Ssabrinaa do zupek daje kaszke manne zwykla taka ktora trzeba gotowac, a do kaszek mleczno ryzowych dosypuje kaszke pszenna mleczna albo manne mleczna np z Bobovity i ona jest rozpuszczalna bez gotowania tylko na ciepla wode.
reklama
Nimfii zazdroszcze Ci ze chociaz Ty to ogarniaszja moze i dałabym mu jakas kaszke ale nie wiem na mleku to musze kupic chyba jakies czy na swoim ugotowac/?kupic mm ale jakka
wczoraj mi kobitka powiedziała ze zołtka na twrdo nie powinnam dawac bo jest ciezko strawne ona dawała surowe i w sumie to byłam w szoku bo nie wiem jakie to zołtko dawac ale daje na twardo bo surowego to bym sir bała..nie myslałam ze to bedzie takie trudne do tej pory cycek na zyczenie i juz
wczoraj mi kobitka powiedziała ze zołtka na twrdo nie powinnam dawac bo jest ciezko strawne ona dawała surowe i w sumie to byłam w szoku bo nie wiem jakie to zołtko dawac ale daje na twardo bo surowego to bym sir bała..nie myslałam ze to bedzie takie trudne do tej pory cycek na zyczenie i juz
onanana
Fanka BB :)
Ja tematu żywienia w ogóle nie ogarniam i żałuję że nie można karmić samym cycem do czasu przedszkola, bo tam by dziecko nauczyli jeść wszytko hehe;-)
Maja dziś szamała marchewkę z ziemniaczkiem i kaszką manną. Trochę chyba za dużo ziemniaka tam było i całość w ogóle jakaś rzadka mi wyszła ale cóż, będę się uczyć. Na popicie dałam jej wodę. Cycka piła normalnie, o stałej porze potem dostala troszeczkę soczku jabłkowego i też jej smakował;-)
Maja dziś szamała marchewkę z ziemniaczkiem i kaszką manną. Trochę chyba za dużo ziemniaka tam było i całość w ogóle jakaś rzadka mi wyszła ale cóż, będę się uczyć. Na popicie dałam jej wodę. Cycka piła normalnie, o stałej porze potem dostala troszeczkę soczku jabłkowego i też jej smakował;-)
Wczoraj bylam na zakupach w Real. Dowiedzialam sie ciekawej rzeczy, odnośnie Bobovity - kaszke pszenna maja tylko w jednym z obiadkow oraz chyba 2 opcje deserkow owocowych z glutenem. Reszta bezglutenowa...
A wiec w temacie glutenu chyba bedzie trzeba sobie samemu radzic
Gluten w urozmaicaniu diety | Żywienie | 4-6 miesięcy | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
http://www.bobovita.pl/przelicznik_glutenu
Na poczatek polecam zapoznac sie z radami Bobovita. jesli ktos nie ma poradnika o żywieniu od nich to mozna poczytac na stronie...
Jakos spodobal mi sie ich system i chyba bede sie tego trzymac.
Poza tym co juz pisalam - ze dzieci karmione piersia (moga zaczynac wprowadzac gluten po 4msc) maja dostawac 2-3g glutenu na 100ml przez 2 msc.
- dzieci karmione MM (moga rozpoczac gluten po 5 msc) maja dostawac 2-3 g gluteny przez 2 msc oraz 6g gluteny przez kolejne 2 msc.
Chcialam wam jeszcze napisac jak sie to ma do przeliczania na kaszki....
Bo znalazlam to info
A wiec 2-3g glutenu to jest:
-pół łyżeczki kaszki manny (standardowej wymagajacej gotowania), albo
-1-1,5 łyżki stołowej kaszki ryżowo pszennej Bobovita
-1 plaska łyzka stołowa mlecznej kaszki manny albo kaszki owsianej Bobovity.
Tyle podajemy na 100ml zupki, obiadku, deserku, mleku albo na wodzie i nie powinno sie zwiekszac tej dawki.
Aby uzystac 6g glutenu nalezy dac dwa razy więcej produktu niz napisalam wyżej.
Ważne!
Z poradnika wynika że już w 5msc mozna podac dziecku te kaszki mleczne manny i pszenne Bobovity (ktore sa od 6msc wg info na opakowaniu) tylko podawac tak jak napisalam wyzej - po 1 płaskiej łyżce kaszki bo ona zawiera tyle glutenu ile potrzeba
Kaszki te sa od 6msc. najpewniej dlatego aby wczesniej nikt czasem nie zrobił tak jak jest napisane na opakowaniu 5łyzek na 150ml, czy jakos tak.
To ja zostane przy opcji dodawania pol łyzeczki kaszki manny do zupki, oraz zakupie kaszke mleczna manne Bobovity i bede dawac 1 łyżke do innych kaszek albo deserkow owocowych :]
agalodz podajesz juz jajko?
