reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zielona Góra i okolice

eee to fajnie:) bo juz sie przestraszylam ze bede musiala w jakas wielka walizke sie zapakowac --tyle tego na listach bb przeczytlam:) pozatym zawsze ktos mi moze cos dowiezc do szpitala ......powinnam sie juz spakowaac chyba:p skoro rozwarcie juz mam....:szok::tak:

reklama
Kasia tu masz listę :)

Rzeczy do szpitala:
a) dokumenty:
- dowód osobisty,
- dyskietka ubezpieczeniowa,
- legitymacja ubezpieczeniowa (aktualna, podbita na 1 m-c przed porodem)
- karta ciąży + wyniki badań (wszystkie z całej ciąży)
- akt małżeństwa (z nim zgłasza się urodzenie dziecka).
b) dla mamy:
- szlafrok,
- 2 koszule nocne,
- papcie + ewentualnie klapki (pod prysznic)
- ręcznik, mydło, itp.
- kubek + sztućce,
- majtki (większe) i staniczek,
- 2 paczki podpasek Bella max (właściwie podobno są to pieluchy do kupienia w aptece, a po porodzie wręcz niezbędne bo bardzo chłonne),
- 2 podkłady jednorazowe na łóżko (zależy od szpitala),
- ENEMA - lewatywa jednorazowa (zależy do szpitala),
- golarka jednorazowa (zależy od szpitala),
- pampersy dla noworodków (około 8 na dobę),
- Tantum Rosa - saszetki, skuteczny środek przeciwzapalny do przemywania rany po porodzie,
- 3-5 litrów wody mineralnej niegazowanej (do porodu, bardzo chce się pić),
c) dla maluszka (potrzebne dopiero do wypisu):
- koszulka,
- kaftanik,
- czapeczka cienka (w letnim okresie),
- pampers,
- pieluszka tetrowa (do przykrycia buzi w drodze do samochodu),
- rożek lub becik,
- śpiochy,
- sweterek,
- fotelik do samochodu.

Jednak trzeba się upewnić w danym szpitalu, ponieważ różne zasady mogą mieć poszczególne z nich.

2 podkłady jednorazowe na łóżko (zależy od szpitala),
- ENEMA - lewatywa jednorazowa (zależy do szpitala),
- golarka jednorazowa (zależy od szpitala),

U nas tego nie trzeba :-)

A tak z reszta sie zgadzam :-)

Dzięki Gabi - ja całkowiecie zapomniałam co obiecalam

Kasiu powiem ci czego nie mialam z tej listy w szpitalu...

- aktu malzenstwa bo nie bylam mezatka... a dziecko sie rejestruje pozniej w urzedzie

-lewatywy, golarki, tantum rosa,podkłądy na łózko,

AAA NAJWAZNIEJSZY JEST PAPIER TOALETOWY... weź bo nie daja...zapomnialabym...

Tak naprawde.. ja Asie trzymalam pierwsza dobe w tetrach a w nocy w pampkach.. dziecko tak smulke czesto puszczza ze nie nadazysz z pampkami...

JEśli chodzi o golarke to golilam sie sama w domu 4 dni przed porodem i starczylo...

koszule uzywalam szpitalne(swoje tez mialam) bo mi moich bylo szkoda...zawsze sie czlowiek troszku poplami ejdnak.

Z wodą Gabi ma racje... ja urodzilam o 13 i do rana 7 rano nastepnego dnia wypilam 3 but 1,5ll wody bez gazu.. musieli mi dokupic...

i dobra rada jeszcze...wez cos lekkiego do jedzonka... bo w szpitalu dieta glodowa...albo jako matka karmiaca dostaniesz bigos lub golabki :p

o kurcze...zaczynam sie denerwowac...koszule jedna wezme:p(bo jedna mam:p:)
aktu malzenstwa tez nie wezme bo nie mam.....i ubezpieczenie....zapisalam sie tydzien temu w UP --kazali sie zglosic 30 -ale nie wiem czy dadza mi ksiazeczke z pieczatka....fcuk....bo jeszcze mamy rodzinna -znaczy moja mama ma...
ciagle siemysli dziecko dziecko...a o sobie wcale a kilka waznych rzeczy przeciez ja potrzebuje...te pieluchy dlamnie,woda, kapcie....a w szpitalu w zg jest jakis sklep z takimi rzeczami??apteka?:)pewnie jest.....

KAska.. nie bardzo... musisz wczesniej sobie kupic...z tego co pamietam to apteka jest kolo szpitala a taki punkt sprzedazy dla pacjentow itp jest owszem, ale dopiero gdzies kolo chirurgii a to zupelnie inny budynek..

W UP powinnaś dostać swistek, że jesteś ubezpieczona... nie wiem czy mialas juz wizyte po 7 dniach od zarejestrowania sie... czy ci ustalili tak poprostu nastpeny termin. jak mailas ta wizyte po 7 dniach to jzu powinnas miec ten papierek.. kartka a4 z wydrukowanymi danymi...

Dobra rada.. spakuj sie do szpitala .. juz teraz.. im szybciej tym lepiej.. i nei licz na sklepy w szpitalu...Badz gotowa na kazda chwile :)

Powodzenia

aaaa w takim razie lipa.kupie wyszstko sama:)heeh .torbe mam:)]
w up bylam 17 i kazala mi przyjsc 30wrzesnia...to pewnie dostane papierek:)i juz niebede musiala sie denerwowac o to....

reklama
Aktu nie trzeba brać - to przecież bez sensu - nikt nie leci do urzędu prosto ze szpitala...:dry:

A co to jest "dyskietka ubezpieczeniowa"???:baffled:

Do góry