reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

Przepyszna sałatka z curry:

Pierś kurczaka
puszka ananasów
puszka mandarynek
puszka czerwonej fasoli
orzechy włoskie drobno siekane
rodzynki
pestki dyni
majonez
dużo curry

Pierś kroję na małe kawałki, obtaczam w przyprawach (bardzo lubię Knorra przyprawę do mięs) i w dużej ilości curry i podsmażam
Mieszamy mięsko i inne składniki (mandarynki na końcu, żeby się nie rozbebłały)
sosik to po prosu majonez z dużą ilością curry , ja dodaje trochę śmietany,żeby był łagodniejszy
 
reklama
Dziewczyny, chodzi za mną jakaś zapiekanka z piekarnika :) Nie musi być z mięsem, może być warzywna. Podrzućcie jakiś przepis, co? :)
 
SERNIK BEZ SERA :-)

CIASTO
3szkl.mąki
1szkl.cukru
6źółtek
1margaryna
1 mały proszek do pieczenia
MASA
6 białek
1 szkl.cukru
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18% gęste po 400mil

Ze skł.zagnieść ciasto odkroić 1/3 i zmrozić. Reszte ciasta wyłożyć na
blaszce. Białka ubić na sztywną pianę dodać śmietane budynie i cukier,
wlać na blaszke, zetrzeć na mase ciasto z zamrarzalnika . Piec ok.50min w
180st.
SMACZNEGO
1


Smakuje jak sernik :) można dodać jeszcze jakieś bakalie czy owoce.
 
w sobotę piekę mniam:)


te budynie zrobić na mleku czy sam proszek wsypać,
Białka ubić na sztywną pianę dodać śmietane budynie i cukier, - długo ubijać po dodaniu do białek śmietany i budyniu??
 
POLECAM KRAJANKĘ Z GALARETKAMI:)

Biszkopt:

5 jajek
1 i 1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:

4 łyżki żelatyny
1/2 szkl. zimnej wody
1 i 1/2 szkl. mleka
250 gram masła
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
2 op. galaretki żółtej
2 op. galaretki czerwonej


Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i piec ok 20 min 180* C


MASA:

Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie.
Mleko zagotować zdjąć z ognia poączyć z żelatyną odstawić do wystygnięcia (żeby nie stężała).
MAsło, żółtka i cukier utrzeć na jednolitą masę.
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, wymieszać.
Galaretki przyrządzić wg. opakowania.
Po stężeniu pokroić w kostkę dodać do masy.

KRAJANKA:

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. masę wyłożyć na jedną część biszkopta i przykryc drugą;)
PYCHOTKA:)
IMG_3549.jpgIMG_3545.jpg
 
w sobotę piekę mniam:)


te budynie zrobić na mleku czy sam proszek wsypać,
Białka ubić na sztywną pianę dodać śmietane budynie i cukier, - długo ubijać po dodaniu do białek śmietany i budyniu??
sorki że dopiero teraz Ci odpisuje ale nie zaglądałam tutaj,
piekłaś w sobotę to ciasto??
jeśli nie za późno to odpowiadam:
sam proszek wsypać,
ja długo nie ubijałam, wystarczy chwilę by się wymieszało
 
POLECAM KRAJANKĘ Z GALARETKAMI:)

Biszkopt:

5 jajek
1 i 1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:

4 łyżki żelatyny
1/2 szkl. zimnej wody
1 i 1/2 szkl. mleka
250 gram masła
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
2 op. galaretki żółtej
2 op. galaretki czerwonej


Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i piec ok 20 min 180* C


MASA:

Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie.
Mleko zagotować zdjąć z ognia poączyć z żelatyną odstawić do wystygnięcia (żeby nie stężała).
MAsło, żółtka i cukier utrzeć na jednolitą masę.
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, wymieszać.
Galaretki przyrządzić wg. opakowania.
Po stężeniu pokroić w kostkę dodać do masy.

KRAJANKA:

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. masę wyłożyć na jedną część biszkopta i przykryc drugą;)
PYCHOTKA:)
Zobacz załącznik 294062Zobacz załącznik 294063

pyszne ciasto, moja mama je robi od lat :)
POLECAM!!!!
 
reklama
emalia pytałaś jak masę na tort zrobić to podaję
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczasz w kąpieli wodnej z 40 ml wody dodajesz 50g glukozy i to mieszasz z 400g cukru pudru jak nie chce się polączyć to możesz podgrzać w mikroweli i dalej ugniatać kolor najlepiej dać w proszku choć ciężko dostać w sklepie ja zamawiam na allegro jak masz w płynie to odpowiednio mniej wody dajesz wzór wedle własnej inwencji
 
Do góry