reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wybrać bezpieczny fotelik samochodowy dla dziecka ? - Poradnik

Witam

Już za kilka miesięcy po raz drugi zostanę mamą. Będę kupowała wózek Maxi Cosi Elea i zastanawiam się, który fotelik do wybrać:

-MC CabrioFix
-MC Pebble

I dodatkowo z bazą EasyFix czy FamilyFix. Najważniejsze jest dla mnie bezpieczeństwo, cena jest już sprawą drugorzędną. Tyle, że patrząc na fotelik.info to CabrioFix z bazą EasyFix dostał 5 gwiazdek ale w 2007 roki. To trochę dawno :-( A każdy z tych foteli z bazą FamilyFix zdobył 4.

Która opcja będzie najlepsza?

Dziękuję i pozdrawiam :-D

Witam,

Jeżeli baza EasyFix i Cabrio będą kompatybilne z pojazdem to bez dwóch zdań stawiałbym na 5 gwiazdek rocznik 2007.

Pozdrawiam

reklama
Witam,

Jedyny godny przeczytania artykuł o fotelikach. Jednak nadal mam problem z wyborem :)

Mój synek niedługo kończy 4 miesiące i już waży ponad 8 kg. Teraz wozimy go w nosidełku, które przystosowane jest dla niemowląt do 10 kg. W najbliższym czasie musimy zmienić mu fotelik, ponieważ powoli się do niego nie mieści, jednak przy tak dużym dziecku kompletnie nie wiem jakiego fotelika szukać.

Proszę o doradzenie jaki fotelik będzie najodpowiedniejszy mając na uwadze fakt, że maluch będzie miał ok 5 miesięcy i jeszcze nie siedzi samodzielnie. Nie chcę żeby fotelik obciążał jego delikatny kręgosłup i bioderka, a jednocześnie nie chciałabym za pół roku kupować kolejnego fotelika :)

Zdecydowanie tyłem do kierunku jazdy - jeżeli montaż klasyczny na pasy to polecam britax max way :tak:

Pozdrawiam

Sprawdziłam te britax'y i przyznam, że się przekonałam do nich, ale w instrukcji nie znalazłam dostępnego naszego samochodu, a mianowicie VW Polo 3-drzwiowe z 98r.
Znalazłam jeszcze fotelik Maxi Cosi Mobi, ale nie ma żadnych testów... Może Pan coś podpowie :)

Sprawdziłam te britax'y i przyznam, że się przekonałam do nich, ale w instrukcji nie znalazłam dostępnego naszego samochodu, a mianowicie VW Polo 3-drzwiowe z 98r.
Znalazłam jeszcze fotelik Maxi Cosi Mobi, ale nie ma żadnych testów... Może Pan coś podpowie :)

Max Way zdobył czwórę za składową bezpieczeństwo w ADAC więc potwierdziła się moja pozytywna o nim :-D Mobi - testów brak, ale wśród fotelików RWF bez testów jest to z reguły najlepsza alternatywa. Proszę koniecznie przymierzyć bo montaż nie jest taki prosty ;-) pozdrawiam

Dzień dobry
Czy mogłabym poprosić o pomoc w wyborze fotelika samochodowwego dla siedmiomiesięcznego dziecka, waga ok 10kilo, wzrost ok 74cm, jeszcze nie siedzi. Posiadam auto Skoda Fabia rocznik 2003.

