuje ok 6-8zł, u Benedyktynów 14zł (jak chcesz chleb żytni to 300g mąki żytniej pełnoziarnistej i 700g pszennej)
* 50g drożdży (mogą być prosto z lodówki lub nie z lodówki)
* dwie łyżki cukru (cukier dodajesz do drożdży i mieszasz, aż stanie się wodnista substancja
* na mąkę sypiesz: 1 i 1/2 łyżki soli, 200g płatków owsianych (raz użyłam płatków żytnich), siemię lniane (do kupienia w aptece, ma być takie najprostsze, ok 1/3 paczki), pestki dyni i słonecznik- tak na oko, można też dodać dwie łyżeczki czarnuszki (do kupienia w sklepach zielarskich) lub rodzynki
* do garnka z drożdżami zmieszanymi z cukrem wlewamy 1l wody o temperaturze jak do kąpieli dziecka, mieszamy
* roztwór z drożdżami wlewamy do miski z mąką i resztą i mieszamy, aż wyjdzie nam masa
* przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h, aby rosło
* po godzinie wylewamy ciasto do dwóch foremek jak na pasztet, wcześniej smarując formy masłem
* gotowe formy wkładamy do zimnego piekarnika i wstawiamy na 1h na 200st (ja mam elektryczny i ustawiłam grzanie z dołu i góry bez termoobiegu, ale w gazowym też działa)
* po godzinie wyjmujemy ciasto z pieca
* wyjmujemy chleb z foremek i ustawiamy tak, aby stygło z dostępem powietrza z każdej strony
* jak ostygnie można już zajadać

A oto link do poszczegolnych etapow w postaci foto:
http://picasaweb.google.pl/pietaszek26/ChlebSieChlebie#
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
A ja dzis zrobilam chili con carne. Ostre i jak ja to mowie "zapychacz". Z wolowina, ktora nienawidze, ale musze powiedziec, ze tu mi calkiem calkiem smakuje :-)

- 400 g mielonego chudego mieska wolowego (w lidlu kupilam chyba za 3 euro)
- cebula pokrojona w kosteczke
- duzy, pokrojony zabek czosnku
- papryka czerwona
- pieczarki, rowniez pokrojone (poszlam na latwizne i kupilam w lidlu pieczarki w puszce)
- koncentrat pomidorowy, 6 duzych lyzek
- pomidory w puszce
- przyprawy: mielone chili(pol lyzeczki),kminek (pol lyzeczki), pieprz, sol do smaku.

Posmazyc na patelni miesko, do zbrazowienia. Dodac cebulke z czosnkiem, posmazyc 2 minutki. Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i wszystkie przyprawy. Smazymy. Na koncu dodajemy pieczarki i papryke. Zeby bylo wiecej sosu, mozna dodac szklanke wody. Wszystko :-)

Oczywiscie przypraw mozna dac wieksza ilosc, ale radze probowac dodajac, danie jest dosyc ostre. Podajemy z ryzem lub z zapiekanymi ziemniakami z piekarnika.
 
Do góry