Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Używasz bardzo starej przeglądarki. Nasza strona (oraz inne!) może nie działać w niej dobrze. Naprawdę czas na zmianę na przeglądarkę, która będzie bezpieczna i szybka, na przykład darmowego Firefox, albo darmową Operę. Obie są bardzo szybkie, bezpieczne i wygodne.
Zespół Aspergera (Z.A.) Całościowe Zaburzenia Rozwojowe,Spektrum Autystyczne i Autyzm
Basiu ;-) w Prodeste diagnozę funkcjonalną robią w 3 dni pod rząd...nozologiczną (kliniczną) mamy w ciągu 6 dni (2 spotkania).
Tylko jeśli chodzi o prodeste to w wakacje nie robią diagnozy bo terapeuci sa na turnusach rehabilitacyjnych...
rubi dzieki za odpowiedz:-)
troche szkoda ze w wakacje nie robia diagnoz bo to w sumie dla nas najlepszy czas na przyjazd do PL.A nie wiesz jak dlugo czeka sie na termin?Czy trzeba duzo wczesniej sie umawiac ?pozdrawiam
Wiem ,że w Promitis robią diagnozy również w wakacje.
Nam się nie spieszy bardzo i my będziemy właśnie kończyć diagnozę w wakacje .
Myślę ,że w Twojej sytuacji można się dogadać jakoś w konkretnym ośrodku i powinni Ci szybko to zrobić ze względu na okoliczności w jakich się znajdujesz.
Chodzi mi konkretnie o stałe miejsce pobytu po za granicami kraju.;-)
Basiu ;-) zadzwoń albo wyślij maile z zapytaniami... wszystko zależy o którą diagnozę Ci chodzi.... w Prodeste z nozologiczną nie ma większych problemów...
powodzenia
Dzwonili do mnie z Preomitis ,więc przy okazji zapytałam o to jak szybko można zrobić diagnozę .
Odpowiedź była taka.
Pełną diagnozę można zrobić tak szybko jak się chce.
Nawet w 2 dni.
Natomiast na opis tej diagnozy na piśmie czeka się około 3 tygodni.;-):-):-)
Hej Dziewczyny!!
Wielkie dzieki za informacje niewiem jeszcze jak to zrobie bo moja sytuacja jest troche zlozona mam 2 synow jeden 3 latek ma podejrzenie autyzmu ale tu jakos tam sie posuwamy w kierunku diagnozy no i konrada u ktorego podejrzewam zespol aspergera zreszta nie tylko ja polska logopedka tez no i z nim mam duzo wiekszy problem bo tu musi widziec problem szkola a szkola nie chce widziec problemu i wlasnie jego chcialabym diagnozowac w Polsce...ale mlodszy sie praktycznie nie rozstaje ze mna no i w tej chwili nie ma tez waznego paszportu takze niewiem czy sie wyrobie z tym paszportem no ale zobaczymy...
Wprawdzie ostatnio tez bylam u szkockiej logopedki i ona zapalila mi jakies swiatelko w tunelu jesli chodzi o konrada zobaczymy co ona jeszcze zrobi bo tu od logopedy tez duzo zalezy a byla to pierwsza madra osoba ktora spotkalam w ciagu ostatniego roku bo rok juz trwa moja walka a jaka kolwiek pomoc dla mojego starszeg syna ach szkoda gadac jestem troche podlamana tym wszystkim czasem juz niewiem co robic
Basiu....moje przepychanki trwały i trwają nadal od kilku lat... w sumie prawie 4 lata... jakieś 2 lata mam świadomość, że Jasiek ma ZA...wcześniej wiedziałam, że coś jest nie tak ale wszyscy twierdzili że szukam dziury w całym...
i niektórzy nadal tak sądzą :-(
jestem już po wywiadzie w Prodeste...we wtorek Jasiek idzie na badanko....zobaczymy co oni powiedzą...
wiesz co.... zadzwoń do Prodeste albo napisz, bo przypomniało mi się, że wywiad robią za pośrednictwem Skypa....może choć tu się uda...może w Promitisie też jest taka opcja...?
Witam!
Widze rubi ze mamy troche wspolnego moj konrad tez jest wczesniakiem z 34 tygodnia a z tym skayp to w sumie juz jakies rozwiazanie ,opowidz cos wiecej jak mozesz o tym wywiadzie w prodeste .. moj konrad w szkocji konczy juz 2 klase i to jest wieczna walka caly rok tluke im ze on nie łączy liter ani po polsku ani po angielsku a oni nic sobie z tego nie robią...ach szkoda gadac a takich problemow jest duzo wiecej ...do szkoly chodzi z lzami w oczach tak mi go szkoda jakbysmy mieli jakas diagnoze to byloby o wiele lepiej moglabym go przeniesc do innej szkoly takiej z odzialami integracyjnymi a tak musi sie meczyc ...a komunikacj w szkole zadnej jesli chodzi o relacje rodzic nauczyciel...
pozdrawiam serdecznie
Basiu ;-) pytają o wszystko...nawet o to z kim dziecko mieszka w pokoju..., bardzo szczegółowy wywiad robią z rodzicami no i dali mi wcześniej ankietę do przedszkola, którą miały wypełnić wychowawczynie Jasia...
u nas z pisaniem i czytanie luzik - Jasiek sobie świetnie radzi ale kontakty z rówieśnikami...porażka na całej linii :-( za nim nikt nie przepada a on z drugiej strony cierpi, że nie ma kolegów :-(
w Prodeste jest coś się nazywa Trening Umiejętności Społecznych i bardzo chciałabym żeby Jasiek w czymś takim brał udział... jak nie nazbieram teraz pieniążków to w przyszłym roku chciałabym Jasia na turnus z tym programem wysłać...w tym roku nie było już miejsc :-(
U nas spolecznie bardzo ciezko okreslic bo bardzo nie lubi dotyku przez obcych ludzi nawet babci ktora mieszka tez w szkocji jak ona przychodzi to ucieka chowa sie nie raz pod lozko a jak byl mlodszy to wychodzil pod koldra jak ktos przyszedl do nas natomiast jesli chodzi o dzieci to niby tam zawsze ma jakiegos jednego lub 2 kolegow ale to jest po dluzszym czasie uczeszczania do danej grupy ale warunek jest jeden dany chlopiec musi lubic ben 10 konrad od 4 lat ma obsesje na punkcie ben 10 nawet mowi ze ma na nazwisko ben 10...
kiedys jak zaczal chodzic do szkoly i pytalam o kolegow to mowil ze to nie jego koledzy dla niego kolega to cos wiecej a dzieci z klasy to poprostu dzieci z klasy
ostatnio jak bylismy u logopedki ona mowi zeby narysowal swojego kolega no to narysowal jednego caly czlowiek byl prawie niebieski z wyjatkiem glowy hehe glowa byla rozowa wiec logopedka go pyta czemu tak narysowal a on jej na to ze to kolor skory no to pyta jaki to kolor skory a on na to ze kolor skory to kolor skory koncu babka spasowala bo zobaczyla ze to nie ma sensu jak konrad sobie cos wbije do glowy to juz koniec...
ale sie rozpisalam hehe
fajnie macie z prodeste i tymi roznymi terapiami u nas to wszystko lezy co z tego ze moze i na wiecej rzeczy nas stac jak mozliwosci brak...