reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żywienie dziecka w 2 i 3 roku życia

Dawniej wielu rzeczy nie było i jakoś wszyscy żyją ;)
Mam pytanie na pograniczu tego tematu - planujemy zagraniczny wyjazd na wakacje, dokładnie chcemy się wybrać do Chorwacji, bąbel będzie miał już wtedy 3 latka i zastanawiamy się na ile pozwolić mu na poznawanie kuchni lokalnej. Macie jakieś doświadczenia z rozszerzaniem jedzenia o kuchnie zagraniczne?

reklama
A ja mam pytanie do Was. Mój synek miesiąc temu skończył 2 latka. Zastanawiam się co mogę mu dawać na kolację. Co wasze dzieci w tym wieku jedzą czy też jadły??? Mój mały jest duży. Wagowo 97 centyl wzrostowo 95. Jest ciagle w ruchu. Wydaje mi się że on ogólnie sporo je:)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Klasycznie, mała ma ponad 2 latka, ale je juz sama widelczykiem. Około 5 je kasze ryżową, 9-10 śniadanie, w zalezności od tego na co ma ochotę co prawda, ale standardowo jest to pokrojony w kosteczke chleb z szybką i serem, zazwyczaj jajko. W trakcie dnia unikamy słodkich przekąsek, zawsze na stoliku ma porcje owoców, na szczęście uwielbia owoce, więc nie trzeba jej zmuszać. Do picia woda, czasami mocno rozcieńczony sok, który przygotowuje sama- zazwyczaj marchew banan jablko, albo kupny, chociaż te nie bardzo jej podchodza. Na obiad zupa, zazwyczaj je to samo co my, ale odlewam jej w trakcie gotowania osobną porcję, nie używam soli i mocnych przypraw. Uwielbia makaron, co czasami mnie martwi, mogłaby go jeść cały czas... najlepszy obiad na świecie, makaron z makaronem. Lubi mięso, ziemniaczki, z sałatkami bywa równie, zdecydowanie bardziej woli nimi karmic pluszowego króliczka niż sama zjadać:) Na deser, serek, galaretka, budyń, czasami jakieś ciastko. kolacja tandardowo- chlebek, kiełbaska, czasami owoce i pomidory. Przed spaniem kasza

A ja mam pytanie do Was. Mój synek miesiąc temu skończył 2 latka. Zastanawiam się co mogę mu dawać na kolację. Co wasze dzieci w tym wieku jedzą czy też jadły??? Mój mały jest duży. Wagowo 97 centyl wzrostowo 95. Jest ciagle w ruchu. Wydaje mi się że on ogólnie sporo je:)

Mój synek w tym wieku jadł dużo kaszek, kanapeczki pokrojone w wagoniki, owoce również w małych kawałkach, przede wszystkim dużo zup i mięska w postaci pulpetów.

Moje albo kanapki albo kakao i bananek wtym wieku dawałam.

wiesz co juz mało pamiętam, ale na serio, to najpierw do modyfikowanego dosypywałam trochę kakao rozpuszczalnego, i zdejmowałam smoczek, aby pilo prze słomkę na zasadzie coś nowego, kolorowego, chciałam od butli odzwyczaić, no i potem w kubeczku niekapku ale to już zwykłe mleko krowie. Jakos płynnie przeszliśmy. teraz to na zimno Mix fix pijemy oboje w takie upaly.

Moja córka ma 2 latka a synek 4. Ja na kolacje zazwyczaj smażę im placuszki. Używam bardzo mało lub w ogóle oleju. Są to placki z amarantusen, z ryżem, z kaszy jaglanej. Zapraszam na bloga """""" Tam zapisuję swoje pomysły na dania, bo szybko mi z głowy uciekają:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
U nas w większości to samo co my ale w wersji łagodniejszej albo z odjęciem jakichś niewygodnych składników. Dużo owoców, jako przekąski bardzo często biszkopty, herbatniki czy suche chrupki.
Nie zabraniam mu słodyczy ale ograniczam :) z rozwagą :)

Do góry