Wg schematow zywieniowych podaje sie od 7 msc do 9 msc po 1/2 żółtka co drugi dzien a po 10 msc 1/2 zółtka codziennie, po 11 msc całe jajko 3-4 razy w tygodniu.
Jak najbardziej moze byc gotowane Takie nawet latwiej podzielic na pol aby dac polowe zółtka. Surowego nawet bym sama nie zjadla o.0 A moze chodzilo jej o to zeby bylo na miekko albo gotowane na parze?
A wiec w temacie glutenu chyba bedzie trzeba sobie samemu radzic
Gluten w urozmaicaniu diety | Żywienie | 4-6 miesięcy | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
http://www.bobovita.pl/przelicznik_glutenu
Na poczatek polecam zapoznac sie z radami Bobovita. jesli ktos nie ma poradnika o żywieniu od nich to mozna poczytac na stronie...
Jakos spodobal mi sie ich system i chyba bede sie tego trzymac.
Poza tym co juz pisalam - ze dzieci karmione piersia (moga zaczynac wprowadzac gluten po 4msc) maja dostawac 2-3g glutenu na 100ml przez 2 msc.
- dzieci karmione MM (moga rozpoczac gluten po 5 msc) maja dostawac 2-3 g gluteny przez 2 msc oraz 6g gluteny przez kolejne 2 msc.
Chcialam wam jeszcze napisac jak sie to ma do przeliczania na kaszki....
Bo znalazlam to info
A wiec 2-3g glutenu to jest:
-pół łyżeczki kaszki manny (standardowej wymagajacej gotowania), albo
-1-1,5 łyżki stołowej kaszki ryżowo pszennej Bobovita
-1 plaska łyzka stołowa mlecznej kaszki manny albo kaszki owsianej Bobovity.
Tyle podajemy na 100ml zupki, obiadku, deserku, mleku albo na wodzie i nie powinno sie zwiekszac tej dawki.
Aby uzystac 6g glutenu nalezy dac dwa razy więcej produktu niz napisalam wyżej.
Ważne!
Z poradnika wynika że już w 5msc mozna podac dziecku te kaszki mleczne manny i pszenne Bobovity (ktore sa od 6msc wg info na opakowaniu) tylko podawac tak jak napisalam wyzej - po 1 płaskiej łyżce kaszki bo ona zawiera tyle glutenu ile potrzeba
Kaszki te sa od 6msc. najpewniej dlatego aby wczesniej nikt czasem nie zrobił tak jak jest napisane na opakowaniu 5łyzek na 150ml, czy jakos tak.
To ja zostane przy opcji dodawania pol łyzeczki kaszki manny do zupki, oraz zakupie kaszke mleczna manne Bobovity i bede dawac 1 łyżke do innych kaszek albo deserkow owocowych :]
agalodz podajesz juz jajko?
Wg schematow zywieniowych podaje sie od 7 msc do 9 msc po 1/2 żółtka co drugi dzien a po 10 msc 1/2 zółtka codziennie, po 11 msc całe jajko 3-4 razy w tygodniu.
Jak najbardziej moze byc gotowane Takie nawet latwiej podzielic na pol aby dac polowe zółtka. Surowego nawet bym sama nie zjadla o.0 A moze chodzilo jej o to zeby bylo na miekko albo gotowane na parze?
Ostatnia edycja:
Anek82
Nimfii - U K Ł O N Y !!!!!!! Jesteś the beściara!!!!!! Wszystko jest w Twoim poście, no wszystko
My dziś drugi raz podchodzimy z glutenem, aż się boję... oby nie płakała. Dziś ponownie podam Zosi kaszkę orkiszową zmieszaną z MM, ale zrobię trochę gęstszą: i miarka MM (30ml wody) i pół łyżeczki kaszki, potem Zosia dostanie oba cyce na II śniadanie. W sumie będzie to lada chwila, bo zaraz mała wstanie po porannej drzemce i będziemy się karmić.
My dziś drugi raz podchodzimy z glutenem, aż się boję... oby nie płakała. Dziś ponownie podam Zosi kaszkę orkiszową zmieszaną z MM, ale zrobię trochę gęstszą: i miarka MM (30ml wody) i pół łyżeczki kaszki, potem Zosia dostanie oba cyce na II śniadanie. W sumie będzie to lada chwila, bo zaraz mała wstanie po porannej drzemce i będziemy się karmić.
Anek82
pepsi - oczywiście zdam relację. Tylko, że ja muszę to MM podać, bo mi laktatorem to ze 3 kropelki zejdą... chyba nie umiem tego badziejstwa obsługiwać. A tym razem chcę zmienić proporcję, żeby szybciej to poszło, bo tak z 60ml to bawiłyśmy się łyżeczką 15min.
PS Zosia wstała - idziemy działać;-)
PS Zosia wstała - idziemy działać;-)
reklama
Podziel się: