reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwiastuny porodu

Witajcie, czy doświadczyłyście opadania brzucha przed porodem? Na ile przed? Czy były inne zwiastuny, że to już się dzieje?
U mnie wyraźna ulga w oddechu, nudności, rozluźnienie w jelitach i mąż stwierdził, że chodzę jak kaczka bardziej niż dotychczas.
Jakieś kucie w szyjce, nacisk na miednicę to wiadomo też mam.
Nic mi nie opadło, ani nie wypadlo. Odeszly mi wody i zaczely sie regularne skurcze. Po 7 h corka była na świecie

reklama
czy z takim rozwarciem oznaczało to dla ciebie leżenie na patologii czy w domu? Mam kontrolę przyspieszoną na jutro i jestem ciekawa co powie lekarz. To chyba nie jest niebezpieczne chodzić z rozwarciem?
Bardziej zależy od momentu ciąży w którym to rozwarcie nastąpiło. Mając 4 cm w 37 TC byłam w domu, bo ciąża i tak już donoszona była i czekałam do terminu CC. Natomiast w pierwszej ciąży z racji 32 TC leżałam w szpitalu. I tak mimo leżenia rozwarcie doszło do pełnego. Z takim leżałam jeszcze 3 tyg. by dotrwać choć do 36 TC. Oczywiście leki, antybiotyki itd były włączone.

a kiedy odszedł czop? Ciekawa jestem jak długo można bez niego chodzić. To pewnie kawałkami się oczyszczało?
u mnie na mniej niż dobę przed porodem (37+3) 😀 a brzuch obniżył się kilka dni przed. to chyba tak indywidualna sprawa, że nie da się przewidzieć. jak masz wątpliwości i myślisz ze coś może zacząć się dziać to skontaktuj się ze swoim lekarzem/polozna :)

U mnie tydzień przed co chwilę biegunka w dzień porodu od rana miałam delikatne skurcze i strasznie napinał mi się brzuch od godziny 20 skurcze co 8-10 minut które po godzinie przeszły a o 3 w nocy zaczęło się już bardzo obudziłam się to skurcze miałam już od razu co 5 minut o 6 rano urodziłam synka 😊

Do góry