reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Dziunka- przekładaniec przepyszny. Tylko mój stał na balkonie z braku miejsca w lodówce a że na dworze wilgotno to wszystko jest dość miękkie. Pewnie te czarne blaty powinny być kruche:dry: Ale smak wspaniały, mi orzechami smakuje, chociaż orzechów nie ma:sorry: Kapuśniaczka w Wigilie nie zdążyłam zjeść, dobrze że objadłam się po upieczeniu.
 
reklama
Ja pamiętam, ze moja mam robiła bez cebuli, na slodko.
A jak dużo tej mąki na ile ziemniaków?
ja daje mąki dosc symbolicznie, ciezko ocenic ile ziemniakow, ja daje na oko, ewent dodaje jak uznam po starciu, ze jest malo, z tym ze ja robie nieco inaczej.
jak juz zetre ziemniaki, to je daje na sitko i mi z nich wszystko scieka do jakiejs miski. jak scieknie i chwile postoi to zlewam delikatnie ta wode, a na dnie mi zostaje troche mączki, i do tej mączki wkladam utarte ziemniaki. mieszam to razem. potem dodaje jajko albo dwa - tak na spore porcje na 3 osoby to dawalam 2 jajka. do tego przyprawy - sol, pieprz i maki tak ok 3 lyzki, zeby to wszystko nie bylo zbyt wodniste. i tyle :-)
 
Ja pamiętam, ze moja mam robiła bez cebuli, na slodko.
A jak dużo tej mąki na ile ziemniaków?

kochana mąki dasz tyle żeby ciasto nie było za rzadkie, możesz w ogóle nie dodawać tylko olej będzie za mocno "bryzgać"...

ja jeszcze dodaje duuuużo czosnku.... (no i marchwi nie dodaję)

a na słodko nigdy nie jadłam bo nie lubię słodkich obiadów
 
reklama
Do góry