reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
Freiya, Dorotar, ulga przysługuje nawet jeśli dziecko urodziło się 31 grudnia - w takim wypadku wylicza się ulgę w kwocie miesięcznej. Dla dziecka urodzonego w listopadzie (nie ważne w jakim dniu) ulga będzie przysługiwała za 2 m-ce.
Kwota miesięcznego odliczenia to 92,67 zł.
Dorotar, ktoś wprowadził Cię w błąd. Jednak nie straciłaś wiele, bo odliczenie nie równa się zwrotowi. Tak naprawdę "straciłaś" kilkanaście złotych....

Phelania, przepraszam ale przegapiłam to, co napisałaś o ryczałcie. Skoro Twój M płaci ZUS, tzn. że ma tytuł do ubezpieczenia (pewnie bezpośrednio w ZUS), a skoro on ma, to może ubezpieczyć dziecko. Nie znam się na ryczałcie, ale domyślam się, że dziecko możecie zgłosić do ubezpieczenia "pod niego" w ZUSie, do którego M należy.

Freiya, nie ma takiej opcji, żeby chorobowe generowało Ci jakiś istotny zwrot podatku - o ile oczywiście rozmawiamy o zwykłej umowie o pracę itd. Ale może gdzieś jest błąd? Np. pracodawca mógł Ci naliczać koszty uzyskania przychodów jak dla osoby mieszkającej i pracującej w tej samej miejscowości, a Ty mieszkasz w innej i należą Ci się podwyższone? Duży ten zwrot (pytam o rząd wielkości, nie o konkrety ;))?

Edit: źle doczytałam. Pisałas o niedopłacie... Ale i tutaj nie ma powodów, dla których chorobowe miałoby się do tego przyczynieć. Więc może sytuacja z kosztami uzyskania przychodów jest odwrotna? A może miałaś jednocześnie więcej niż jedną umowę o pracę (choćby u tego samego pracodawcy)? - to by tłumaczyło wszystko....

Ostatnia edycja:
Mam jedną umowę o pracę, na pełen etat, mieszkam w tej samej miejscowości. Odliczyłam od dochodu ok. 500zł za internet i od podatku za grudzień ulgę prorodzinną a i tak wyszło mi prawie 100zł to dopłacenia i nie wiem z czego to wynika. W zeszłym roku wyszłoby mi na zero ale też odliczałam internet i dzięki temu miałam zwrot. Strach pomyśleć ile musiałabym dopłacić gdybym nic nie odliczyła. Tylko nie wiem właśnie dlaczego, jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś na umowie o pracę musiał dopłacać i dlatego pomyślałam o tym zwolnieniu.

Zakładając, że z internetu i ulgi prorodzinnej masz ok 100 zł zwrotu, to Twoja dopłata tak naprawdę wynosi ok 200 zł. Dziwne, i jedyne co mi przychodzi do głowy to błąd w wyliczeniach podatku w Twojej firmie (nie oznacza to, że coś trzeba poprawić, ale po prostu, że na bieżąco ktoś coś źle obliczał, np. właśnie podwyższone koszty uzyskania zamiast zwykłych;). Ty zapewne korzystałaś z programu i nie ma mowy o pomyłce...
Mając umowę o pracę jest możliwa dopłata, jeśli umów tych masz co najmniej 2 jednoczesnie. Wówczas od każdej umowy naliczane są koszty uzyskania w miesięcznej wysokości (czyli razem 2x miesięczne koszty), a oczywiście może te koszty ująć tylko raz. Niestety przepisy są takie beznadziejne, że pomimo limitu miesięcznego przy każdej umowie uwzględnia się te koszty w pełnej wysokości, a na koniec roku powstaje spora niedopłata, którą trzeba wyrównywać :/

Jedyne, co mogę doradzić w takiej sytuacji to przejść się z PITem do US i poprosić o sprawdzenie przed złożeniem. Będziesz miała pewność. Ja tak robię przez ostatnie lata, bo miałam własnie kilka umów jednocześnie, do tego zlecenia itd.

Szczerze mówiąc nie korzystałam z programu tylko rozliczam sama, z ołówkiem i kalkulatorem. Chyba faktycznie poproszę o sprawdzenie.

To dobry pomysł :) Ale może nie zaszkodziłoby też ściągnąc sobie jeden z tych bezpłanych programików i tam jeszcze zwryfikować wyliczenia.

Kochane a orientujecie sie moze czy jakbym poszla po urlopie macierzynskim na wychowawczy to moge zalozyc firme i prowadzic własna firme??
Czy musze sie zwolnic z pracy i dopiero otworzyc??

Dobra wiadomość dla wszystkich mam, które będą dojeżdżać do pracy środkami komunikacji miejskiej, PKP, PKS lub innym transportem z biletem miesięcznym. Będzie można taki bilet uwzględnić jako rzeczywisty koszt uzyskania przychodu, tylko trzeba brać rachunki/faktury. Opłaci się to wówczas, jeśli miesięczny koszt będzie wyższy niż ok. 112/140 zł
Tutaj więcej szczegółów Dojeżdżasz do pracy? Zapłacisz mniejszy podatek - Bankier.pl

Niestety dla dojeżdżających autem nie ma opcji naliczania wyższych kosztów :/

reklama
Do góry