Dziewczyny, nauka korzystania z nocnika - jak same miałyście/macie okazję się przekonać - bywa trudną sztuką. Poniżej znajdziecie kilka rad, które mogą Wam ją ułatwić. Co o nich sądzicie?

- Pozwólcie dziecku pobawić się nocnikiem. Świetnym pomysłem jest, by ulubiona lala czy miś pokazały, jak się z niego korzysta.
- Kupcie specjalną książeczkę edukacyjną odsłaniającą trudną sztukę korzystania z nocnika. Czytajcie ją codziennie. Maluch po jakimś czasie będzie chciał się zachowywać tak samo jak bohater książki.
- Zrezygnujcie z zakładania pieluchy najpierw w domu. Spokojnie tłumaczcie, że gdy maluch poczuje, że chce mu się siku, mama przyniesie mu nocnik.
- Gdy dziecko zrobi siku na podłogę , nie krytykujcie, nie oceniajcie ani nie karzcie malca. Spokojnie wytrzyjcie podłogę i wytłumaczcie dziecku, co powinno zrobić.
- Proponujcie dziecku, by usiadło na nocniku, w momentach w których wydaje wam się, że chce się załatwić, np. gdy zastygło na chwilę w skupieniu.
Więcej porad znajdziecie na lovela.pl/porady-loveli/artykul/1 07/nauka-korzystania-z-nocnika.ht ml
Mam nadzieję, że trochę pomogłam
Ola
----
Reprezentuję markę Lovela. W przypadku pytań, chętnie pomogę.