reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZAKUPY OGOLEM /polaczone tematy/

reklama
Hello dziewczynki, ja dziś poszłam na wstępne rozeznanie wózkowo-łóżeczkowe, mam tu pytanie na co warto zwrócić uwagę przy kupnie obu sprzętów? Mówią różnie. Co sklep to inaczej. Powtarza się tylko, że wózki na paskach są wadliwe i koła pompowane cieszą się największym powodzeniem a co z resztą ważnych cech? Pozdrawiam

Wg mnie łóżeczko ma być 3 poziomowe, poza tym wyjmowane szczebelki, mi pomogły się wysypiać :-)
Maluchy koło 8 miesiąca, jak raczkowały miały wyjęte szczebelki i zawsze zostawiałam kilka zabawek na podłodze, jak wstawali to zabierali się za zabawki a po jakimś czasie dopiero przypominali sobie, że trzeba powrzeszczeć, żeby mama wstała :-D,
Poza tym dobry materacyk. Szuflada sprawdza się, jeśli nie chcemy kupować szafki na ubranka. Acha, nie polecam łóżeczek kombi z przewijakiem. Takie 2 letnie dziecko wygląda w tym po prostu śmiesznie, ale jak kto woli.

Znalazlam cos takiego. Moze sie Nam , Wam przyda. Oczywiscie mozemy podyskutowac co jest potrzebne a co zbedne z tej listy ale uwazam ,ze taka lista jest dobra na start :).

Wyprawka dla niemowlaka
9Skomentuj

Sp
we_dwoje_1_1920.jpg
odziewasz się dziecka, chciałabyś już mieć wszystko przygotowane, ale wciąż nie wiesz, co kupić. Oto lista typowych, najpotrzebniejszych rzeczy dla twojego dziecka.

Odzież:

• koszulki bawełniane rozm. 56-62
  • body bawełniane w rozm. 56-62
  • kaftaniki bawełniane rozm. 56-62
  • śpioszki bawełniane rozpinane w rozm. 56-62
  • skarpetki bawełniane lub frotte
  • czapeczki po kąpieli bawełniane
  • czapeczki welurowe lub polarowe
  • pajacyki bawełniane, frotte lub welur
  • kombinezon zimowy (zależy od pory roku)
  • rękawiczki
Pielęgnacja:

• wanienka
  • materacyk lub leżaczek do kąpieli
  • delikatna myjka
  • okrycie kąpielowe frotte
  • oliwka
  • puder
  • mydełko
  • chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym
  • krem do twarzy i ciała
  • krem na odparzenia
  • bezpieczne patyczki higieniczne
  • bezpieczne nożyczki
  • termometr do pomiaru temperatury ciała i wody do kąpieli lub pokarmu
  • pieluszki tetrowe i flanelowe
  • wkładki i ceratki do pieluszek
  • wata bawełniana
  • sterylne gaziki
  • spirytus 70 %
  • sól fizjologiczna
  • szczoteczka do włosów
  • aspirator do nosa
  • pojemnik na wodę (do przemywania pupy)
Karmienie:

• butelki 250ml
  • butelki 125ml
  • szczotka do mycia butelek i smoczków
  • smoczki uspokajające (0-3 miesięcy)
  • smoczki na butelkę do płynów (0-3 miesięcy)
  • smoczki na butelkę do mleka (0-3 miesięcy)
  • podgrzewacz do pokarmu
  • sterylizator do butelek
Akcesoria:
  • łóżeczko
  • materac
  • prześcieradełko
  • kołdra i poduszka
  • pościel
  • ceratka na materac
  • kocyk
  • becik lub rożek
  • przewijak na łóżeczko lub komodę
  • wózek
  • śpiwór do wózka lub pościel
  • fotelik samochodowy (0-13kg)
Pamiętaj, nie kupuj zbyt wielu rzeczy w małych rozmiarach, czyli 56. Większość ubranek najlepiej zakupić w rozmiarze 62. Lepiej, żeby twój maluch miał ubranka troszeczkę za duże, niż za małe. Dzieci rodzą się duże i na niektóre 56 od razu po urodzeniu są za małe, a przecież maluchy rosną w błyskawicznym tempie.
Ubranka mające bezpośrednią styczność ze skórą powinny być wykonane z naturalnych materiałów - np. bawełna, batyst, frotte. Nie powinny mieć ostrych szwów ani guzików, które mogłyby uwierać. Przed pierwszym założeniem należy je wyprać

