reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Po Pepti i Nutramigenie maja prawo byc zielone kupory, tak mi lekarze mowili. Mały czasem taka robi. Odkad zjada zupki i inne to wiecej jest zwykłych no ale i zielonki sie zdarzaja i co mowilam lekarzom to nikt nie kazał sie tym przejmowac. Mowili ze tak moze byc na preparatach mlekozastepczych

Jeszcze nie dowiadywalam sie dokładnie jak to z tymi objawami na gluten ale z tego co tam usłyszałam to baredziej zwracac uwage na:
- brak apetytu
- stolce obfite, półpłynne stolce z dużą zawartością śluzu, tłuszczów
- biegunka – często gwałtowna
- wymioty
- bóle brzucha
- zahamowanie wzrostu
- zmiany usposobienia - drażliwość

Ostatnia edycja:
Dzięki DZIEWCZYNKI.
Z tego co wiem to te objawy są typowe dla celiaki. Jest coś takiego jak alergia na gluten i tutaj objawy są mniej drastyczne. No nic z manną pół łyżeczki zacznę się bawić ;D

Dzięki DZIEWCZYNKI.
Z tego co wiem to te objawy są typowe dla celiaki. Jest coś takiego jak alergia na gluten i tutaj objawy są mniej drastyczne. No nic z manną pół łyżeczki zacznę się bawić ;D

Uleńka nie do konca tak jak mowisz. Zajrzałam na pierwsza lepsza strone po wpisaniu w google ''objawy alergii na gluten'' zajrzyj i looknij :) Alergia na gluten - objawy, badania, dieta ;-)

dzięki dziewczyny
co do wyników to poprawiły się. Białko zeszło do zera ale bakterie dalej są. Leukocyty spadły do 1-3 a były ostatnio na 10-15.
Oczywiście mojej lekarki nie było a inna powiedziała że teraz nie mogę zrobić posiewu bo baktrim wszystko zamazał. Jeszcze 2 dni baktrim później 2 tygodnie furagin i posiew moczu a w między czasie usg brzucha. W czwartek mam iść do swojej lekarki żeby dała skierowania (o ile się zgodzi z poprzednimi diagnozami). Nie mam czasu was nadrabiać. Zaglądam ale mam mniej czasu przez te ciągłe wizyty badania itp mała niespokojna więc marudzi i krótko śpi. Musi dużo pić ale oNA NIGDY NIE PIŁA ZBYT WIELE. Do tego słaby apetyt i walczymy o każdą łyżkę czegokolwiek.

Trzymam kciuki za zdrówko:-)

Dziewczyny - pytanie? Ile Wasze dzieci robią kupek na dobę? oraz Czy zdarzają się Wam zielone kupki? Bo ja nie wiem czy się nie czepiam? Od dwóch dni kupki cacy (nie daję chlebka) a wczoraj na obiadek słoiczek z makaronem (1,5%) i na wieczór kupka zielona. Zielone nam się zdarzały, i nie wiem czy byłaby ona czy to od obiadku?
Zobaczcie co znalazłam o glutenie:

Przynajmniej do 10 miesiąca życia, a u niemowląt z alergią do końca 1 roku

Powinniśmy stosować produkty bezglutenowe - ryż, kukurydza, gryka. Należy unikać jak najdłużej zbóż zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies). Udowodniono bowiem, że przy zbyt wczesnym podawaniu kaszek glutenowych (np. już od 5-6 m-ca) gwałtownie rośnie procent alergii na to białko roślinne (celiakia nazywana też glutenozależną chorobą trzewną).
Portal Farmaceutyczno - Medyczny

I jak to się ma do teaorii wczesniejszego wprowadzenia glutenu? Zwariować można.

Też w pewnym momencie podejrzewałam alergię na gluten (celiakia wykluczona od początku bo daje bardziej nasilone objawy), ale u nas to tylko zielone kupy więc w końcu to też wykluczyłam.

U nas są non stop zielone kupy, już nie pamiętam kiedy był inny kolor (podejrzewam że wpływ ma również mm - Bebiko).:sorry2: Przestałam się przejmować. Rano momentalnie po przebudzeniu jest jedna kupa, po południu druga:tak: i zawsze zielone. Zaczynam się przejmować jak są wodniste i zielone, ale póki takie normalne, dość gęste to myślę że jest ok.

JAK U WAS DZIEWCZYNKI Z ULEWANIEM?
My nadal ulewamy. Czasem parę dni przerwy i potem znowu. Dziś dostała pierwszy raz sok do obiadu - jabłko, gruszka i zaraz po posiłku zaczęła ulewać. Może to faktycznie nietolerancja fruktozy? Poczytałam, groźnie brzmi, ale zgadzałoby się m.in. wymioty, ulewanie krótko po wypiciu soków owocowych... Zapytam się przy okazji lekarki.

Co do zębów... dziwna sprawa... pod palcem już dość długo ewidentnie czuć te zębole, teściowa twierdzi że nawet widać, ale się uparciuchy przebić nie chcą! Normalne to to? Ile mają zamiar tam siedzieć? Tym bardziej, że widać że chcą wyjść:baffled:

Dziunka Olinek nie ulewa od bardzo dawna, bardzi rzadko czasami np. jak nie odbije po jedzeniu a wariuje/my więc nie pomogę
Z tymi zielonymi kupkami i żelazem...może rzeczywiście wpływ ma większa ilość żelaza w Pepti II bo różnica z Pepti I jest ogromna co do ilości. Chociaż teraz te kupy sa bardziej luźne, czasami badziej zbita po obiadku gerber pierwsza rano a kolejne 2 lub 3 luźniejsze. Już nie wiem czy ten gluten sobie olać czy podawać, czy nasza biegunka przed która 2 dni wczesniej dawałam biszkopty 1 x dziennie miała coś wspólnego czy nie, czy to zeby czy nie, eh....
Siostra cioteczna podawała kaszki mleczno-ryżowe synkowi aż miał czerwone policzki. Przestała i zaczęła podawać ponownie - czerwone poliki były straszne i przeszły same z siebie. Nie wime czy to czasami nie jest dobry sposób, bo przeciez nie każde dziecko jest alergikiem ale organizm może tak zareagować na nowość i może to potem minąć. Może ja tylko taka delikatna...ale biszkopty bezglutenowe podaję (mała paczka 10 zł) a obiad z manną dziś dostał hehehe

W sumie młodemu krzywda się nie stanie jak się wstrzymasz z glutenem. Poczekaj tydzień jak kupy się nie zmienią to to będzie znaczyło że gluten jest ok. Pewnie od mleka ma takie kupolki.

Mój braciszek Miłek miał przez pierwszy rok czerwone, aż chropowate poliki (pomagał Elo-basa), w końcu jak skończył roczek minęło... I też nikt nie wie od czego to.

no to po nieprzespanej nocce i dniu mamy goraczke 38, 4 :-:)-:)-:)-(
zalamalam sie
doradzcie mi cos, innych objawow brak

jeszcze chyba nie zbijac :baffled:

reklama
u nas wieczorem gorączka 38 i woda z noska. Ponieważ wyglądało mi to na zęby dałam czopek i dentinox na dziąsełka. Gorączka od zębów do niczego się organizmowi nie przydaje, więc ja zawsze zbijam nawet jak nie przekroczy 38.
Rano gorączki już nie było, ale górną jedynkę widać niestety wciąż za skórką :/
Oglądałaś dziąsełka?

Do góry