Witam,
Dostaliśmy fotelik Romer King Plus 9-18kg, samochód Mazda 6, 5-drzwi (wersja liftback), 2006r. Poszukałem w necie i znalazłem, że nie da się zamocować tego fotelika w tym samochodzie. Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć?
Po zamontowaniu fotelika na tylnym siedzeniu i napięciu pasów fotelik rusza się na boki (jeździ na siedzeniu), co oczywiście nie jest prawidłowe. Ale zanim coś z nim zrobię...postaram się sprzedać, to wolałbym dostać fachową odpowiedź. Biorę pod uwagę, że to ja coś źle robię.
A w przypadku zakupu innego fotelika co polecacie?
Zakładając, że będzie pasował do naszych aut, biorę pod uwagę: Romer Versafix, Romer Safefix Plus, zależy mi na uniwersalnym mocowaniu do drugiego auta (Opel Meriva). W tym Versafix zastanawia mnie zagłówek dla dziecka. W Safefix Plus zagłówek wygląda na taki co lepiej trzyma główkę jak dziecko uśnie, a w Versafix mam wrażenie, że główka będzie się kiwać na boki. Jak ktoś ma doświadczenie, sugestie to poproszę.
dzięki za pomoc

Witam,

Przymierzam się do zakupu fotelika dla dziecka od 9 kg...Mam Mini Cooper 2006 (bez isofix)...W sumie podjęłam już decyzję,że będzie to MC Tobi,ale znalazłam jeszcze coś takiego:

Fotelik MINI Baby Seat I-II z ISOFIX

Czy ktoś ma więcej informacji na temat tego fotelika...W sumie ta półka nie za bardzo mnie zachęca bo to podobne do Romera i przy ewentualnych dachowaniu nie spełnia żadnej funkcji,ale może ktoś ma inne zdanie.

reklama
Witam,

Jak większość forumowiczów piszących w tym temacie - mam prośbę dot. wyboru fotelików.
Właśnie z żoną wybieramy 2 foteliki dla dzieciaka, który powoli wyrasta z "nosidełka" - foteliki, które chcemy kupić to na pewno foteliki z grupy wagowej 9-18 kg.

Foteliki raczej bez Iso Fix'a, bo w aucie żony (Ford KA) nie ma Iso Fixa a w moim (Seat Ibiza) niby "uszy" Iso Fix'a są, ale nie ma uchwytu pod TT...
Bardziej przemawiają do nas foteliki z własnymi pasami, dlatego pomimo dobrych wyników i recenzji raczej nie zdecydujemy się np. na Cybex Juno-Fix.

Po poszperaniu w sieci i oglądnięciu kilku fotelików na żywo lista zawęziła się do 4 modeli:
- Maxi Cosi Priori
- Maxi Cosi Priori XP
- Maxi Cosi Rubi
- Chicco Xpace

Jak chodzi o Maxi Cosi Priori i Priori XP to z tego co udało nam się znaleźć - modele te w zasadzie różnią się jedynie napinaczem pasów w modelu XP. Są między nimi jeszcze jakieś znaczące różnice, które zdecydowanie wpływałyby na wybór jednego z nich? Nie wiem na ile napinacz stanowi o bezpieczeństwie w przypadku prawidłowego naciągnięcia i zamocowania pasa w przypadku fotelika bez takiego napinacza? U nas sytuacja będzie o tyle dobr, że nie będziemy przekładać fotelika między samochodami (kupujemy 2 osobne), więc teoretycznie foteliki będą zamontowane raz... i mam nadzieję, że dobrze :)

Maxi Cosi Rubi to dla nas taka trochę zagadka z uwagi na to, że póki co brakuje nieco testów ww. fotelika. Wszelkie recenzje recenzje i opinie użytkowników tego fotalika pochodzą głównie ze źródeł zagranicznych - i wszystkie te, które udało nam się znaleźć są bardzo pozytywne. W Polsce (póki co) to w zasadzie jedyne co udało się znaleźć to próba dyskwalifikowania tego modelu fotelika tylko dlatego, że nie ma napinacza pasów (ale też sposób mocowania pasa jest zmieniony).

Chicco Xpace z kolei całkiem fajnie wypadł w testach... ale z Iso Fix'em a w naszym przypadku kupowali byśmy fotelik bez tego systemu mocowania. Poza tym w porównaniu z fotalikami Maxi Cosi wygląda jakoś "mało masywnie" (wiem, wiem... świetny argument :) )... więc sami nie wiemy.

Z góy dziękuję za pomoc.

Do góry