reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam

Już za kilka miesięcy po raz drugi zostanę mamą. Będę kupowała wózek Maxi Cosi Elea i zastanawiam się, który fotelik do wybrać:

-MC CabrioFix
-MC Pebble

I dodatkowo z bazą EasyFix czy FamilyFix. Najważniejsze jest dla mnie bezpieczeństwo, cena jest już sprawą drugorzędną. Tyle, że patrząc na fotelik.info to CabrioFix z bazą EasyFix dostał 5 gwiazdek ale w 2007 roki. To trochę dawno :-( A każdy z tych foteli z bazą FamilyFix zdobył 4.

Która opcja będzie najlepsza?

Dziękuję i pozdrawiam :-D

Witam,

Jeżeli baza EasyFix i Cabrio będą kompatybilne z pojazdem to bez dwóch zdań stawiałbym na 5 gwiazdek rocznik 2007.

Pozdrawiam

reklama
Witam,

Jedyny godny przeczytania artykuł o fotelikach. Jednak nadal mam problem z wyborem :)

Mój synek niedługo kończy 4 miesiące i już waży ponad 8 kg. Teraz wozimy go w nosidełku, które przystosowane jest dla niemowląt do 10 kg. W najbliższym czasie musimy zmienić mu fotelik, ponieważ powoli się do niego nie mieści, jednak przy tak dużym dziecku kompletnie nie wiem jakiego fotelika szukać.

Proszę o doradzenie jaki fotelik będzie najodpowiedniejszy mając na uwadze fakt, że maluch będzie miał ok 5 miesięcy i jeszcze nie siedzi samodzielnie. Nie chcę żeby fotelik obciążał jego delikatny kręgosłup i bioderka, a jednocześnie nie chciałabym za pół roku kupować kolejnego fotelika :)

Zdecydowanie tyłem do kierunku jazdy - jeżeli montaż klasyczny na pasy to polecam britax max way :tak:

Pozdrawiam

Sprawdziłam te britax'y i przyznam, że się przekonałam do nich, ale w instrukcji nie znalazłam dostępnego naszego samochodu, a mianowicie VW Polo 3-drzwiowe z 98r.
Znalazłam jeszcze fotelik Maxi Cosi Mobi, ale nie ma żadnych testów... Może Pan coś podpowie :)

Sprawdziłam te britax'y i przyznam, że się przekonałam do nich, ale w instrukcji nie znalazłam dostępnego naszego samochodu, a mianowicie VW Polo 3-drzwiowe z 98r.
Znalazłam jeszcze fotelik Maxi Cosi Mobi, ale nie ma żadnych testów... Może Pan coś podpowie :)

Max Way zdobył czwórę za składową bezpieczeństwo w ADAC więc potwierdziła się moja pozytywna o nim :-D Mobi - testów brak, ale wśród fotelików RWF bez testów jest to z reguły najlepsza alternatywa. Proszę koniecznie przymierzyć bo montaż nie jest taki prosty ;-) pozdrawiam

Dzień dobry
Czy mogłabym poprosić o pomoc w wyborze fotelika samochodowwego dla siedmiomiesięcznego dziecka, waga ok 10kilo, wzrost ok 74cm, jeszcze nie siedzi. Posiadam auto Skoda Fabia rocznik 2003.

Witam,
Dostaliśmy fotelik Romer King Plus 9-18kg, samochód Mazda 6, 5-drzwi (wersja liftback), 2006r. Poszukałem w necie i znalazłem, że nie da się zamocować tego fotelika w tym samochodzie. Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć?
Po zamontowaniu fotelika na tylnym siedzeniu i napięciu pasów fotelik rusza się na boki (jeździ na siedzeniu), co oczywiście nie jest prawidłowe. Ale zanim coś z nim zrobię...postaram się sprzedać, to wolałbym dostać fachową odpowiedź. Biorę pod uwagę, że to ja coś źle robię.
A w przypadku zakupu innego fotelika co polecacie?
Zakładając, że będzie pasował do naszych aut, biorę pod uwagę: Romer Versafix, Romer Safefix Plus, zależy mi na uniwersalnym mocowaniu do drugiego auta (Opel Meriva). W tym Versafix zastanawia mnie zagłówek dla dziecka. W Safefix Plus zagłówek wygląda na taki co lepiej trzyma główkę jak dziecko uśnie, a w Versafix mam wrażenie, że główka będzie się kiwać na boki. Jak ktoś ma doświadczenie, sugestie to poproszę.
dzięki za pomoc

