reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Mama czyli dostaliscie antybiotyk? czy tylko syropek?
Wiesz u nas wczesniej stwierdził ze gardło przekrwione dlatego mialam wątpliwosci, a po ostatniej akcji z gorączką to juz wiedzialam ze to byla zła diagnoza. Teraz mowila ze jest zaczerwienione ale cos lekko, ze nie takie blade jak podniebienie.

U Was jak stwierdził czerwone to moze rzeczywiscie cos Marcelek ma z gardziołkiem. Zdrówka!

reklama
Ula potem ci napisze bo szczerze mówiac nie wiem, wykupiłam i tyle a lek bede dawac dopiero wieczorem [bo ma byc co 12 h]
Ale wiecie co? Dokładnie zajrzałam Marcelowi w gardło i na migdałku widze wyraźną białą kulkę :( wiec na bank gardło chore......No nic ten lek mamy na 6 dni także potem pojdziemy jeszcze na kontrole....

I teraz tak.......czy przez ten cały czas nie mozemy wychodzic na dwór? Kurde zapomniałam lekarza spytać...

anawawka - no szczególnie przy teraźniejszej pogodzie ;/ jeden dzien wichura a w drugi żar.....

Mama to pewnie antybiotyk, skoro co 12h. Ale sprawdz sprawdz! Albo podaj nazwę to zobaczymy :)

Mama przerabialam juz to wiec nie jeden lekarz mi mowil ze przy gorączce nie wychodzic!!! :)
Myslę ze antybiotyk zadziała raz dwa i gorączka ustąpi :) Wtedy będzie mozna wychodzic :) Bo podczas brania antybiotyku mozna wychodzic byle gorączki nie było.
A wychodziliscie dotychczas?

aha i jak to antybiotyk to pamiętaj o osłonie, priobiotyk :) Ale pewnie lekarz Ci powiedział :) chyba ze to zwykły syrop :)

Ula - a wiec mamy DURACEF - jest to do zrobienia zawiesina która jak tam pisze posiada jakiś antybiotyk z grupy cefalosporyn o działaniu bakteriobójczym zwłaszcza przy zapaleniu gardła i migdałków. O probiotykach mi nie mówiła ale dzieki za przypomnienie a jakie najlepiej brac? Ja mam jakis Acidolac od ostatniej jelitówki to moze małemu dam [bo mam chyba ze 2 czy 3 szt] a jutro mój kupi cos wiecej.
Dotychczas wychodziliśmy tylko do lekarza od momentu pojawienia sie gorączki.
aha i jak stosować ten probiotyk? Przecd antybiotykiem, po czy razem czy jak?? hm?? ;p

Ostatnia edycja:
Mama probiotyk jak Ci wygodniej godzinę przed lub godzinę po antybiotyku
Uleńka co lekarz to inna opinia, nam poprzednia pediatra mówiła że przy ładnej pogodzie bez deszczu, wiatru, silnego mrozu czy dużego upału, do 38 i kilka kresek można wychodzić. No i tak robimy, Miśce nigdy po takich wyjściach się nie pogorszyło.
Za to teraz - dwa dni po ustaniu bieguny - przyszła pewnie poszczepienna temperatura po 40 stopni. No usrać się można (za przeproszeniem) Już mam dosyć, jutro idziemy po resztę wyników badań i do pediatry

Ostatnia edycja:
Zdrowia dla dzieciaków.
Lagajka - gdzieś trafiłam w necie o komplikacjach poszczepiennych i wypisz wymaluj prawie jak u WAS .. prawie, bo tam dzieciaki zdrowie traciły, a mam nadzieję, że u WAS Marisia będzie zdrowa jak rydz.;-) mimo tej bakterii .

reklama
Mama dopieor teraz piszę po prawie 2 dni mnie na necie nie było. A więc my bierzemy Dicoflor, lekarz a nawet w aptece mi mowila Pani ze jest najlepsze (tylko ze drogie) ze ma najwięcej milionów czy jeszcze więcej bakteri. Ten Dicoflor mozna nawet brac z antybiotykiem.
Jednak czytalam ze nie wszystkie priobiotyki tak mozna brac. Ze powinno się brac 3h przed albo po braniu antybiotyku - musisz poczytac albo zapytac sie jak to u Was, w zależnosci jaki będziecie mieli. Moze na ulotce będzie napisane, chociaz u mnie nie ma...chyba. Chodzi o to ze jak dasz antybiotyk i priobiotyk/bakterie to antybiotyk zabije te bakterie (dobre i złe). Ja sama dawalam 2x dziennie przy antybiotyku (chociaz zalecane tylko 1x dziennie, lekarz mowil ze 2x mozna, i mimo ze mozna Dicoflor razem z antybiotykiem ja dawalam jakos albo przed albo po ;p )
Czytalam tez ze niektore priobiotyki trzeba rozrobic i pozwolic im troszkę postac zeby się namnożyly :)
Lakcid jest bardzo tani. Tego jest duzo w aptece. Ja kupuję tylko Dicoflor i nawet teraz daję malemu.

Aha pamiętaj ze po skonczonej kuracji antybiotykiem powinno się priobiotyk podawac ze 2 tygodnie jeszcze. No i oczywiscie jogurty jak maly Ci lubi.

Zdrówka!

Do góry