reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

reklama
Hej dziewczyny mam przepis na salatke (smakolyk mojego meza)

Sałatka warstwowa z tunczykiem _ pychotka

(ilosc zalezy od ciebie mozna zwiekszac w zaleznosci od porcji jaka chcecie zrobic)

5 jajek, ser żółty ok 30 dkg, tunczyk w sosie wlasnym, 1,5 cebuli, kukurydza, majonez, pieprz, sol

Bialko jajka zetrzec na grubej tarce wylozyc w naczyniu, natepnie ser zolty zetrzec na drobniejszych oczkach wylozyc na bialka, tunczyk wylozyc (sos odlac) przelozyc majonezem, przelozyc puszka kukurydzy, cebula pokrojona w kostke, posolic i popieprzyc, wylozyc tunczyk, majonez i zetrzec na drobno zoltka. i gotowa malo pracochlonna i pyszna
 
Ponieważ od 3 tygodni co niedzielę muszę mężowi zagniatać ciasto na pizzę, to i z Wami podzielę się sprawdzonym przepisem ( nie sposób go sknocić ;) )
*dzięki Ci inka :** *

CIASTO NA PIZZĘ:

10 dag drożdży
łyżka cukru
4 łyżki oleju (oliwy)
60 dag mąki
szczypta soli
1 szklanka letniej wody

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Po 15 minutach już widać jak ciasto rośnie!
Piec w temp. 200 st. ok. 20 - 30 minut.

* Podane proporcje wystarczają na 2 duże blachy (my wolimy cienkie ciasto).
Na wierzch wrzucacie co chcecie :)
 
a ja w weekend zrobiłam poniższą sałatkę
a że oboje z mężm lubimy tuńczyka - dodałam 3 puszki (tuńczyka wcale nie czuć bo "zabija" go pomidor :tak:

ryż
pomidory pokrojone w kostkę
puszka tuńczyka w sosie własnym
majonez ( ja daję mało majonezu i jak już, to pół na pół z jogurtem

sałatka super, ma delikatny posmak, jednak długo nie poleży w lodówce ze względu na pomidory (puszczają sok), ale jak się zrobi tak na max 2 dni to jest ok.

p.s. mi ona jeszcze bardziej smakowała jak przekąszałam ją korniszonem :rofl2: (ech te ciążowe smaczki ;-))
 
A to niezbyt szybkie danie, ale samo się gotuje przez większość czasu :tak:
(z pozdrowieniami dla barmanki)

Pyszny bigosik

3kg kapusty kiszonej
0,5kg cebuli
0,5kg pieczarek
0,5kg kiełbasy (np zwyczajna)
1kg karkówki
1 słoik powideł śliwkowych
mały przecier pomidorowy
sól, pieprz (ja wolę mielony, bo te kulki potem wkurzają
wink2.gif
)

Kapustę płuczę na sicie pod kranem z soku (żeby bigos nie był za kwaśny), wkładam do gara, podlewam wodą i na kuchenkę. W tym czasie smażę cebulkę (można posolić i popieprzyć!), kiełbaskę i mięsko w kostkę (nie solić, bo stwardnieje) i dodaję do kapusty. Przyprawiam ,dodaje powidła i przecier i gotuje na wolnym ogniu, czasem trzeba pomieszać i dolać wody, ok 2 godzinki.

Dla lepszego smaku można dolać troszkę wina, albo wywar z suszonych grzybów (razem z grzybami) ale nie wpływa to jakoś drastycznie na smak moim zdaniem.. Najlepszy bigos jest odgrzewany, następnego dnia lub nawet po kilku dniach. Lubię sobie pomrozić w porcjach na póżniej
yes2.gif
smacznego!
 
Hejka:-)
Oto przepis na Ciasto budyniowe z krakersami:

Składniki:
1 litr mleka
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
1,5 kostki masła lub margaryny
2 duże paczki słonych krakersów
paczka wiórków kokosowych (lub innych bakalii)

Przygotowanie:
Ugotować budyń z mleka, mąki i cukru, dodać cukier waniliowy. (uwaga - wychodzi bardzo gęste, więc ciężko się miesza..) Ostudzić i wymieszać (rozetrzeć - najlepiej w makutrze) z masłem lub margaryną.
Ułożyć warstwę z krakersów, na których rozłożyć połowę masy. Na nią kolejną warstwę krakersów i masę.
Posypać z wierzchu uprażonymi wiórkami kokosowymi (tzn. na patelni na niewielkiej ilości oleju usmażyć wcześniej na złoty kolor wiórki). Można dodać dowolny aromat lub bakalie jeśli kokos nie smakuje..
Wstawić do lodówki i najlepiej spożywać na drugi dzień.

Smakuje jak Raffaello:tak: pychotka:rolleyes:
 
ja w weekend robią poniższą sałatkę, wyszła pycha :-) (akurat mieliśmy gości, więc miałam na kim testować ;-))
tylko mogłam dodać trochę więcej majonezu...


