reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

mary, w uk jest mleko z ryzu (ricemilk), migdalow (almond milk), ostatnio pokazalo sie tez z orzechow laskowych (hazelnut milk) i konopii (hemp), i chyba widzialam tez z owsa (oat milk). najbardziej mi smakowalo z orzechow laskowych,ale np, nie pilam z owsa ani ryzu. sa w wiekszych supermarketach, albo w lodowkach przy sojowym ,albo przy uht, albo w sekcjach free from.

reklama
mary, w uk jest mleko z ryzu (ricemilk), migdalow (almond milk), ostatnio pokazalo sie tez z orzechow laskowych (hazelnut milk) i konopii (hemp), i chyba widzialam tez z owsa (oat milk). najbardziej mi smakowalo z orzechow laskowych,ale np, nie pilam z owsa ani ryzu. sa w wiekszych supermarketach, albo w lodowkach przy sojowym ,albo przy uht, albo w sekcjach free from.
banAna
nooo, dobrze wiedziec tylko jakos tak na moja wyobraznie nie dziala produkt pod nazwa np mleko z orzechow...? mleko z ryzu..? jakim cudem technologicznym...? :confused:;-) mleko daje krowa/koza/owca w sensie musze zasiegnac informacji jakie to ma przelozenie na zawartosc wapnia itd.... ale dzieki

kilolek
a tym amarantusem to mnie zaintrygowalas... ciekawe czy gdzies tu dostane..

a mleko sojowe dziala na twoja wyobraznie? bo czytalam sklad i wyglada prawie identycznie, tylko zamiast soji sa orzechy albo zboza ;-)
ziarno amaranthusa mozna dostac w health shopach, tak samo make, ale z mlekiem jeszcze sie nie spotkalam

banAna to nie mleko z amarantusa (tez nie słyszałam o takim) jest takie bogate tylko sam amarantus czy mąka z niego. Amarantus ma najwięcej wapnia i białka ze zbóż ale inne zboża i kasze też mają, tylko juz się nie orientuje które. Trzeba by poszukać. Kiedyś Reni Jusis mówiła o tym w DDtvn

Mary zdrówka dla Soni.
Ja ostatnio zakupiłam sobie ksiązke "kuchnia pięciu przemian dla dzieci alergicznych i zdrowych"
Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych i już parę przepisów wyprobowałam. W tej książce nie ma przepisu, w której wykorzystuje się mleko krowie (niektórzy twierdzą ze mleko krowie jest dla cielaków a nie dla ludzi, jest wiele artykułów kontrowersyjnych na ten temat) więc jeżeli Sonia jest chętna na jedzonko warto wypróbować pare przepisów bezmlecznych. Polecam szczerze!

Mleko migdałowe mozna wykonać także samemu w domu:
kuchnia ela i my: Dla niemowląt mleko migdałowe oraz ... Rodzice uprzedmiotowieni i ... pogryzieni

Ja mam dziecko, które do nowości podchodzi jak pies do jeża, z jedzeniem mamy problemy, ale gdyby mały miał wiekszy apetyt nie wychodziłabym z kuchni i eksperymentowała w kuchni jeszcze więcej.

edit..szukając w necie informacji na temat kataru znalazłam na forum gorącą dyskusję dotyczącą przedszkola i chorób.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,566,138599784,,jutro_przedszkole_a_tu_mega_katar_.html?v=2
http://forum.gazeta.pl/forum/w,566,139196043,,jak_to_z_tym_chorowaniem_przedszkolu_.html?v=2

Ostatnia edycja:
My po wizycie u nowej pediatry, a więc jak tylko zajrzała do gardła powiedziała, że wydzielina płynie jak rzeka (ja tak sie ostatnio zastanawiałam i stwierdzam, że sama po nocy i tez w ciągu dnia czuję, że w moim gardle nie jest w 100% ok ale ja dorosła radze sobie z taką wydzieliną inaczej niz dziecko, moim zdaniem duzy wpływ ma tutaj własnie ogrzewanie, suche powietrze, nie wiem jak to u małego)
Pani doktor stwierdziła, że ostatnio była na jakimś forum lekarzy, którzy własnie zauważyli duza liczbę dzieci, które nie tyle męczy sam katar ale wydzielina splywająca po tylniej ścianie gardła, nazwała to chorobą cywilizacyjną, oczywiście alergeny itp też nie wplywają neutralnie na taki stan rzeczy.

Powiedziała, że bez sterydu się nie obejdzie i właśnie Fanipos moim zdaniem tutaj miała na mysli, więc to napewno nie homeopatyk, ale lek na alergię i chyba jakis steryd.
Mucofluid 2x dziennie
Pectodrill 3 x dziennie po 7 ml przez 3 dni
Xyzal 2x dziennie po 2,5 ml
Fanipos i Xyzal mamy stosować dłuższy czas.
acha i jeszcze maść Baktrooban do noska z antybiotykiem (powiedziała, że jeżeli wcześniej Bactrim nam pomógł więc jest duże prawdopodobieństwo, ze katar się nadkaził itp) maść bagatela 3g ok 60 zł

Dodatm, ze Pani doktor o alergii wspomniała, ale jakos trudno mi w to uwierzyć, ponieważ wszystkie 3-latki u nas z dwóch grup męczą się z tym samym (katar spływający do gardła i kaszel).

No nic zobaczymy, w weekend wyjeżdżamy do Rabki w razie co jest tam kupa innych pediatrów, więc będę miała okazję skonsultować się i poznać opinię.

Jeżeli chodzi o wymaz z nosa powiedziała, że tego już się nie praktykuje itd bo w nosie każdy człowiek ma siedlisko bakterii i nie wiadomo, która z nich tak naprawde nam przeszkadza i powoduje chorobę.

Doradzcie bo nie mam doświadczenia z tempr. Kacper dzisiaj się obudził stękająco-jęczący jak Ana mówi.Myślałam że się nie wyspał ale nie podobał mi się i zmierzyłam temp. 38st.Poza tym nic mu nie jest.Tylko taki nie do życia jest.
Co to? Rozwinie się coś ? Do lekarza nie ma chyba co iść.

reklama
ja w temp. ttez mam niewielkie doświadczenie ale poczekałabym do jutra jesli nie ma innych objawów. Zmierzyłabym temp. za godzinke. Jesli urosnie to dalabym cos na zbicie.

Do góry