reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maluszków

Jesli dzidzio ma mocne kolki i ma gazy spore i je mecza to mozna kupic za ok 35zl kateter WINDI wklada sie to do pupy troszke i pomaga, podobno super sprawa

Fazer a zakladasz mu czapeczkę? jesli nie to naoliw mocno i z 20 min trzymaj czapunie i potem delikatnie wyczesuj ciemieniuchę. Gruczoły łojowe sie zatykaja stad ten problem.

reklama
Czy Wasze maluchy tez mają zimne rączki ? nasza mała ma bardzo często zimne rączki.
oj tak! dzisiaj w nocy miał tak zimne rączki że mu niedrapki założyłam! wręcz lodowate miał.. wiem że się ciepłoty ciała nie sprawdza po rączkach, na karku był cieplutki.. ale i tak mi jakoś go szkoda było że takie zimne rączki

Marcia
po kąpieli zawsze mu czapunie zakładałam :) dzięki Ci bardzo :* bo właśnie nie wiedziałam skąd się to bierze.. całe szczęście miał jedną malusią plamkę.. jak narazie znikła po wczorajszej interwencji.. zobaczymy co będzie dalej..

Ostatnia edycja:
Natalunia świetny wątek - dziękuję.

Kurcze ja karmię tylko cycem a nic nie robię aby się nie pojawiły pleśniawki, to co powinnam jakoś temu zapobiegać czy nic raczej nie robić ? :confused:

Czy Wasze maluchy tez mają zimne rączki ? nasza mała ma bardzo często zimne rączki.

U naszej małej też są zimne rączki. Niedrapki odpadają, bo zaraz są ściągnięte. Owijamy maleństwo kocykiem. Pomaga.

My mamy za sobą pierwszą kolkę - i kompletna konsternacja, bo okazało się, że wodę koperkową można używać dopiero po ukończeniu przez dziecko miesiąca, a żadnych innych specyfików w domu nie mieliśmy :( Pomogły: długa kąpiel w ciepłej wodzie, magiczne ręce P. i leżenie na brzuszku (po kąpieli, jak juz się troszkę rozluźnił, bo wcześniej za bardzo go bolało).
U nas pomaga tańczenie (tak, żeby brzuszek dotykał brzucha), a w naprawdę ekstremalnych przypadkach (np wczoraj) pomógł stary sposób: termometr w pupkę. Wiem,że to kontrowersyjna metoda, ale dzięki temu mała spokojnie spała i wypuściła wszystkie gazy.

Jesli dzidzio ma mocne kolki i ma gazy spore i je mecza to mozna kupic za ok 35zl kateter WINDI wklada sie to do pupy troszke i pomaga, podobno super sprawa

Fazer a zakladasz mu czapeczkę? jesli nie to naoliw mocno i z 20 min trzymaj czapunie i potem delikatnie wyczesuj ciemieniuchę. Gruczoły łojowe sie zatykaja stad ten problem.

Mieliśmy WINDI z Zuzią. Działa na tej samej zasadzie co termometr w pupkę. Ale naprawdę pomaga przy kolkach.

Fazerkam - zrób jak pisze Marcia. To pomaga. Jest jeszcze jakiś środek na ciemieniuszkę (olejuszka chyba czy coś w tym stylu). Ale działa podobnie jak oliwka.

Ciemieniucha - uwaga na babcie i prababcie -tamte pokolenia uważają, że to wina mamy a to nieprawda.

Kolki - oj tak:-(my stosujmy termofor +masowanie brzuszka + ręce mamy + herbatkę humana + esputikon (jak Asteria 4 po 1 kropelce) Po tych kropelkach nadal są kolki ale trwają krócej i te ataki są łagodniejsze.
No i oczywiście dźwięk suszarki do włosów!! Pozwala się Małemu rozluźnić. Nie wiem jak to działa, może przypomina szum krwi jaki dzidzia pamięta z brzucha...
Aha - my mamy "rurkę do pupy" ło taką zamiast windi. Kupiłam kiedyś dla Szymcia w aptece w Czechach bo poleciła mi koleżanka. Widziałam też na allegro. Kiedyś podziałała w sposób bardzo "efektowny" - było co zmywać ze ściany

zimne rączki - to normalne i nie świadczy, że dzidziusiowi jest zimno (bo to sprawdza się dotykając karku) ale i tak zawijam Janka w kocyk.

Ostatnia edycja:
Dorota - wybacz, wiem, że pewnie nie było Ci zbyt wesoło jak zmywałaś "efekty" ze ściany, ale ja własnie się duszę ze śmiechu :p

Strzyga szczerze mówiąc sprawiło mi to dużą radość bo Szymek natychmiast się uspokoił i zasnął po 2 czy 3 godzinach krzyku. A co tam kupa na ścianie jak dzidzię nie boli:-)

dorotka a tą herbatkę humana to którą? dajesz dziecku czy sama pijesz?
my na kolki też esputikon
Czy Wasze dzieci śpią spokojnie, ????mój sprawia wrażenie jakby miał koszmary...jęczy, stęka, płacze często

reklama
Dorota - w sumie fakt - ja wczoraj płakałam ze śmiechu, jak P. gadał do Tymka po kąpieli (a Tymek jeszcze na golasa) i nagle poszła fontanna przez pół pokoju. Co prawda tylko siusiu, ale żebyście słyszały pisk P....

Ewelina
- Tymo też śpi niespokojnie... Głaszczę go po buzi, jak piszczy przez sen, to się wycisza...

Do góry