reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotujące czerwcówki

Na wątku głównym mi_mi prosiła o przepis na faszerowanego bakłażana, oparłam się na tym przepisie ale z pewnymi zmianami Wielkie Żarcie - Przepis - Bakłażan faszerowany i wariacje na jego temat nie dałam cebuli i czosnku i nie posypałam serem (dieta eliminacyjna:no:) za to podsmażyłam marchewkę, dodałam do niej kostkę warzywną bulionową i wrzuciłam na patelnię ryż z jednego woreczka i mocno podlałam go wodą. Nafaszerowałam bakłażana ryżem i mięskiem a na wierzchu ułożyłam plasterki pomidorów. A jak smakuje to jeszcze nie wiem bo maż wraca za ok 30 minut z pracy dopiero :-)
 
reklama
Na wątku głównym mi_mi prosiła o przepis na faszerowanego bakłażana, oparłam się na tym przepisie ale z pewnymi zmianami Wielkie Żarcie - Przepis - Bakłażan faszerowany i wariacje na jego temat nie dałam cebuli i czosnku i nie posypałam serem (dieta eliminacyjna:no:) za to podsmażyłam marchewkę, dodałam do niej kostkę warzywną bulionową i wrzuciłam na patelnię ryż z jednego woreczka i mocno podlałam go wodą. Nafaszerowałam bakłażana ryżem i mięskiem a na wierzchu ułożyłam plasterki pomidorów. A jak smakuje to jeszcze nie wiem bo maż wraca za ok 30 minut z pracy dopiero :-)
swietny pomysl ja ostatnio wcinam cukinie baklazany i dynie na kilogramy, im wiecej inspiracji tym smaczniej :))
 
Dynię też wcinamy :)
Wczoraj zrobiłam zapiekankę z mięskiem mielonym i dynią: mięso podsmażyłam razem z cebulką na patelni i odpowiednio doprawiłam, część dyni pokroiłam w kostkę i obgotowałam ok 15 min w wodzie a drugą część pokroiłam w plastry o ok 1 cm grubości i obtoczyłam w kleiku ryżowym i w mące (normalnie używam jajka ale z powodu diety eliminacyjnej muszę się zadowolić kleikiem ;) ) i usmażyłam na patelni. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ugotowaną dynię pokrojoną w kosteczkę, na to mięsko mielone, na to pokrojone w kawałki pomidory i na górze podsmażone plasterki dyni całość posypałam bułką tartą i polałam odrobiną stopionej margaryny (hihi rzecz jasna bezmlecznej;) po ok 40 minutach w piekarniku mieliśmy pyszniutki obiadek :)

A dziś zrobiłam deserek z dyni, pokroiłam ją w drobną kostkę i ugotowałam w osłodzonej wodzie, odcedziłam, wymieszałam z rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Normalnie to dodałabym tu orzechy i miód ale sa to silne alergeny więc stąd rodzynki i wiórki, bardzo dobrze smakuje schłodzone :)

Koriander - a może wrzucisz jakieś swoje dyniowe i bakłażanowe pomysły ??
 
lencja jestem pod wrazenie cóż za kulinarna wyobraźnia:))super
ja nigdy nie jadłam dyni:)

znacie jakiś fajny przepis z cukinią??

ja cukinie wrzucam pokrojona na patelnie, do tego dodaje mieso z piersi kurczaka, pomidory (orane ze skorki lub z puszki), brokuly, pieczarki
calosc chwile smaze i gotowe
jest tak pyszne ze nie trzeba zadnych dodatkow ale jak ktos lubo to super smakuje z ryzem
 
ostatnio jadłam pyszną sałatkę:

Sałatka z tortelloni
1 op pierożków tortelloni z mięsem
puszka kukurydzy
1-2 duże ogórki
1-2 cebule
2 op sosu koperkowo-ziołowego do sałatek
2 łyżki przyprawy tzatziki
2-3 łyżki majonezu

pierożki gotujemy, odsączamy i studzimy; kukurydzę odsączamy, cebule i ogórka kroimy w kostkę, sos przygotowujemy wg przepisu, dodajemy przyprawę tzatziki
wszystkie składniki mieszamy, na koniec dodajemy majonez

jak dla mnie pychota, ostatnio prawie cała michę sama zjadłam :p
pierożki kupuję w biedronce, dzis zamiast mięsnych wzięłam z szynką
 
reklama
Do góry