reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Ryba po grecku- dorsz

Rybę obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę na patelni. Na duzych oczkach tarki ścieram marchew (4-5 dużych), seler i pietruszkę (około 3_. Przesmażam je na gorącej patelni i wsypuję do rondla. Dolewam wody , ziele angielskie , lisc laurowy i dusze. Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy , sól , pieprz i pół łyzeczki cukru.
Sosu powinno być dość sporo żeby zakryć całą rybę w misce. Najlepiej zrobic dzień wcześniej
 
a ja znam osobe, ktora nie lubi dorsza hah moja tesciowa:-D
tzn mowi, ze nie lubi ale jak raz zrobilam na obiad w panierce jak byla u nas zjadla az uszy sie jej trzesly bo nie wiedziala co je:-D
ona tylko lubi ryby ktore nie smierdza rybami:-D:dry:
ach jak za Nią przepadam:-D

my czesto jemy lososia:tak: dorsza oczywiscie też, śledzie, pstragi ale ja najbardziej lubie karpia:-):tak: moj maz uwielbia ryby pod kazda postacią, Kuba zreszta tez
 
ja uwielbiam :tak:
ości trochę wkurzające ale co tam ;)
ja robie sobie zawsze w panierce, mniam..
Jak latam do Polski to rodzice robia wszystko, zeby jakos karpia zalatwic ale nie zawsze sie udaje, zazwyczaj kupuja wiecej an swieta i mroza az corka przyleci:-D

zreszta malo jest rzeczy, ktorych nie lubie:-D
Najbardziej nie lubię mleka :zawstydzona/y:
 
Martolinka - fajny przepis, ja jutro gotuję barszcz, nie mam tylko grzybków suszonych, może być bez?

Dziewczyny jak robicie ciasto na pierogi? Bo ja zawsze robiłam mąkę i zimną wodę + oczywiście szczypta soli, ale wczoraj znalazłam przepis na mąkę i gorącą, niemal wrzącą wodę.
ja zawsze robie z wrzatkiem, wg tego przepisu:

"
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
1 szklanka wrzątku

Przepis:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę (wrzątek!). Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy ją z wodą. Zaczynamy od 1 szklanki, może się okazać, że ciasto wymaga więcej wody, wówczas dolewamy jeszcze odrobinę.
Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) skrapiamy całość olejem, ok. 2-3 łyżki. Odstawiamy ciasto na około 2-3 minuty.
Po tym czasie zagniatamy na gładką sprężystą masę. Ciasto powinno wyjść delikatne i miękkie. Odcinamy potrzebny kawałek i wałkujemy lekko podsypując mąka. Następnie wycinamy krążki na pierogi, wypełniamy farszem i zlepiamy.
Reszta ciasta powinna leżeć przykryta ściereczką. Będzie ciepła i dzięki temu nie wyschnie oraz łatwo się będzie wałkować. "

dawniej tez robilam z zimna, ale na sama mysl o wyrabianiu mnie ciarki przechodzily, tu sie szybko wyrabia i super walkuje :-)

a u mnie barszczyk wg tego przepisu:

"
Składniki:
1 kg buraków,
1 kg cebuli,
główka czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
ocet do smaku,
sól, pieprz,
1 litr bulionu warzywnego.

Przepis:
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki, cebule, majeranek, rozmiażdżony czosnek, ocet, sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy na dobę. Po upływie doby zalewamy uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym (lub mięsno-warzywnym). Doprowadzamy do wrzenia, nie gotujemy. Po upływie kolejnej doby zlewamy przez sito.
"

dzis rano zaczęłam i jutro zagotuje, ale jaki zapach jest pod pokrywka to juz nam slinka cieknie..... :-)
 
dziewczyny, chciałam w którys dzień świąt zrobic takie drożdżówki Drożdżówki z truskawkami i kruszonką [mam nadzieje ze jakos mi wyjdą] - przepis nie wydaje sie trudny. No ale zamiast truskawek chce ze sliwkami bo mam zamrożone i chce/musze je zużyc po prostu ;p
Ale nie o tym mowa........chodzi mi o to co to znaczy mąka pszenna chlebowa......... tzn jaka?
 
reklama
Do góry