reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZOSTAŁAM MAMĄ ♥ - o zdrowiu, opiece i pielęgnacji dzieci

wklejam z edziecko

Jak pielęgnować rankę?

Gruźlicę szczepi się śródskórnie, wstrzykując bardzo cienką igłą w lewe ramię noworodka 0,1 ml szczepionki, w której znajdują się żywe, ale pozbawione złośliwości prątki gruźlicy. Tuż po szczepieniu pojawia się pęcherzyk, który szybko znika.

Dopiero po trzech-czterech tygodniach w miejscu wkłucia pojawia się czerwona grudka. Grudka powiększa się i uwypukla, zmieniając się w krostę, pod którą zbiera się ropa. Po kolejnym tygodniu lub dwóch krosta zwykle pęka. Z ranki może wypłynąć kilka kropel ropnej wydzieliny. Nie powinno to być powodem do niepokoju, bo krosta i owrzodzenie są objawami dobrze wykonanego szczepienia (to znak, że szczepionka "przyjęła się").

Ranka zagoi się sama, a w jej miejscu zostanie niewielka jasna blizna. Nie trzeba przykrywać jej plastrem ani żadnym opatrunkiem. Nie wolno też stosować żadnych zabiegów przyśpieszających gojenie ani osuszać jej spirytusem. Nie wolno również zdrapywać strupka ani wyciskać nagromadzonej ropy. Najlepiej, jeśli miejsce po szczepieniu jak najczęściej jest odsłonięte. Wtedy goi się najszybciej. Jeśli z ranki sączy się ropna wydzielina, wystarczy pod ubranko włożyć wyjałowiony gazik.

W dwa-trzy miesiące od pojawienia się w miejscu szczepienia pęcherzyka ranka powinna się zagoić. Najpierw pojawi się żyworóżowa blizna, która stopniowo zblednie, ale do końca życia zostanie widoczny 3-8-mm ślad.

Kiedy kolejne szczepienie?

Jeszcze do niedawna oceniano konieczność powtórnego szczepienia przeciw gruźlicy, mierząc średnicę blizny poszczepiennej u dzieci, które skończyły pierwszy rok życia. Jeśli blizna miała średnicę większą niż 3 milimetry, uznawano, że organizm wytworzył dostateczną ilość przeciwciał i szczepienia nie powtarzano. W przeciwnym wypadku dziecko dostawało drugą dawkę szczepionki. Obecnie podczas wizyty kontrolnej w poradni dziecięcej po 12. miesiącu życia sprawdza się tylko w dokumentacji, czy dziecko było zaszczepione przeciwko gruźlicy w szpitalu. Jeśli nie - dostaje szczepionkę po pierwszych urodzinach. Również ponowne szczepienie przeciwko gruźlicy w wieku 7 i 12 lat nie znajduje się już w kalendarzu szczepień. Jeśli dziecko zetknie się z osobą chorą na gruźlicę, wykonuje się u niego próbę tuberkulinową, żeby stwierdzić, czy nie doszło do zakażenia.

Co cię może zaniepokoić?

Powikłania po szczepieniu zdarzają się niezwykle rzadko, jednak dobrze wiedzieć, jak się objawiają. Konsultacji lekarskiej wymagają sytuacje:

• od szczepienia mija trzeci miesiąc, a z ranki nadal sączy się ropna wydzielina;

• po szczepieniu powiększyły się węzły chłonne pod lewą pachą (do wielkości wyczuwalnego groszka - o średnicy większej niż pół centymetra). Lekarz sprawdzi, czy przyczyną powiększenia węzłów faktycznie jest odczyn poszczepienny. Jeśli wykluczy inne choroby, zazwyczaj zaleci cierpliwe czekanie. Najczęściej węzły zmniejszają się samoczynnie.

reklama
na sali leżałam z dziewczynką z odczynem poszczepiennym właśnie po gruźlicy, bidulce taka się gula zrobiła pod pachą :(

Kurczę a ja mam dzis doła bo mały się cały dzien strasznie pręży tak jakby kupki zrobić nie mógl a bardzo chciał, aż wpół się zgina a mi się płakać chce razem z nim bo nie wiem jak mu pomóc :-(

Powiedzcie jakiej firmy używacie pampersów? Bo ja kupiłam te dada ale non stop mi gdzies bokiem te siuski wypływają i w kolo mam ubranka do zmiany, mimo że dosc często tam zaglądam :-/ Dzis kupiłam pampersa i muszę zobaczyć czy będą lepsze czy gorsze.

Ostatnia edycja:
justyna masaż brzuszka, możesz ciepłą pieluszkę na brzuszek, albo ciepłą kąpiel albo pieluszka na brzuszek i suszarką po brzuszku

ja używam dadę i jestem zadowolona
a te falbanki co są na udach to je wywijasz? bo one przy zakładaniu się zawijają do środka

Wojtuś śmiga w pampersach i dadzie. Z Dady jestem na razie zadowolona:tak:

Ania,
my już jesteśmy na "2". Ja kupiłam tylko jedną paczkę "1" a potem to już "2"

My również już od dłuższego czasu na "2". Początkowo z racji niskiej wagi Lenki musieliśmy używać Happy before new born czyli poniżej 2kg, potem ze dwie paczki "1" pampersa i jak Lenka przekroczyła 3kg, kupiliśmy "2".

u mnie Zuzia już w szpitalu dostała dwójki :D
zamieniłam się z dziewczyną na sali bo ja miałam jedynki i odciskały się u Hani na nóżkach i miałysmy huggisy i teraz dadę dwójki
i myślę czy nie kupić trójek dady bo one sa od 4-9 kg

reklama
Do góry