reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jakie ciasto dla roczniaka?

reklama
Dziewczyny, potrzebuję dobrego przepisu na takie biszkoptowo- ucierane ciasto z owocami. wiecie co na wierzchu układa się np. wiśnie. Ostatnio robiłam takie ale wyszło suche jak pierun a miało być takie puchate i mięciutkie :confused:
 
Pierniczki pyszne

50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 dag sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką).
Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju.
Ciasteczka można piec różnej grubości :) Ja, jak mam sporo czasu, wałkuję ciasto na grubość około 3 mm, i wykrawam dowolnego kształtu pierniczki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem posypanym mąką. Albo wałkuję grubsze ciasto i wycinam pierniczki specjalnymi foremkami do odciskania różnych świątecznych kształtów.
Ciastka powinno się piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza :) Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince.


Ja robiłam z tego przepisu....:-)
 
Kinuś już sobie przepis wydrukowałam, będę robić pierniczki - w sobotę, albo w piątek. Zachwyciły mnie Twoje na zdjęciach na wrześniu.

Mi pewnie nie wyjdą aż takie śliczne i apetyczne, ale co tam - spróbuję.
 
Mazurek Karmelowy ( a'la snickers)

CIASTO :
250 g przesianej maki
szczypta soli
60g cukru
185 g masła
KARMEL :
125g masła
400g mleka skondensowanego
odrobina kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
60g cukru
60g sztucznego miodu
POLEWA :
185g stopionej ciemnej czekolady
30 g stopionej białej czekolady ( albo dwie gotowe polewy)


Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać masło i wyrobić na kruche, miękkie ciasto.Podsypać mąką i rozwałkować na na 7-8 mm. Przełożyć do płaskiej formy(32 x 22 cm) i nakłuć widelcem. Piec 25- 30 minut aż ciasto się zarumieni. Pozostawić do wystygnięcia.

Karmel
:
Wszystkie składniki mieszać w garnku o grubym dnie na niezbyt silnym ogniu. Ciągle mieszając ostrożnie doprowadzić do wrzenia. Gotować aż masa będzie gęsta i będzie się ciągnąć.Wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Posmarować gorącą ciemną polewą. Białą czekoladę wlać do tutki z dziurką.Nakreślić na ciemnej czekoladzie poprzeczne linie. Małym patyczkiem zamazać białe linie ( takie esy-floresy) i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego ;-)
 
Kinus super przepis...ciasto robie poodbnie jak i Ty a zamiast Twojej masy ala snickers to polecam zagotowac puszke mleka skondensowanego slodzonego przez 3 godzinki-ostudzic i wychodzi rewelacyjny karmel a co do udekorowania to wyobraznia dziala cuda i mazurki zawsze wygladaja i smakuja wysmienicie:-) do udekorowania orzechy ,migdaly,rodzynki,wiorki kokosowe,polewy czekoladowe,jakies posypki i esy floresy z tego utworzyc na ciachu.
 
Podaje dwa przespisy na ciasta mazurkowe
Ja robie jeszcze inny rodzaj ciasta mazurkowego-bardziej biszkoptowe i zadko mi rosnie ;-)a pysznie smakuje:-)
1/2szklanki maki przennej
1/2szklanki ziemniaczanej
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4lyzki cukru

bialka ubijam na sztywna piane,w polowie dodaje cukier,a pozniej zoltka po jednym.Pod koniec dodac 2 lyzki zimnej wody oraz obie maki wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelozyc do duzej niskiej prostakatnej formy posmarowanej margaryna i wylozonej papierem dopieczenia.Piec ok 30min w piekarniku ok 180stopni

a dekoruje czym sie da -robie esy floresy:tak: i polewam wlasnie tym mmlekiem z puszki ugotowanej mleka skondensowanego slodzonego o ktorym pisalam wczesniej.


a to jest drugi rodzaj ciasta mazurkowego
ciasto:
15dkg maki,
5dkg cukru pudru
10dkg margaryny kasi
1lyzka smietany

make posiekac z Kasia i cukrem pudrem.Palcami rozetrzec powstale grudki dodac smeitane.Szybko zagniesc ciasto ,uformowac kule,zawinac w folie i wstawic na 1godz do lodowki
Na wysypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto na placek grubosci0,5cm.Wylepic nim prostakatna forme wczesniej posmarowana kasia i posypana maka.
Piec ok 15min w piekarniku nagrzanym do 200st.
 
reklama
Do góry