reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zespół Aspergera (Z.A.) Całościowe Zaburzenia Rozwojowe,Spektrum Autystyczne i Autyzm

Basiu ;-) w Prodeste diagnozę funkcjonalną robią w 3 dni pod rząd...nozologiczną (kliniczną) mamy w ciągu 6 dni (2 spotkania).
Tylko jeśli chodzi o prodeste to w wakacje nie robią diagnozy bo terapeuci sa na turnusach rehabilitacyjnych...

Ostatnia edycja:
reklama
rubi dzieki za odpowiedz:-)
troche szkoda ze w wakacje nie robia diagnoz bo to w sumie dla nas najlepszy czas na przyjazd do PL.A nie wiesz jak dlugo czeka sie na termin?Czy trzeba duzo wczesniej sie umawiac ?pozdrawiam

Wiem ,że w Promitis robią diagnozy również w wakacje.
Nam się nie spieszy bardzo i my będziemy właśnie kończyć diagnozę w wakacje .
Myślę ,że w Twojej sytuacji można się dogadać jakoś w konkretnym ośrodku i powinni Ci szybko to zrobić ze względu na okoliczności w jakich się znajdujesz.
Chodzi mi konkretnie o stałe miejsce pobytu po za granicami kraju.;-)

Basiu ;-) zadzwoń albo wyślij maile z zapytaniami... wszystko zależy o którą diagnozę Ci chodzi.... w Prodeste z nozologiczną nie ma większych problemów...
powodzenia

Dzwonili do mnie z Preomitis ,więc przy okazji zapytałam o to jak szybko można zrobić diagnozę .
Odpowiedź była taka.
Pełną diagnozę można zrobić tak szybko jak się chce.
Nawet w 2 dni.
Natomiast na opis tej diagnozy na piśmie czeka się około 3 tygodni.;-):-):-)

Hej Dziewczyny!!
Wielkie dzieki za informacje niewiem jeszcze jak to zrobie bo moja sytuacja jest troche zlozona mam 2 synow jeden 3 latek ma podejrzenie autyzmu ale tu jakos tam sie posuwamy w kierunku diagnozy no i konrada u ktorego podejrzewam zespol aspergera zreszta nie tylko ja polska logopedka tez no i z nim mam duzo wiekszy problem bo tu musi widziec problem szkola a szkola nie chce widziec problemu i wlasnie jego chcialabym diagnozowac w Polsce...ale mlodszy sie praktycznie nie rozstaje ze mna no i w tej chwili nie ma tez waznego paszportu takze niewiem czy sie wyrobie z tym paszportem no ale zobaczymy...
Wprawdzie ostatnio tez bylam u szkockiej logopedki i ona zapalila mi jakies swiatelko w tunelu jesli chodzi o konrada zobaczymy co ona jeszcze zrobi bo tu od logopedy tez duzo zalezy a byla to pierwsza madra osoba ktora spotkalam w ciagu ostatniego roku bo rok juz trwa moja walka a jaka kolwiek pomoc dla mojego starszeg syna ach szkoda gadac jestem troche podlamana tym wszystkim czasem juz niewiem co robic:no:

Basiu....moje przepychanki trwały i trwają nadal od kilku lat... w sumie prawie 4 lata... jakieś 2 lata mam świadomość, że Jasiek ma ZA...wcześniej wiedziałam, że coś jest nie tak ale wszyscy twierdzili że szukam dziury w całym...
i niektórzy nadal tak sądzą :-(
jestem już po wywiadzie w Prodeste...we wtorek Jasiek idzie na badanko....zobaczymy co oni powiedzą...

wiesz co.... zadzwoń do Prodeste albo napisz, bo przypomniało mi się, że wywiad robią za pośrednictwem Skypa....może choć tu się uda...może w Promitisie też jest taka opcja...?

3maj się!

Witam!
Widze rubi ze mamy troche wspolnego moj konrad tez jest wczesniakiem z 34 tygodnia a z tym skayp to w sumie juz jakies rozwiazanie ,opowidz cos wiecej jak mozesz o tym wywiadzie w prodeste .. moj konrad w szkocji konczy juz 2 klase i to jest wieczna walka caly rok tluke im ze on nie łączy liter ani po polsku ani po angielsku a oni nic sobie z tego nie robią...ach szkoda gadac a takich problemow jest duzo wiecej ...do szkoly chodzi z lzami w oczach tak mi go szkoda jakbysmy mieli jakas diagnoze to byloby o wiele lepiej moglabym go przeniesc do innej szkoly takiej z odzialami integracyjnymi a tak musi sie meczyc ...a komunikacj w szkole zadnej jesli chodzi o relacje rodzic nauczyciel...
pozdrawiam serdecznie

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Basiu ;-) pytają o wszystko...nawet o to z kim dziecko mieszka w pokoju..., bardzo szczegółowy wywiad robią z rodzicami no i dali mi wcześniej ankietę do przedszkola, którą miały wypełnić wychowawczynie Jasia...
u nas z pisaniem i czytanie luzik - Jasiek sobie świetnie radzi ale kontakty z rówieśnikami...porażka na całej linii :-( za nim nikt nie przepada a on z drugiej strony cierpi, że nie ma kolegów :-(
w Prodeste jest coś się nazywa Trening Umiejętności Społecznych i bardzo chciałabym żeby Jasiek w czymś takim brał udział... jak nie nazbieram teraz pieniążków to w przyszłym roku chciałabym Jasia na turnus z tym programem wysłać...w tym roku nie było już miejsc :-( :no:

reklama
U nas spolecznie bardzo ciezko okreslic bo bardzo nie lubi dotyku przez obcych ludzi nawet babci ktora mieszka tez w szkocji jak ona przychodzi to ucieka chowa sie nie raz pod lozko a jak byl mlodszy to wychodzil pod koldra jak ktos przyszedl do nas natomiast jesli chodzi o dzieci to niby tam zawsze ma jakiegos jednego lub 2 kolegow ale to jest po dluzszym czasie uczeszczania do danej grupy ale warunek jest jeden dany chlopiec musi lubic ben 10 konrad od 4 lat ma obsesje na punkcie ben 10 nawet mowi ze ma na nazwisko ben 10...
kiedys jak zaczal chodzic do szkoly i pytalam o kolegow to mowil ze to nie jego koledzy dla niego kolega to cos wiecej a dzieci z klasy to poprostu dzieci z klasy

ostatnio jak bylismy u logopedki ona mowi zeby narysowal swojego kolega no to narysowal jednego caly czlowiek byl prawie niebieski z wyjatkiem glowy hehe glowa byla rozowa wiec logopedka go pyta czemu tak narysowal a on jej na to ze to kolor skory no to pyta jaki to kolor skory a on na to ze kolor skory to kolor skory :-Dkoncu babka spasowala bo zobaczyla ze to nie ma sensu jak konrad sobie cos wbije do glowy to juz koniec...
ale sie rozpisalam hehe:szok:

fajnie macie z prodeste i tymi roznymi terapiami u nas to wszystko lezy co z tego ze moze i na wiecej rzeczy nas stac jak mozliwosci brak...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry