reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Oliwieruś niepłaczące dziecko wyje z bólu przy zmianie pampka a kupkę rob i co chwila, bez pampka chodzić nie może bo kupka co chwila........jestem zalana łzami...babcia wzięła go na spacer .

Słuchaj, ja tak miałam z Julią właśnie w tym wieku i lekarka mówiła że do szpitala nie trzeba, ale w końcu pojechałam prosto na oddział dziecięcy i bardzo dobrze bo już lekko odwodniona była! Od razu pod kroplówkę ją dali, biedulkę moją. Także obserwuj, w razie jakichkolwiek podejrzeń, nawet wyolbrzymionych śmigajcie do szpitala!
U nas dwie bieguneczki w ciągu pół godziny, na szczęście już nie ma wymiotów.

reklama
Dziunka, mnie nie o autyzm chodzi, ale o powikłania neutologiczne bezpośrednio po szczepionce MMRII (i zawarte w ulotce). We wszystkich krajach UE szczepionka jest dopuszczona po 3rż bo wtedy ryzyko powikłań jest znikome, bo dojrzalszy jest OUN. Więc ja dla swojego spokoju zaszczepię później.
A autyzm wiąże się z thimerosalem (substancją konserwującą , która już została zaaplikowana w szczepionce p. gruźlicy i wzwb oraz w DTP).
A jeszcze jedno: to nie jest tak że autyzm "wychodzi" z opóźnieniem (jako powikłanie poszczepienne), tylko we wcześniejszym okresie brak jest standaryzowanych narzędzi ORAZ dopuszcza się że dziecko ma nabyć "zbiór" umiejętności psychospołecznych i 2rż traktuje się "granicznie".

Dzięki za wytłumaczenie.
A jak odwlec taką obowiązkową szczepionkę?

Dziunka Oliwier dzięki Bogu pije i je, język wilgotny, ciemiączko ok, skora na brzuszku scisnieta ładnie się rozchodzi więc odwodniony nie jest, jutro mamy pokazać się znowu. Teraz ciągle robi kupkę, już nie wodnista (ale dalam mu marchewkę ostatnio z kleikiem i ją wydala), potem mleko zobaczymy co dalej....wymiękam, idę kupić sobie fajka!!!

Dziewczynki trzymajcie kciuki za nas :(

Dzięki za wytłumaczenie.
A jak odwlec taką obowiązkową szczepionkę?
Ja idę do neurologa i proszę o odroczenie szczepionki do 3rż. Wskazania neurologiczne to pojęcie szerokie i głebokie ;-). Swoją drogą kolega neurolog (zanim jeszcze urodził się Bubol) mówił że najrozsądniej jest właśnie odroczyć. Dla spokoju sumienia, a OUN faktycznie ponoć jest wiele więcej znieść w późniejszym czasie. Jakoś przemawia to do mnie... Pomijam że dla mnie absurdem jest świnka i różyczka - działają +/- 6-10 lat, a większość dzieci przechodzi je bez powikłań. Ja nie kumam czemu nie przesuną tego wieku...

no ok martolina ale nie przechodziliscie jej tak jakbyscie ja przechodzili gdybyscie nie byli sczezpieni, z reszta nie wazne
Kazdy może szczepić lub nie ale jak ktos mowi, ze nei bedzie szczepił, bo nie chce by ktos na tym zarabial to dla mnie doiero jest nieporozumienie. Nie to powinno być priorytetem. Wysztalcenia medycznego nie mam i nie znam sie na tym, ale ja bym się wstydziala powiedzieć, że nie nabijanie kabzy koncernom jest dla mnie ważne
A zaczęlam odpisywać nim zrobiłaś edit, ze chodzi ci tylko o ospę
kilolek mam wrazenie , ze mnie atakujesz , bo wyraziłąm swoje zdanie:-( dla mnie argument na nie : niska skutecznosc tej szczepionki+ chce oszczedzic małemu skutków poszczepiennch (ktore zdazaaja sie czesciej niz powiklania po ospie). a moje zdanie na temat koncernow wyraziłam przy okazji...

)

kilolek mam wrazenie , ze mnie atakujesz , bo wyraziłąm swoje zdanie:-( dla mnie argument na nie : niska skutecznosc tej szczepionki+ chce oszczedzic małemu skutków poszczepiennch (ktore zdazaaja sie czesciej niz powiklania po ospie). a moje zdanie na temat koncernow wyraziłam przy okazji...

)
nie, albsolutnie Cie nie atakuje. Bardzo przepraszam jesli odniosłaś takie wrazenie. Ale przyznaję, że argument koncernów działa na mnie jak płachta na byka

reklama
Do góry