Zapoznałam się z listą i zgadzam się prawie w 100%, wiadomo, że niektóre rzeczy się zmieniają przeważnie jednak z nazwy firmy. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że miałam ze sobą tyle rzeczy w szpitalu ale dobrze jest taką listę mieć nawet ze względu na zamieszanie przy pakowaniu.
Co do pakowania właśnie to doradzam koleżankom żeby spakować się wcześniej o kilka tygodni (wcale nie przesadzam) zwłaszcza rzeczy higieniczne do szpitala i dla dzidzi a już pod sam koniec ciąży przyszykować ciuszki dla dzidzi i ubranie dla siebie. Ja tak zrobiłam i byłam w każdym momencie przygotowana. Nigdy nie wiemy kiedy się dokładnie zacznie a jak już się zacznie to stres nie pozwala za bardzo się skupić na tym co zapakować:tak:
Polecam też stary sposób ( może nie bardzo popularny) na przydotowanie ubranek dla dzidziusia. My wszystkie nowe ubranka i pieluchy tetrowe praliśmy w płatkach mydlanych w goracej wodzie przed pierwszym założeniem. Oczywiście dużo płukania i prasowanie KONIECZNIE!!! Wiadomo, że gorące zabija zarazki i wypłukuje resztki detergentów użytych przy produkcji.

Hej dziewczyny pytałam w sklepie o materace do łóżeczka, zakres cenowy od 20 do 100zł więc na pewno czymś się różnią. Jaki najlepiej wybrać dla maluszka?

Z tego co pamiętam to są materace z gąbki, gąbka-pianka i pianka.
Polecam te piankowe ponieważ są twardsze i stabilniejsze dla dzidziusia, nie zapadają się pod ciężarem ciałka, nie uczulają, może tylko są troszkę droższe. Nasz Kubuś już trzy latka śpi na takim materacyku i wiem, że jest mu wygodnie, zasypia w sekundę :tak:
Oczywiście trzeba pamiętać żeby dopasować materacyk do wielkości łóżeczka ;-)

Joanno82 pokazałam Mężowi wózek z Twojego linka: TAKO jumper..WOW!Od razu mu się spodobał ,a jak przeczytał szczegóły..to..kto wie, czy tego wózka właśnie nie kupimy:-)Ja też stelaż będę zostawiać na dole na klatce schodowej..(mieszkam na 4 pietrze..;-)i znosić tylko gondolkę:-)

Nie polecam tego wózka, przyjrzałam mu się w sklepie i powiem, że jest cięzki, przede wszystkim ciężki do pchania:-(

A co do materacyka do łóżeczka to polecam gryczano- kokosowy, jest super i przede wszystkim dobry dla dziecka, wszelkie piankowe są odradzane:-( tzreba mieć na uwadze, że materac od łóżeczka ważniejszy:tak:

Nie polecam tego wózka, przyjrzałam mu się w sklepie i powiem, że jest cięzki, przede wszystkim ciężki do pchania:-(

A co do materacyka do łóżeczka to polecam gryczano- kokosowy, jest super i przede wszystkim dobry dla dziecka, wszelkie piankowe są odradzane:-( tzreba mieć na uwadze, że materac od łóżeczka ważniejszy:tak:

NO to dobrze ze piszesz ,bo ja jeszcze nie mialam mozliwosci zobaczenia tego wozka !!!!!! Pchac musi sie lekko ,jezeli ciezko jedzie sie wozkiem jest do bani ! W piatek bede w hurtowni dzieciecej wiec mam nadzieje ze wypatrze ten wozek i przetestuje!

Materacyk gryka-kokos jest chyba jednym z lepszych materaców ,jednak nalezy pamietac ze trzeba dawac ceratke pod przescieradło gdyz moze sie zdarzyc ze materacyk nam zakiełkuje ( gryka w nim) gdy dziecko nam zmoczy materac :)

reklama
No to jaki tu wózek wybrać jak nie Tako Jumper X? Tyle pozytywnych opini o nim..Marto masz jakiś typ?Ja myślałam jeszcze o Bebetto Vulcano ale nie wiem jak sie tam spacerówka sprawuje..

Do góry