reklama
koreczek83
Mama wrześniowa 2005
Dziekuje
Dziewczyny, potrzebuję dobrego przepisu na takie biszkoptowo- ucierane ciasto z owocami. wiecie co na wierzchu układa się np. wiśnie. Ostatnio robiłam takie ale wyszło suche jak pierun a miało być takie puchate i mięciutkie
Pierniczki pyszne
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka można piec różnej grubości Ja, jak mam sporo czasu, wałkuję ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym mąką. Albo wałkuję grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania różnych świątecznych kształtów.
Ciastka powinno się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.
Ja robiłam z tego przepisu....:-)
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka można piec różnej grubości Ja, jak mam sporo czasu, wałkuję ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym mąką. Albo wałkuję grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania różnych świątecznych kształtów.
Ciastka powinno się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.
Ja robiłam z tego przepisu....:-)
Mazurek Karmelowy ( a'la snickers)
CIASTO :
250 g przesianej maki
szczypta soli
60g cukru
185 g masła
KARMEL :
125g masła
400g mleka skondensowanego
odrobina kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
60g cukru
60g sztucznego miodu
POLEWA :
185g stopionej ciemnej czekolady
30 g stopionej białej czekolady ( albo dwie gotowe polewy)
Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać masło i wyrobić na kruche, miękkie ciasto.Podsypać mąką i rozwałkować na na 7-8 mm. Przełożyć do płaskiej formy(32 x 22 cm) i nakłuć widelcem. Piec 25- 30 minut aż ciasto się zarumieni. Pozostawić do wystygnięcia.
Karmel:
Wszystkie składniki mieszać w garnku o grubym dnie na niezbyt silnym ogniu. Ciągle mieszając ostrożnie doprowadzić do wrzenia. Gotować aż masa będzie gęsta i będzie się ciągnąć.Wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Posmarować gorącą ciemną polewą. Białą czekoladę wlać do tutki z dziurką.Nakreślić na ciemnej czekoladzie poprzeczne linie. Małym patyczkiem zamazać białe linie ( takie esy-floresy) i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego ;-)
CIASTO :
250 g przesianej maki
szczypta soli
60g cukru
185 g masła
KARMEL :
125g masła
400g mleka skondensowanego
odrobina kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
60g cukru
60g sztucznego miodu
POLEWA :
185g stopionej ciemnej czekolady
30 g stopionej białej czekolady ( albo dwie gotowe polewy)
Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać masło i wyrobić na kruche, miękkie ciasto.Podsypać mąką i rozwałkować na na 7-8 mm. Przełożyć do płaskiej formy(32 x 22 cm) i nakłuć widelcem. Piec 25- 30 minut aż ciasto się zarumieni. Pozostawić do wystygnięcia.
Karmel:
Wszystkie składniki mieszać w garnku o grubym dnie na niezbyt silnym ogniu. Ciągle mieszając ostrożnie doprowadzić do wrzenia. Gotować aż masa będzie gęsta i będzie się ciągnąć.Wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Posmarować gorącą ciemną polewą. Białą czekoladę wlać do tutki z dziurką.Nakreślić na ciemnej czekoladzie poprzeczne linie. Małym patyczkiem zamazać białe linie ( takie esy-floresy) i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego ;-)
Joanna MK
Mama wrześniowa 2005
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 3 478
Kinus super przepis...ciasto robie poodbnie jak i Ty a zamiast Twojej masy ala snickers to polecam zagotowac puszke mleka skondensowanego slodzonego przez 3 godzinki-ostudzic i wychodzi rewelacyjny karmel a co do udekorowania to wyobraznia dziala cuda i mazurki zawsze wygladaja i smakuja wysmienicie:-) do udekorowania orzechy ,migdaly,rodzynki,wiorki kokosowe,polewy czekoladowe,jakies posypki i esy floresy z tego utworzyc na ciachu.
Tez zapierzam wyprobowac przepis Kinka
Tak sobie mysle, ze z dwa zoltka by sie przydaly;-)
Mazurek Karmelowy ( a'la snickers)
CIASTO :
250 g przesianej maki
szczypta soli
60g cukru
185 g masła
Tak sobie mysle, ze z dwa zoltka by sie przydaly;-)
Joanna MK
Mama wrześniowa 2005
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 3 478
Podaje dwa przespisy na ciasta mazurkowe
Ja robie jeszcze inny rodzaj ciasta mazurkowego-bardziej biszkoptowe i zadko mi rosnie ;-)a pysznie smakuje:-)
1/2szklanki maki przennej
1/2szklanki ziemniaczanej
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4lyzki cukru
bialka ubijam na sztywna piane,w polowie dodaje cukier,a pozniej zoltka po jednym.Pod koniec dodac 2 lyzki zimnej wody oraz obie maki wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelozyc do duzej niskiej prostakatnej formy posmarowanej margaryna i wylozonej papierem dopieczenia.Piec ok 30min w piekarniku ok 180stopni
a dekoruje czym sie da -robie esy floresy i polewam wlasnie tym mmlekiem z puszki ugotowanej mleka skondensowanego slodzonego o ktorym pisalam wczesniej.
a to jest drugi rodzaj ciasta mazurkowego
ciasto:
15dkg maki,
5dkg cukru pudru
10dkg margaryny kasi
1lyzka smietany
make posiekac z Kasia i cukrem pudrem.Palcami rozetrzec powstale grudki dodac smeitane.Szybko zagniesc ciasto ,uformowac kule,zawinac w folie i wstawic na 1godz do lodowki
Na wysypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto na placek grubosci0,5cm.Wylepic nim prostakatna forme wczesniej posmarowana kasia i posypana maka.
Piec ok 15min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Ja robie jeszcze inny rodzaj ciasta mazurkowego-bardziej biszkoptowe i zadko mi rosnie ;-)a pysznie smakuje:-)
1/2szklanki maki przennej
1/2szklanki ziemniaczanej
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4lyzki cukru
bialka ubijam na sztywna piane,w polowie dodaje cukier,a pozniej zoltka po jednym.Pod koniec dodac 2 lyzki zimnej wody oraz obie maki wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelozyc do duzej niskiej prostakatnej formy posmarowanej margaryna i wylozonej papierem dopieczenia.Piec ok 30min w piekarniku ok 180stopni
a dekoruje czym sie da -robie esy floresy i polewam wlasnie tym mmlekiem z puszki ugotowanej mleka skondensowanego slodzonego o ktorym pisalam wczesniej.
a to jest drugi rodzaj ciasta mazurkowego
ciasto:
15dkg maki,
5dkg cukru pudru
10dkg margaryny kasi
1lyzka smietany
make posiekac z Kasia i cukrem pudrem.Palcami rozetrzec powstale grudki dodac smeitane.Szybko zagniesc ciasto ,uformowac kule,zawinac w folie i wstawic na 1godz do lodowki
Na wysypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto na placek grubosci0,5cm.Wylepic nim prostakatna forme wczesniej posmarowana kasia i posypana maka.
Piec ok 15min w piekarniku nagrzanym do 200st.
reklama
Joanna MK
Mama wrześniowa 2005
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 3 478
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 1
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 1
- Wyświetleń
- 6 tys
- Odpowiedzi
- 26
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 2
- Wyświetleń
- 3 tys
Podziel się: