jako że pracuje jako referent ds świadczeń rodzinnych i funduszu alimentacyjnego to się wypowiem
Zasiłek rodzinny przysługuje rodzinie, której dochód w przeliczeniu na osobę nie przekracza 539 zł miesięcznie!
Jako, że każda z Nas ewentualne dokumenty będzie składać na początku 2014r.- wówczas dochód będzie się liczył za rok 2012! (czyli z Urzędu Skarbowego dochody za 2012r.)
TZW. BECIKOWE dostaniecie jeżeli będziecie miały potwierdzenie od gina, że byłyście pod opieką lekarską przed 10 tyg ciąży!
Jeżeli nie przekroczycie tych 539 zł to dostaniecie becikowe 1000zł + rodzinne 77 zł i dodatek z tyt. urodzenia dziecka 1000zł :-)
To 77 zł to rodzinne które dostaje się co miesiąc...
Elusia na Twoim miejscu również założyłabym firmę! Najważniejsze żebyś sobie ZUS opłacała- ok 300zł/miesiąc
Przez 2 miesiące np i potem l4 ;-)
Mam do Was pytanie... Pracuje w budżetówce... ale w tej chwili mam umowę o pracę na czas zastępstwa za koleżankę która rodzi w sierpniu (teraz jest na l4, potem macierzyński i wychowawczy- na pewno nie będzie jej do końca roku...)
Ponieważ mam tylko 1/2 etatu i śmieszne pieniądze zastanawiam się czy nie otworzyć jakiejś działalności (np. sklep internetowy) Tak żeby iść na l4 czy macierzyński i mieć coś kasy za "siedzenie" w domu...
Czy u Pracodawcy będę miała jakieś problemy? Nie chce mu na razie mówić że jestem w ciąży...
Jeżeli mam umowę o pracę to mogę bez problemu założyć działalność?