reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Pisałyscie o nalesnikach, ja robie ciasto tak:
-ok 1 l mleka
-1 szkl wody
-olej
-szczypta soli
-troche cukru
-2 jajka
-mąka ile ciasto zabierze tak zeby konsystencja przypominała gesta śmietane
Do mleka z wodą daje jajka, sól, cukier do smaku i miksuje żeby jajka się roztrzepały, dolewam oleju(leje zawsze na oko ale mysle że ok 5- łyzek)tak zeby ciasto zrobiło sie takie lsniace i gładkie :tak:
potem sypie mąke i dalej miksuje.
jak ciasto jest gotowe to odstawiam je do lodówki na conajmniej pół godziny żeby się schłodziło i odstało.
 
Sernik pieke taki:
LANY SERNIK


Ciasto
-25 dkg mąki
-10 dkg cukru
-10 dkg margaryny
-3 łyżki śmietany
-1/2 paczki proszku do pieczenia
Ser
- 1kg sera
-1 i 1/2 szlk cukru(jesli budynie sa z cukrem to ok 1 szkl)
-2 budynie śmietankowe
-2 całe jaja+4 żółtka
-2 małe cukry waniliowe
-3 szkl mleka
-1/2 szkl oleju
Wykonanie
Ciasto: margaryne utrzeć z cukrem,dodać śmietanę,oraz makę z proszkiem do pieczenia i wyrobic.Dać na blachę-rozciągnąc bo bedzie się kleić
Ser: Wszystkie składniki na ser wymieszać mikserem i wylac na ciasto( UWAGA bedzie bardzo rzadkie)
Wstawic do piekarnika i piec ok 45-50 min w temperaturze 150-180 st

Jeśli ktos lubi to z pozostałych 4 białek i 4 dużych łyzek cukru ubic pianę i wyłozyc ja na gorace ciasto na ostatnie 10-15 min pieczenia
 
To ciasto tez jest lubiane przez cała moja rodzinke i bardzo czesto je pieczemy a w zasadzie robi to mój maż :tak:
CYTRYNOWIEC


1 Pieczemy biszkopt
-jak wystygnie przekrawamy go na 2 części

2 Masa

-2 budynie śmietankowe
-3 cytryny-jeśli nie bedziemy robić lukru to 2 szt
-2 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-2 galaretki cytrynowe
-0,5 l smietanki 30 %
-0,5 kostki margaryny
-8 łyzek cukru pudru

WYKONANIE

masa 1

-rozpuscic margaryne
-sok z 2 cytryn,budynie,wodę oraz cukier zagotować
-do tej gotujacej sie masy wsypać 1 galaretkę i wlac margaryne
-dobrze wymieszać i wlac gorace na biszkopt

masa 2
-śmietane ubić
-galaretke rozpuścic w wodzie według przepisu na opakowaniu
-kiedy galaretka zacznie tęzeć wlać ja do ubitej smietany i wymieszać
-powstałą masę wylac na wystudzoną masę pierwszą
- przykryc to 2 częścią biszkoptu
-z soku z 1 cytryny i cukru pudru zrobic lukier i posmarować wierzch ciasta

WARIANT 2

-biszkopt upiec np z 3 jajek i nie dzielic go na cześci
-wyłozyc masy 1 i 2 a zamiast lukru wierzch posypac starta czekoladą
 
To z kolei ciasto takie na szybcika
Szybkie ciasto do wszelkich owoców świezych i przetworzonych


3 jajka
1 szkl cukru + 1 łyzka do posypania owoców jeśli są kwaśne
2 szkl mąki
1/2 szkl oleju
2 łyżki śmietany
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
WYKONANIE
Jajka + cukry zmiksować, nie przerywając miksowania dodać szklankę mąki, olej, szklankę maki i śmietane.
Wylac na blache na wierzch dac owoce niezbyt gęsto i do piekarnika
Ja pieke w temperaturze 150st do momentu az wbita zapałka czy wykałaczka nie sa mokre od ciasta
 
Odbiegając od ciast mój maż uwielbia ta potrawkę-ja zreszta tez :-D
Delikatna potrawka drobiowa(4 porcje)

-4 torebki ryżu parboiled(lub innego jak kto lubi)
-30 dkg dymki (ja osobiście nie daje)
-puszka ananasa w plastrach
-4 małe cebule-ja nie daję dymki więc daję wiecej
-4 pomidory lub puszka pomidorów bez skóry
-piersi z kurczaka lub indyka-ile kto chce(w przepisie było 30dkg)
-olej do podsmażania
-zalewa z ananasa
-4 łyzki kwaśnej smietany(jeszcze nigdy nie dodawałam:baffled:)
-zielenina(tyz nie dawałam jeszcze)
WYKONANIE
-Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu
-Dymke oczyścić i posiekać, 4 plastry ananasa przekroic na pół i odłozyć, a reszte pokroic w drobną kostkę.Cebule pokroić w piórka.Pomidory pokroic w plastry, a mieso w paski.
-Na oleju smażyć mięso jakies 2-3 min,opruszyc sola i pieprzem,wyjąc z garnka.
W tym samym tłuszczu podsmazyc dymke i cebulę,dodac pomidory i wszystkie ananasy.Chwilke wzystko smażyć.
-dodac zalewę z ananasa oraz troszkę wody jesli jest taka potrzeba i wczesniej podsmazone mieso oraz smietanę(ja jej nie daje:-D)
-całosć zagotowac doprawic do smaku i chwilke gotowac pod przykryciem
-podawać z ryzem udekorowane pozostawionymi kawałkami ananasa i zieleniną
 
