reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam. Chciałabym kupić fotelik 9-18 kg tyłem do kierunku jazdy. Mam auto toyotę corolle z 2002 bez isofixu. Szukam już ponad miesiąc i nie wiem co kupić. Dodam, że nie podróżujemy zbyt często samochodem. Czy są jakieś foteliki montowane tyłem do wagi 18 kg, niekoniecznie znanych firm. Z racji niewielkich podróży nie chciałabym wydawać dużej sumy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam - MC Mobi, Britax Max Way i Multitech 2. Odnośnie Nani to niektóre modele rzeczywiście nieźle wypadły w testach więc również na tak. Oczywiście każdy z tych fotelików należy przymierzyć do tego auta celem potwierdzenia kompatybilności. pozdrawiam

reklama
Witam. Przymierzam się do zakupu fotelika dla mojego synka (11 miesięcy, 10,5 kg). Samochód, który posiadam, to Kia Cee'd z mocowaniem ISOFIX. Myślę, że najlepszy będzie fotelik z grupy 9-18 kg. Opcje, które brałem pod uwagę, to:

-> Cybex Juno-Fix (ale mam obawy przed mocowaniem bez pasów)

-> Chicco X-Pace ISOFIX

-> fotelik obrotowy bebe confort axiss

-> być może jakiś z grupy ROMER

Czy mógłby mi Pan doradzić, który powinienem wybrać?

Witam,

Jeżeli Kia nie ma TT to ja bym obstawiał tak:

• Safefix Plus
  • Versafix
  • King Plus
  • Duo Plus

Oczywiście Chicco nie skreślam bo w testach wypadł ok, ale straciłem zaufanie do tej marki.

Oczywiście sam fakt kompatybilności z Kia Ceed wyjdzie podczas montażu więc w tym Pana nie upewnię...

PS
Ja również wolę klasyczne uprzęże.

Pozdrawiam

witam ponownie

w weekend zamierzam kupić fotelik dziecko ma 11 miesięcy i jakieś 8,5kg, ale nie chce już jeździć w pierwszym foteliku, i tu pojawia się pierwsze pytanie czy już można przesadzić dziecko do większego fotelika. i pytanie drugie ... możne niezbyt oryginalne... jaki fotelik, myślałem o cybexie pallas ale nie pasuje do auta - za krótkie pasy, romer odpadł - nie pasuje do auta , wiec wtacham się miedzy MC priori xp lub MC tobi. w priori bardziej mi się cena podoba ale czy warto oszczędzać?

dzięki za odpowiedz

Witam,

Jeżeli Kia nie ma TT to ja bym obstawiał tak:

• Safefix Plus
  • Versafix
  • King Plus
  • Duo Plus

Oczywiście Chicco nie skreślam bo w testach wypadł ok, ale straciłem zaufanie do tej marki.

Oczywiście sam fakt kompatybilności z Kia Ceed wyjdzie podczas montażu więc w tym Pana nie upewnię...

PS
Ja również wolę klasyczne uprzęże.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

witam ponownie

w weekend zamierzam kupić fotelik dziecko ma 11 miesięcy i jakieś 8,5kg, ale nie chce już jeździć w pierwszym foteliku, i tu pojawia się pierwsze pytanie czy już można przesadzić dziecko do większego fotelika. i pytanie drugie ... możne niezbyt oryginalne... jaki fotelik, myślałem o cybexie pallas ale nie pasuje do auta - za krótkie pasy, romer odpadł - nie pasuje do auta , wiec wtacham się miedzy MC priori xp lub MC tobi. w priori bardziej mi się cena podoba ale czy warto oszczędzać?

dzięki za odpowiedz

Witam,

Wagowo za wcześnie - dziecko musi jeździć tyłem tak długo jak to tylko możliwe. Xp i Tobi to dobre, bezpieczne modele ze wskazaniem na Tobi z racji na fakt, że jest delikatnie mówiąc mniej leciwy od poczciwego XP i ma ciekawsze rozwiązania z zakresu bezpieczeństwa i ergonomii. Oszczędzać nie warto bo w skali roku czy dwóch oszczędność jest praktycznie żadna.

Pozdrawiam

Witam,

Wagowo za wcześnie - dziecko musi jeździć tyłem tak długo jak to tylko możliwe. Xp i Tobi to dobre, bezpieczne modele ze wskazaniem na Tobi z racji na fakt, że jest delikatnie mówiąc mniej leciwy od poczciwego XP i ma ciekawsze rozwiązania z zakresu bezpieczeństwa i ergonomii. Oszczędzać nie warto bo w skali roku czy dwóch oszczędność jest praktycznie żadna.

Pozdrawiam

dzięki za odpowiedz
problem polega jednaj na tym że synek nie chce juz jeździć w mniejszym foteliku, próbuje wstawać a raczej siadać. i nawet najkrótsza wycieczka to droga przez mękę tylko dlatego zastanawiam się nad wymianą fotelika już teraz, mam BeOne SP FERRARI i niby się jeszcze mieści ale jak pisałem ta pozycja półleżąca żyć nam nie daje,dziecko już chodzi i nawet siedzieć nie chce, a co dopiero leżeć.

Mam pytanie do Eksperta odnośnie pomocy w wyborze fotelika 15-36. Nasza córka ma ponad 4 lata, ale jest bardzo drobna (wzrost ok.98 cm, waga ok.13 kg). Dotychczas jeździła w Fair Super Bimbo Tre (od kiedy miała skończone ok.10 m-cy), fotelik był zakupiony jako nowy, ale na chwilę obecną jest już dość "dobity" (dziś przy przemontowywaniu do drugiego samochodu coś tam się nawet ułamało), mimo że mała jeszcze w nim się mieści. Stąd też decyzja na przejście do wyższej grupy fotelików. Rozważamy zakup:
- Maxi Cosi Rodifix
- Jane Montecarlo R1
- Romer Kidfix Stic
- Romer Kid Plus Stic

Największe znaczenie ma dla nas bezpieczeństwo i wygoda dziecka, cena jest drugorzędna - w końcu to wydatek na kilka lat. W głównym użytkowaniu mamy Peugeot Partner r.2008, isofix jest tylko na środku i nie wiemy, czy tam będzie montowane siedzisko czy też będzie montaż bez isofix, bo za kilka-kilkanaście dni spodziewamy się drugiego malucha i lepiej by chyba było, żeby ktoś dorosły obok siedział zamiast 4-letniej siostry ;) . Rozumiem,że testy ADAC opierają się na montazu poprzez isofix, a bez isofix wyniki mogą być diametralnie różne? Bardzo proszę o pomoc i o ewentualne zasugerowanie jeszcze innego fotelika.

reklama
Witam :)

Właśnie z mężem przymierzamy się do zakupu fotelika dla synka w kategorii wagowej 9-18 kg, bo niestety syn jest bardzo dużym dzieckiem jak na swoje 6 miesięcy i waży już 9 kg i jeszcze nie potrafi samodzielnie siedzieć. A fotelik który posiadamy jest z grupy od 0-10 kg :/ to był właśnie nasz błąd kupić coś takiego ale tak to jest jak się kupuje coś po raz pierwszy. Autem jakim się poruszamy jest Fiat Seicento z roku 2002(i tu jest drugi szkopuł bo pewnie nie wszystkie foteliki wejdą) dlatego interesuje nas coś zgrabnego. Zastanawiamy się nad fotelikami z firmy Maxi-cosi modele Priori lub Rubi. Który z nich by Pan polecił? Chcemy przeznaczyć na fotelik ok 500 - 600 zł. Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam

Do góry