reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy dla naszych pociech.

reklama
pomidorowa z makaronem na medal !!!!!!!!!! lepszej bym nie wymyslila

Pawel i ja wcinalismy az sie nam uszy trzesly

etna piszesz o spagetti Passi? Bo jak dla nas to za wcześnie a zupkę pomidorową sama bym zrobiła. Jest na przepisach jakis przepis na pomidorówkę dla maluchów?

Ostatnia edycja:
etna piszesz o spagetti Passi? Bo jak dla nas to za wcześnie a zupkę pomidorową sama bym zrobiła. Jest na przepisach jakis przepis na pomidorówkę dla maluchów?

czemu za wczesnie? nie jecie glutenu????

ja robilam pomidorowa tak:
1 ziemniaka
1/2 pietruszki
1/2 marchewki
troche natki
1 pomidorka bez skorki i pestek
miesko (jakie masz)
oliwa z oliwek z lyzeczke
do zageszczenia moze kleik
i jak wolicie ryż lub makaron

ja na koniec zabielam mlekiem modyfikowanym i do smaku scieram poł jabluszka lub wlewam troche soku

czemu za wczesnie? nie jecie glutenu????

ja robilam pomidorowa tak:
1 ziemniaka
1/2 pietruszki
1/2 marchewki
troche natki
1 pomidorka bez skorki i pestek
miesko (jakie masz)
oliwa z oliwek z lyzeczke
do zageszczenia moze kleik
i jak wolicie ryż lub makaron

ja na koniec zabielam mlekiem modyfikowanym i do smaku scieram poł jabluszka lub wlewam troche soku

a ten ryz to taki zywkly??i jaki makaron??

a ten ryz to taki zywkly??i jaki makaron??

ryz kupuje sypki bialy i tak rozgotowuje dosc i zwroc uwage zeby nie byl dlugi (no chyba ze lubisz). Na poczatku czesc ryzu blenderowalam a jedna lyzke wrzucilam calego teraz juz sie w to nie bawie
jesli chodzi o makaron to kupilam lubelli malenkie gwiazdki, bezjajecznego nie dostalam (patrzeli na mnie jak na kosmitke)
i tez na pierwszy raz rozgotowalam, mysle ze male niteczki tez moga byc (takie są chyba "babuni")

jedno z ulubionych dan mojej niejadki :)

piers z kurczaka
cukinia
marchewka
makaron (ja dalam ten co do rosolu - nitki babuni, bo to bylo w niedziele)
oliwa z oliwek

wszystko ugotowac albo w wodzie albo na parze, miesko osobno, polaczyc, doprowadzic do pozadanej konsystencji i podac :)

Nalesniczki Sinlac
2 płaskie łyżki mązki ryżowej
5 łyżek Sinlacu
1 łyzka oliwy z oliwek
60ml wody
szczypta soli

Sinlac łaczymy z wodą, potem dodajemy mąkę, oliwę i sol. Tak jest w przepisie. Ja pamiętamm, ze kubie dawąlm jakoś więcej tego Sinlacu albo mniej wody, bo za rzadkie wychodziło, ale nei pamiętam dokladnie. Michasiowi jeszcze nie robiłam. No i ja smazyłam na patelni beztłuszczowej, a w przepisie jest, ze do pierwszego naleśnika trzeba dać olej do usmażenia.

Lane kluseczki Sinlac:
50ml wody
2 płaskie łyżki Sinlacu
2 płaskie łyżki mąki bezglutenowej (PPK)
szczypta soli

cisto cienkim strumieniem wylac na gotującą wodę i pogotować okolo 1-2 minuty, odcedzić i zahartować

Gie-oska na Twoją prośbę ;)

ZUPKA SZPINAKOWA DLA MALUSZKA

2 ziemniaczki
marchewka
kostka szpinaku (akurat miałam w kostce)
pewnie można pietruszkę ale ja nie dałam
ugotowany indyk/kurczak
1 łyczeczka masła

Warzywa ugotować z wodą z masełkiem, dodać ugotowanego kurczaka/indyka i zblenderować.
Dziś dodałam kleiku kukurydzianego, innego razu dodaję mleka modyfikowanego lub sinlacu dla złagodzenia smaku - to wszystko na oko i dla smaku.

Ostatnia edycja:
reklama
Krupnik

1 mała marchew
1/2 pietruszki
por
seler
1 średni ziemniak
1 łyżka kaszy
miesko-gotowane oddzielnie

Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka z mała ilościa wody, gotowac do miekkości, pozniej dodac miesko. Pycha ;-)

Ps. nawet mi smakowała zupka bez soli :-D:-D

Do góry