Witam,

Przymierzam się do zakupu fotelika dla dziecka od 9 kg...Mam Mini Cooper 2006 (bez isofix)...W sumie podjęłam już decyzję,że będzie to MC Tobi,ale znalazłam jeszcze coś takiego:

Fotelik MINI Baby Seat I-II z ISOFIX

Czy ktoś ma więcej informacji na temat tego fotelika...W sumie ta półka nie za bardzo mnie zachęca bo to podobne do Romera i przy ewentualnych dachowaniu nie spełnia żadnej funkcji,ale może ktoś ma inne zdanie.

reklama
Witam,

Jak większość forumowiczów piszących w tym temacie - mam prośbę dot. wyboru fotelików.
Właśnie z żoną wybieramy 2 foteliki dla dzieciaka, który powoli wyrasta z "nosidełka" - foteliki, które chcemy kupić to na pewno foteliki z grupy wagowej 9-18 kg.

Foteliki raczej bez Iso Fix'a, bo w aucie żony (Ford KA) nie ma Iso Fixa a w moim (Seat Ibiza) niby "uszy" Iso Fix'a są, ale nie ma uchwytu pod TT...
Bardziej przemawiają do nas foteliki z własnymi pasami, dlatego pomimo dobrych wyników i recenzji raczej nie zdecydujemy się np. na Cybex Juno-Fix.

Po poszperaniu w sieci i oglądnięciu kilku fotelików na żywo lista zawęziła się do 4 modeli:
- Maxi Cosi Priori
- Maxi Cosi Priori XP
- Maxi Cosi Rubi
- Chicco Xpace

Jak chodzi o Maxi Cosi Priori i Priori XP to z tego co udało nam się znaleźć - modele te w zasadzie różnią się jedynie napinaczem pasów w modelu XP. Są między nimi jeszcze jakieś znaczące różnice, które zdecydowanie wpływałyby na wybór jednego z nich? Nie wiem na ile napinacz stanowi o bezpieczeństwie w przypadku prawidłowego naciągnięcia i zamocowania pasa w przypadku fotelika bez takiego napinacza? U nas sytuacja będzie o tyle dobr, że nie będziemy przekładać fotelika między samochodami (kupujemy 2 osobne), więc teoretycznie foteliki będą zamontowane raz... i mam nadzieję, że dobrze :)

Maxi Cosi Rubi to dla nas taka trochę zagadka z uwagi na to, że póki co brakuje nieco testów ww. fotelika. Wszelkie recenzje recenzje i opinie użytkowników tego fotalika pochodzą głównie ze źródeł zagranicznych - i wszystkie te, które udało nam się znaleźć są bardzo pozytywne. W Polsce (póki co) to w zasadzie jedyne co udało się znaleźć to próba dyskwalifikowania tego modelu fotelika tylko dlatego, że nie ma napinacza pasów (ale też sposób mocowania pasa jest zmieniony).

Chicco Xpace z kolei całkiem fajnie wypadł w testach... ale z Iso Fix'em a w naszym przypadku kupowali byśmy fotelik bez tego systemu mocowania. Poza tym w porównaniu z fotalikami Maxi Cosi wygląda jakoś "mało masywnie" (wiem, wiem... świetny argument :) )... więc sami nie wiemy.

Z góy dziękuję za pomoc.

Do góry