badaicka
Paulusia i Filipek
Kolejne ciasto lubiane przez moja rodzinke
ORZECHOWIEC
Ciasto:
-50 dag. mąki
-20 dag. margaryny
-20 dag. cukru
-2 pełne łyżki miodu
-2 jajka
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
na orzechy zasmażone:
-10 dag. masła
-10 dag. cukru
-2 pełne łyżki miodu
-30 dag orzechów włoskich
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie porcje
Orzechy:
do rondelka wrzucić masło, cukier, miód i rozpuścić po czym dodać
orzechy i zasmażać na wolnym ogniu przez 5 minut.
Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (namaczaj
palce w wodzie lepiej rozmieszcza się ciasto i nałóż je sobie małymi
porcjami na całej blaszce będzie ci wygodniej) na jednej z porcji wylej
równomiernie zasmażone orzechy piecz placki w temp.180`C aż będą mocno
złotego koloru (ok.15-20 min.)placki wystudzić i przełożyć masą karpatkową
z Delekty zrobioną według przepisu na torebce -koleżanka od której mam przepis kazała mi wręcz robic Delektę bo z inna masa podobno nie jest taki dobry
Masę kładziemy na placek bez orzechów a na to ten drugi z orzechami tak żeby orzechy były na wierzchu
Smacznego
ORZECHOWIEC
Ciasto:
-50 dag. mąki
-20 dag. margaryny
-20 dag. cukru
-2 pełne łyżki miodu
-2 jajka
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
na orzechy zasmażone:
-10 dag. masła
-10 dag. cukru
-2 pełne łyżki miodu
-30 dag orzechów włoskich
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie porcje
Orzechy:
do rondelka wrzucić masło, cukier, miód i rozpuścić po czym dodać
orzechy i zasmażać na wolnym ogniu przez 5 minut.
Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (namaczaj
palce w wodzie lepiej rozmieszcza się ciasto i nałóż je sobie małymi
porcjami na całej blaszce będzie ci wygodniej) na jednej z porcji wylej
równomiernie zasmażone orzechy piecz placki w temp.180`C aż będą mocno
złotego koloru (ok.15-20 min.)placki wystudzić i przełożyć masą karpatkową
z Delekty zrobioną według przepisu na torebce -koleżanka od której mam przepis kazała mi wręcz robic Delektę bo z inna masa podobno nie jest taki dobry
Masę kładziemy na placek bez orzechów a na to ten drugi z orzechami tak żeby orzechy były na wierzchu
Smacznego