reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotujące czerwcówki

Przepyszna sałatka z curry:

Pierś kurczaka
puszka ananasów
puszka mandarynek
puszka czerwonej fasoli
orzechy włoskie drobno siekane
rodzynki
pestki dyni
majonez
dużo curry

Pierś kroję na małe kawałki, obtaczam w przyprawach (bardzo lubię Knorra przyprawę do mięs) i w dużej ilości curry i podsmażam
Mieszamy mięsko i inne składniki (mandarynki na końcu, żeby się nie rozbebłały)
sosik to po prosu majonez z dużą ilością curry , ja dodaje trochę śmietany,żeby był łagodniejszy
 
reklama
Dziewczyny, chodzi za mną jakaś zapiekanka z piekarnika :) Nie musi być z mięsem, może być warzywna. Podrzućcie jakiś przepis, co? :)
 
SERNIK BEZ SERA :-)

CIASTO
3szkl.mąki
1szkl.cukru
6źółtek
1margaryna
1 mały proszek do pieczenia
MASA
6 białek
1 szkl.cukru
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18% gęste po 400mil

Ze skł.zagnieść ciasto odkroić 1/3 i zmrozić. Reszte ciasta wyłożyć na
blaszce. Białka ubić na sztywną pianę dodać śmietane budynie i cukier,
wlać na blaszke, zetrzeć na mase ciasto z zamrarzalnika . Piec ok.50min w
180st.
SMACZNEGO
1


Smakuje jak sernik :) można dodać jeszcze jakieś bakalie czy owoce.
 
w sobotę piekę mniam:)


te budynie zrobić na mleku czy sam proszek wsypać,
Białka ubić na sztywną pianę dodać śmietane budynie i cukier, - długo ubijać po dodaniu do białek śmietany i budyniu??
 
POLECAM KRAJANKĘ Z GALARETKAMI:)

Biszkopt:

5 jajek
1 i 1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:

4 łyżki żelatyny
1/2 szkl. zimnej wody
1 i 1/2 szkl. mleka
250 gram masła
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
2 op. galaretki żółtej
2 op. galaretki czerwonej


Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i piec ok 20 min 180* C


MASA:

Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie.
Mleko zagotować zdjąć z ognia poączyć z żelatyną odstawić do wystygnięcia (żeby nie stężała).
MAsło, żółtka i cukier utrzeć na jednolitą masę.
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, wymieszać.
Galaretki przyrządzić wg. opakowania.
Po stężeniu pokroić w kostkę dodać do masy.

KRAJANKA:

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. masę wyłożyć na jedną część biszkopta i przykryc drugą;)
PYCHOTKA:)
IMG_3549.jpgIMG_3545.jpg
 
w sobotę piekę mniam:)


te budynie zrobić na mleku czy sam proszek wsypać,
Białka ubić na sztywną pianę dodać śmietane budynie i cukier, - długo ubijać po dodaniu do białek śmietany i budyniu??
sorki że dopiero teraz Ci odpisuje ale nie zaglądałam tutaj,
piekłaś w sobotę to ciasto??
jeśli nie za późno to odpowiadam:
sam proszek wsypać,
ja długo nie ubijałam, wystarczy chwilę by się wymieszało
 
POLECAM KRAJANKĘ Z GALARETKAMI:)

Biszkopt:

5 jajek
1 i 1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA:

4 łyżki żelatyny
1/2 szkl. zimnej wody
1 i 1/2 szkl. mleka
250 gram masła
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
2 op. galaretki żółtej
2 op. galaretki czerwonej


Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i piec ok 20 min 180* C


MASA:

Żelatynę namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie.
Mleko zagotować zdjąć z ognia poączyć z żelatyną odstawić do wystygnięcia (żeby nie stężała).
MAsło, żółtka i cukier utrzeć na jednolitą masę.
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, wymieszać.
Galaretki przyrządzić wg. opakowania.
Po stężeniu pokroić w kostkę dodać do masy.

KRAJANKA:

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż. masę wyłożyć na jedną część biszkopta i przykryc drugą;)
PYCHOTKA:)
Zobacz załącznik 294062Zobacz załącznik 294063

pyszne ciasto, moja mama je robi od lat :)
POLECAM!!!!
 
reklama
emalia pytałaś jak masę na tort zrobić to podaję
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczasz w kąpieli wodnej z 40 ml wody dodajesz 50g glukozy i to mieszasz z 400g cukru pudru jak nie chce się polączyć to możesz podgrzać w mikroweli i dalej ugniatać kolor najlepiej dać w proszku choć ciężko dostać w sklepie ja zamawiam na allegro jak masz w płynie to odpowiednio mniej wody dajesz wzór wedle własnej inwencji
 
Do góry