reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
Ryba po grecku- dorsz

Rybę obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę na patelni. Na duzych oczkach tarki ścieram marchew (4-5 dużych), seler i pietruszkę (około 3_. Przesmażam je na gorącej patelni i wsypuję do rondla. Dolewam wody , ziele angielskie , lisc laurowy i dusze. Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy , sól , pieprz i pół łyzeczki cukru.
Sosu powinno być dość sporo żeby zakryć całą rybę w misce. Najlepiej zrobic dzień wcześniej
 
a ja znam osobe, ktora nie lubi dorsza hah moja tesciowa:-D
tzn mowi, ze nie lubi ale jak raz zrobilam na obiad w panierce jak byla u nas zjadla az uszy sie jej trzesly bo nie wiedziala co je:-D
ona tylko lubi ryby ktore nie smierdza rybami:-D:dry:
ach jak za Nią przepadam:-D

my czesto jemy lososia:tak: dorsza oczywiscie też, śledzie, pstragi ale ja najbardziej lubie karpia:-):tak: moj maz uwielbia ryby pod kazda postacią, Kuba zreszta tez
 
ja uwielbiam :tak:
ości trochę wkurzające ale co tam ;)
ja robie sobie zawsze w panierce, mniam..
Jak latam do Polski to rodzice robia wszystko, zeby jakos karpia zalatwic ale nie zawsze sie udaje, zazwyczaj kupuja wiecej an swieta i mroza az corka przyleci:-D

zreszta malo jest rzeczy, ktorych nie lubie:-D
Najbardziej nie lubię mleka :zawstydzona/y:
 
Martolinka - fajny przepis, ja jutro gotuję barszcz, nie mam tylko grzybków suszonych, może być bez?

Dziewczyny jak robicie ciasto na pierogi? Bo ja zawsze robiłam mąkę i zimną wodę + oczywiście szczypta soli, ale wczoraj znalazłam przepis na mąkę i gorącą, niemal wrzącą wodę.
ja zawsze robie z wrzatkiem, wg tego przepisu:

"
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
1 szklanka wrzątku

Przepis:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek na środku mąki i wlewamy powoli wodę (wrzątek!). Jednocześnie długim nożem zbieramy mąkę i łączymy ją z wodą. Zaczynamy od 1 szklanki, może się okazać, że ciasto wymaga więcej wody, wówczas dolewamy jeszcze odrobinę.
Gdy mąka lekko połączy się z wodą (ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) skrapiamy całość olejem, ok. 2-3 łyżki. Odstawiamy ciasto na około 2-3 minuty.
Po tym czasie zagniatamy na gładką sprężystą masę. Ciasto powinno wyjść delikatne i miękkie. Odcinamy potrzebny kawałek i wałkujemy lekko podsypując mąka. Następnie wycinamy krążki na pierogi, wypełniamy farszem i zlepiamy.
Reszta ciasta powinna leżeć przykryta ściereczką. Będzie ciepła i dzięki temu nie wyschnie oraz łatwo się będzie wałkować. "

dawniej tez robilam z zimna, ale na sama mysl o wyrabianiu mnie ciarki przechodzily, tu sie szybko wyrabia i super walkuje :-)

a u mnie barszczyk wg tego przepisu:

"
Składniki:
1 kg buraków,
1 kg cebuli,
główka czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
ocet do smaku,
sól, pieprz,
1 litr bulionu warzywnego.

Przepis:
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki, cebule, majeranek, rozmiażdżony czosnek, ocet, sól i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy na dobę. Po upływie doby zalewamy uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym (lub mięsno-warzywnym). Doprowadzamy do wrzenia, nie gotujemy. Po upływie kolejnej doby zlewamy przez sito.
"

dzis rano zaczęłam i jutro zagotuje, ale jaki zapach jest pod pokrywka to juz nam slinka cieknie..... :-)
 
dziewczyny, chciałam w którys dzień świąt zrobic takie drożdżówki Drożdżówki z truskawkami i kruszonką [mam nadzieje ze jakos mi wyjdą] - przepis nie wydaje sie trudny. No ale zamiast truskawek chce ze sliwkami bo mam zamrożone i chce/musze je zużyc po prostu ;p
Ale nie o tym mowa........chodzi mi o to co to znaczy mąka pszenna chlebowa......... tzn jaka?
 
reklama
Do góry