Sałatka warstwowa z tunczykiem _ pychotka

5 jajek, ser żółty ok 30 dkg, tunczyk w sosie wlasnym, 1,5 cebuli, kukurydza, majonez, pieprz, sol

Bialko jajka zetrzec na grubej tarce wylozyc w naczyniu, natepnie ser zolty zetrzec na drobniejszych oczkach wylozyc na bialka, tunczyk wylozyc (sos odlac) przelozyc majonezem, przelozyc puszka kukurydzy, cebula pokrojona w kostke, posolic i popieprzyc, wylozyc tunczyk, majonez i zetrzec na drobno zoltka. i gotowa malo pracochlonna i pyszna
 
a ja mam dla was przepis na dośc wykwintny i smaczny obiad. Przy tym szalenie prosty

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- cebulowym

Tak więc potrzebne są :
polędwiczki wieprzowe (mniej więcej po jednej na osobę)
3 duże cebule
500 ml śmietany 18% w kartoniku (słodka)
2 kostki mięsne "Winiary"
1 litr bulionu wołowego ( może być z kostki)
sól , pieprz do smaku

Polędwiczki oczyszczamy ze ścięgien i kroimy na plastry. Każdy plaster lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy. Wrzucamy na patelnię (dużą) na dobrze rozgrzany tłuszcz ( polecam PLANTĘ) obsmażamy z dwóch stron około 5 minut po czym zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię by jeszcze się dobrze wysmazyły i puściły sok.
Po jakichś 10 minutach wrzucamy pokrojoną lub startą cebulę (2 sztuki) i podsmażamy razem z mięsem. Smażymy jeszcze tak długo by cebula się zeszkliła, jak ktoś woli mocniej przysmażona to nic nie stoi na przeszkodzie.
Przenosimy całą zawartość patelni ( nie zapomnijcie o tłuszczyku ze smażenia) do garnka lub rondla i wlewamy połowę bulionu, oraz wrzucamy kostki mięsne. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut aż mięsko zmięknie. Po tym czasie w razie potrzeby dolewamy reszte bulionu i dusimy jeszcze 5 minut. Po tych 5 minutach wrzucamy ostatnią cebulę koniecznie startą na tarce i wlewamy śmietanę...około 1/2 kartonika, może troszkę więcej. Na malutkim gazie duzimy jeszcze 5 minut po czym jesli sos sam nie zgęstniał wystarczająco (zalezy to od śmietany) to zagęsczamy go mąką...leciutko. I gotowe :)
Danie świetnie smakuje z kasza gryczaną i ogórkiem kiszonym oraz z ziemniaczkmi i buraczkami...
Mam nadzieję,że przepis się przyda, u mnie się on sprawdza wrazie wizyt waznych gości ;)
 
a teraz kolej na moje ulubione wafelki :))

Masa do wafli

składniki:
1 margaryna Kasia
1 szkl. cukru (ja zazwyczaj daję 3/4 szkl.)
1/2 szkl. mleka
2 łyżki ciemnego kakao (np. Decomoreno)
1,5 szkl. mleka w proszku (tego niebieskiego)

Margarynę roztopić na słabym ogniu, dodać cukier i mleko. Chwilkę pogotować. Dodać kakao. Wymieszać.
Odstawić garnek na 15-20 minut - po upływie tego czasu dodać leko w proszku - dobrze rozmieszać.
I już mamy gotową masę do smarowania wafli :)))

Uwaga!! Wafle najlepiej smarować z obu stron - aby się dobrze z sobą skleiły.


*Masa wystarcza na paczkę wafli.

Ja dzisiaj robiłam masę z 1,5 porcji składników i starczyła mi na przełożenie 11 wafli.

Smacznego!!!
 
reklama
a teraz kolej na moje ulubione wafelki :))

Masa do wafli

składniki:
1 margaryna Kasia
1 szkl. cukru (ja zazwyczaj daję 3/4 szkl.)
1/2 szkl. mleka
2 łyżki ciemnego kakao (np. Decomoreno)
1,5 szkl. mleka w proszku (tego niebieskiego)

Margarynę roztopić na słabym ogniu, dodać cukier i mleko. Chwilkę pogotować. Dodać kakao. Wymieszać.
Odstawić garnek na 15-20 minut - po upływie tego czasu dodać leko w proszku - dobrze rozmieszać.
I już mamy gotową masę do smarowania wafli :)))

Uwaga!! Wafle najlepiej smarować z obu stron - aby się dobrze z sobą skleiły.


*Masa wystarcza na paczkę wafli.

Ja dzisiaj robiłam masę z 1,5 porcji składników i starczyła mi na przełożenie 11 wafli.

Smacznego!!!


Aga ja robie tak jak ty, ale studze to mase dopiero daje mlekow proszku, pokruszone wafle i dużo orzechów wloskich drobnych.

Pychota polecam cała rodzinka sie zajada.

Ale musze spróbowac twojej wersji akurat mam mleko w proszku tylko wafle dokupie.
 
Do góry