reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zespół Aspergera (Z.A.) Całościowe Zaburzenia Rozwojowe,Spektrum Autystyczne i Autyzm

Hej,
mój syn jest sporo młodszy od Waszych chłopców ale problemy te same.
Staś nie ma problemów z kontaktem z dorosłym, sam na sam. Z dziećmi w grupie nie odnajduje się zupełnie: rysuje albo chodzi dookoła dywanu.
Staś od września ma chodzić na TUS w poradni psychologiczno-pedagogicznej. Jestem tego bardzo ciekawa...

Basia przygotuj się też na pytania dotyczące ciąży i porodu. O to też pytają.
Napisałaś, że twój syn nie lubi dotyku. Przez to już przeszliśmy. Pomagają masaże - my stosujemy masaż uciskowy i masowanie różnymi fakturami i naprawdę fajnie działa. Polecam takie małe kolczaste piłeczki :)

reklama
Na nadwrażliwości fajne jest też robienie z dziecka kanapki lub zawijanie w kołdrę czy gruby koc w naleśnika.
Dzieci to uwielbiają.
Dzieci ,które skaczą po meblach i kręcą się w kółko lub są mega ruchliwe - potrzebują bodźców tego typu na wyciszenie.
Dobrze też robi masaż Wilbargera i kompensacja stawów.;-)
Do tego można dorzucić bujanie i balansowanie na piłce rehabilitacyjnej ,dociskanie piłką do podłoża lub ściany ,wiszenie na drążku ,skakanie na trampolinie ,ściskanie piłek sensorycznych,chodzenie po kamieniach sensorycznych i mamy za niewielkie pieniądze salę do domowej integracji sensorycznej ;-)

A jak ktoś ma dużo miejsca w domu to można zrobić w łatwy i tani sposób własny składany basen z piłkami :-D:-D:-D

Jak coś to pytajcie... ;-):-):-)

W mojej fundacji dzieci z orzeczeniem mają wszystkie zajęcia za darmo.:tak::tak::tak:
Nasz projekt obejmuje neurologopedę,psychologa,zajęcia SI,dogoterapię,muzykoterapię,arteterapię, zajęcia kompensacyjno-wyrównawcze i rehabilitację.
Wszyscy rodzice są przeszczęśliwi,bo wiadomo jakie to koszty....
A my terapeuci mamy satysfakcję ,że można chociaż kilku dzieciaczkom pomóc i rodziców na to stać ,bo tylko czas muszą poświęcić ,aby dziecko przyprowadzić.;-)

Ostatnia edycja:
As, jaka to fundacja?
A to nasza taka mała fundacja ,gdzie pracuję .
Nazywa się Nasza bajka .Częściowo ją sponsorujemy z mężem pomagając przy reklamie.;-):-):-)
NASZA BAJKA | Fundacja Nasza Bajka

Na razie mamy tylko 10 dzieci do objęcia tym programem ,a jeszcze są 3 miejsca wolne ;-);-)
2 dzieci z Warszawy i okolic serdecznie zapraszam.:tak::tak:

As ;-) przeprowadzam się do Warszawy ;-)
u nas najlepsze jest Prodeste..ale czy z orzeczeniem czy bez...trzeba zapłacić :-(
w fundacji, gdzie płacić nie trzeba ciągle czekamy na jakiś termin...pewnie terapię zaczniemy we wrześniu...
teraz mamy tylko SI, ćwiczymy dalej HANDLE a mi najbardziej brakuje psychologa :-( i to zarówno dla Jasia jak i dla mnie...czasem nie wyrabiam :-(

Wow. Super oferta!
Żałuję, że mieszkamy 80 km od Marek, po drugiej stronie Warszawy...
My teraz mamy SI (płatne), psychologa, pedagoga w poradni i obiecany TUS. Uspołecznia się w przedszkolu publicznym (do integracyjnego nie chcieli go przyjąć).
W zasadzie więcej nie potrzebujemy bo Stasiek sobie nieźle radzi. Czasem oczywiście coś strzeli, zapnie plecak obcemu panu na przystanku, będzie wrzeszczał w autobusie bo nie ma miejsca przy oknie albo bo matka wzięła go na kolana z powodu braku miejsca itp. Ale to już dla nas normalne ;-)

heloł dziewczyny ;-)

mam pytanie odnośnie turnusów rehabilitacyjnych...
szukam jakiegoś (albo dwóch nawet ;-)) dla Jasia (ZA, teraz 7 lat na przyszły rok... w Zabajce w styczniu będą przyjmowali zapisy na 2014 rok...może załapiemy się na turnus prowadzony przez Prodeste...

ale jak nie to...

macie jakieś doświadczenia? słyszałyście o czymś interesującym?

Rubi ja polecam wyjazd do Małego księcia.
Robią super robotę ,bo nie przyklejają dziecku łatki co mu jest ,tylko mówią jak z dzieckiem pracować ...
Za tydzień w zeszłym roku w lutym płaciłam 2000 zł.
Wiem ,że można też na ten turnus załatwić dofinansowanie...;-):-):-)
Jakby co to namiary
Pomorskie Centrum Terapii pedagogicznej

Dzięki As ;-)
to ten ośrodek o którym kiedyś rozmawiałyśmy?
ja już mam diagnozę kliniczną... chodziłoby mi o turnus z hipoterapią, dogoterapią, SI i przede wszystkim treningiem umiejętności społecznych...

reklama
Dzięki As ;-)
to ten ośrodek o którym kiedyś rozmawiałyśmy?
ja już mam diagnozę kliniczną... chodziłoby mi o turnus z hipoterapią, dogoterapią, SI i przede wszystkim treningiem umiejętności społecznych...
Tak to ten ośrodek.
Oni robią diagnozę pod innym kątem.
Nie mówią co dziecku jest -tylko jak z dzieckiem pracować.
Na każdy problem indywidualny dziecka -dostajesz indywidualną "receptę"
Tam każde dziecko to po prostu dziecko z problemem ,a nie jak wszędzie z łatką typu ...
aspergerowiec,autysta,porażenie mózgowe itp...
czegoś takiego tam nie dostrzegają ,bo to niczego nie wnosi.
Ważne jest ,że uczą jak pomóc dziecku ;-):-):-)
Fajnie właśnie uspołeczniają dzieci.;-):-):-)

Do góry