reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwolnienie L4 ciąża

reklama
Wybacz to co napisze.

Ale mi się wydaję, że po prostu Tobie się już nie chce pracować. I nie mówię tego złośliwie. Ale to można wywnioskować z Twoich wypowiedzi.
Autorka pisała , że ma ciężka fizyczną pracę , a Ty wyskakujesz jak Filip z konopi , że jej się nie chce pracować 🤯 z resztą z pracodawcami jest różnie i że współpracownikami też, już widzę jak inny lecą i dźwigają ciężary , a dziewczyna przychodzi sobie posiedzieć w robocie żeby zwolnienia nie brać . Drama 🤦🤦🤦

Autorka pisała , że ma ciężka fizyczną pracę , a Ty wyskakujesz jak Filip z konopi , że jej się nie chce pracować 🤯 z resztą z pracodawcami jest różnie i że współpracownikami też, już widzę jak inny lecą i dźwigają ciężary , a dziewczyna przychodzi sobie posiedzieć w robocie żeby zwolnienia nie brać . Drama 🤦🤦🤦
Ale przecież nikt jej nie każe dźwigać. Pierw niech potwierdzi ciążę. Później ewentualnie zacznie myśleć o zwolnieniu z powodu mdłości, których jeszcze nie ma. Ale może przecież mieć.

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami, kobieta ciężarna może podnosić i przenosić przedmioty w pracy o masie do 3 kilogramów.
Może odmówić podnoszenia cięższych rzeczy, takie jej prawo. A pracodawca musi to uszanować i tyle - może tak zorganizować prace by mogła przenosić takie ciężary/przesunąć ją na inne stanowisko/zwolnić z obowiązku pracy.

Dziewczyny strasznie Was boli to jej L4. Chce iść, może iść - niech robi co uważa. Nie wy jej płacicie, ma prace legalna, płaciła składki, więc i L4 ma święte prawo wziąć.
A Wy zachowujecie się jakby zaciążyła, znalazła prace dla L4 i macierzyńskiego.
Ja się ciągle zastanawiam nad tym , co mają z tego osoby , które się naśmiewają lub plują jadem na lewo i prawo i wnioskuje jedno; nudne życie , albo nie mają co innego do roboty 🤷

W sumie to ja się zastanawiam dlaczego jeszcze nie otrzymuje emerytury? No bo co z tego, że wieku emerytalnego nie mam, ani lat pracy. Ale przecież będę miała.
Po co w sumie mam dalej pracować? Przecież mi się należy.

Zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami, kobieta ciężarna może podnosić i przenosić przedmioty w pracy o masie do 3 kilogramów.
Może odmówić podnoszenia cięższych rzeczy, takie jej prawo. A pracodawca musi to uszanować i tyle - może tak zorganizować prace by mogła przenosić takie ciężary/przesunąć ją na inne stanowisko/zwolnić z obowiązku pracy.
Tylko kto jest w stanie sprawdzić , czy pracodawca tych zaleceń przestrzega??? Nikt . Niktu mu nie udowodni , jak nie daj Boże przytrafi się nie szczęście. Ale cóż ja z Tobą nie będę dyskutować , bo nie ma o czym . Mam inne zdanie i tyle . Trochę empatii .

reklama
Ale przecież nikt jej nie każe dźwigać. Pierw niech potwierdzi ciążę. Później ewentualnie zacznie myśleć o zwolnieniu z powodu mdłości, których jeszcze nie ma. Ale może przecież mieć.
Dziewczyna tylko normalnie w świecie przyszła z pytaniem , a tu całe wiadro pomyj zostało na nią wylane , że jej się nie chce etc. To nie jest fajne .

Do góry