A moze przepisy na rybke?
Wszystkie kopiuje Wam ze swojej grupy zamknietej gdzie napisałam je dziewczynom wiec lece z listy pokolei :-D:tak:

RYBA W CIEŚCIE

składniki na 4 porcje
-ok 500-600gr filetów z mintaja (np 2 opakowania po 300gr FROSTY)
-2 jaja
-250ml mleka
-15 dag maki kukurydzianej
-łyżka roztopionego masła
-sok z połowy cytryny
-szczypta soli
-olej do smazenia
-listki swieżej bazylii oraz marchewka-do dekoracji
Wykonanie
1 Przygotuj ciasto,podobnie jak na naleśniki:
Mleko zmiksuj z jajami, roztopionym masłem, przesiana maka oraz szczypta soli.Ciasto odstaw na ok 30 min.
2 Filety jesli są mrożone rozmroź, opłucz, osusz na papierowym ręczniku, pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
Ciasto zamieszaj i jesli jest zbyt geste to rozcieńcz troche woda.
3 Na patelnie wlej olej.
Kawałki ryby zanurzaj w cieście i kładź na dobrze juz rozgrzanym oleju.
Usmaz z obu stron na złoty kolor.
4 Udekoruj w taki sposób by kawałki ryby przypominały łódeczki/żaglówki-na wykałaczki nabij swieże listki bazylii i cieńkie paski zblanszowanej marchewki tak by wygladały jak zagle
SMACZNEGO
 
Ostatnia edycja:
ZAPIEKANKA Z PALUSZKAMI RYBNYMI
składniki na 4 porcje

-ok 20 szt paluszków rybnych(ok 500-600gr)
-150gr ryżu
-250 ml bulionu
-cebula
-2 pomidory
-pół szklanki zielonego groszku
-2 łyzki masła
-4 łyżki startego żółtego sera
-pół pęczka koperku
-sól i pieprz
Wykonanie
1 Groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie,odsącz.
Pomidory sparz,zdejmij skórke i pokrój w niewielką kostke.Cebule obierz i drobno posiekaj.
2 Na patelni rozgrzej tłuszcz,podsmaz na nim cebulkę.Wsyp ryż i zeszklij.Podlej bulionem,dodaj łyżeczke soli,gotuj przez 20 min na małym ogniu
3 Pomidory,groszek i posiekany koperek wymieszaj z ryżem.
Całosc przypraw sola i pieprzem.
Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego.Zamrozone paluszki połóż na wierzchu ryzu i posyp wszystko startym żółtym serem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 200 st Ci zapiekaj przez 15 min.
SMACZNEGO
 
PULPECIKI RYBNE W SOSIE
składniki na 4 porcje

-50 dag filetów z białej ryby morskiej
-jajko
-3-4 łyzki tartej bułki
-0,5 l wywaru z warzyw
-100 ml smietanki(takiej do zup)
-2 łyżki posiekanego koperku
-1-2 łyżki maki
-łyżeczka soku z cytryny
-szczypta soli kamiennej i pieprzu
Wykonanie
1 Filety dokładnie opłucz i sprawdź czy nie mają ości, następnie osusz a potem zmiksuj na gładką masę.Z białek ubij pianę.
Do ryby dodaj żółtko, tarta bułke oraz ubita na sztywno piane z białek.
Dopraw wszystko do smaku: sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
Na koniec dokładnie wymieszaj masę.
2 Zamocz dłonie w wodzie i formuj z masy kulki wielkości orzechów włoskich.
Tak przygotowane pulpeciki obtaczaj dokładnie ze wszystkich stron w mące.
3 W szerokim garnku zagotuj wywar z warzyw.
Włóż pulpeciki i wsyp koperek.Gotuj wszystko na małym ogniu przez ok 10-12 minut.Pod koniec wlej śmietanę, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia.
Pulpeciki najlepiej smakują podane z kaszką kuskus i surówka z pomidora.
Smacznego
 
reklama
FILETY ZAPIEKANE W SEROWYM SOSIE
składniki na 4 porcje

-4 filety z białej ryby morskiej
-mała marchew
-żółtko
-pół małej żółtej cukini
-szklanka gęstej śmietany
-łyżeczka mąki ziemniaczanej(lub kukurydzianej)
-4 łyżki startego sera np ementalera
-sok z połowy cytryny
-łyżka posiekanej natki pietruszki albo koperku
-łyżka masła
-szczypta soli
Wykonanie
1 Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, skrop sokiem z cytryny i odstaw pod przykryciem do lodówki na jakieś 20 minut.
Marchew oraz cukinie obierz, opłucz, pokrój w dość cieńkie talarki, blanszuj przez ok 3 minuty w lekko osolonym wrzątku, a nastepnie wyjmij i osącz.
2 Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmaruj dobrze masłem i ułóż w nim filety.
Na rybach połóż plasterki marchewki oraz cukinii, tak aby nachodziły na siebie jak dachówki tworząc coś na kształt rybiej łuski.
3 Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, maka ziemniaczaną, startym serem oraz posiekana zieleniną.
Filety polej sosem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
Zapiekaj na rumiano ok 25-30 minut
Smacznego
 
Do góry