reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwrot podatku...

Sysia_waw

Zaangażowana w BB
Miasto
Wawa
Potrzebuje pewnej informacji bo jak dotąd każdy mówi mi co innego...
Chodzi o to że mój mąż ma długi z czasów kiedy jeszcze nie byliśmy razem ja w sumie nawet o nich nie wiedziałąm, teraz mamy dziecko i rozliczamy się razem - więc zwrot podatku jest majątkiem wspólnym - komornik chyba nie może tego zająć skoro ma tylko wyrok na mojego męża, a na mnie nie?

reklama
Nie dziwi mnie brak jednomyślności w tej sprawie, bo sytuacja ta nie jest wprost unormowana w prawie.
W mojej ocenie możliwe jest zajęcie zwrotu podatkowego. Przyjecie innego stanowiska oznaczałoby istnienie możliwości uchylania się od spłaty długów.

Cześć! To dość skomplikowana sytuacja, bo wszystko zależy od interpretacji przepisów przez komornika oraz od rodzaju długu. Generalnie, jeżeli zwrot podatku jest uznawany za majątek wspólny, to komornik może próbować go zająć na poczet długów Twojego męża, nawet jeśli Ty nie jesteś dłużnikiem. Warto skonsultować się z prawnikiem lub doradcą podatkowym, aby dokładnie wyjaśnić Twoją sytuację i ewentualnie podjąć kroki prawne, które pozwolą ochronić część majątku. W tradingu podobna zasada dostosowania do indywidualnych potrzeb działa u brokerów – oferują różnorodne typy kont, od demonstracyjnych po mikro i standardowe, dopasowane do doświadczenia i zasobów finansowych. Jeśli interesują Cię szczegóły, sprawdź: https://j2t.com/pl/solutions/blogview/prognoza-usd-nok/ Życzę powodzenia w rozwiązaniu tej sprawy – mam nadzieję, że uda się ochronić Twój zwrot!

Ostatnia edycja:
Cześć! To dość skomplikowana sytuacja, bo wszystko zależy od interpretacji przepisów przez komornika oraz od rodzaju długu. Generalnie, jeżeli zwrot podatku jest uznawany za majątek wspólny, to komornik może próbować go zająć na poczet długów Twojego męża, nawet jeśli Ty nie jesteś dłużnikiem. Warto skonsultować się z prawnikiem lub doradcą podatkowym, aby dokładnie wyjaśnić Twoją sytuację i ewentualnie podjąć kroki prawne, które pozwolą ochronić część majątku.

Myślę że przez prawie 14 lat autorka poradziła sobie z tym problemem 🙃

Do góry