reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Dziewczyny, co może oznaczać szara kupa? Nigdzie nie moge sie tego doczytać. Od 3 dni młoda dostaje żelazo i podejrzewam, że to jest przyczyna. Miała, ktoraś z was coś podobnego?

Ostatnia edycja:
mary na pewno wszystko będzie ok , może ona miała tylko taki chwilowy przyrost wagi i teraz już się wszystko unormowało :tak: , mój ma guza od urodzenia i też jest coraz mniej widoczny , więc liczę na to że całkiem się schowa jak mu głowa jeszcze urośnie ;-)
a przy okazji jak tam Twoja Madzia??

Po wizycie w Pl....

Zrobilismy badania krwi (w temacie szybkiego przybierania na wadze) tzn morfologie, glukoze i badania tarczycowe (FT3 FT4 i TSH3)
Morfologia wyszła w kilku parametrach poza normą (raz za wysoko, raz za nisko) ale tym mamy sie nie przejmować ponieważ organizm jeszcze sie stabilizuje podobno. Glukoza wyszła OK, jednak jeden parametr tarczycowy mnie niepokoi bo jest zawyzony poza normą;
FT3
7,26 pmol/l
3,5-6,5

Konsultowałam to z lekarzem rodzinnym we Wrocławiu i ochrzanił mnie że wymyslam dziecku choroby!! :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:
Przesłałam wyniki mojej mamie żeby skonsultowała to z naszą pediatrą w Zabrzu a ta bezwzględnie wysyła na konsultację endokrynologiczną. :dry:
W każdym razie tutaj w Ie nic nie zrobie bo wszędzie mi mówią ze rosnie bo ja jestem duża i nie mają zamiaru nic robic w tym temacie chociaż wiecie jak sytuacja wygląda.... A te wyniki są dla nich lekkim odchyleniem od normy :dry:
Dzwoniłam do 2-3 endokrynologów dziecięcych w pl i powiedzieli zgodnie żeby się nie zamartwiać nei wiadomo jak ale że przy najbliższej okazji potrzebna jest szczegółowa konsultacja i powtórka badań żeby sprawdzić czy wynik będzie się zmieniał i w którą stroną. Tak więc pozostaje nam czekać do sierpnia i kolejnej wizyty w Pl. POwtórzymy badania i pojedziemy do dziecięcej kliniki endokrynologicznej.
Aha, no i zważyłam ją zaraz po pełnej butli którą dostała po pobieraniu krwi i waga pokazała 10,7kg co oznacza ze nie przybrała przez 10 dni ani grama a nawet lekko spadła :tak: Dziewczynka, 6 miesięcy -Siatki Centylowe - prawidłowy rozwój dziecka

AHA
Guz po upadku juz nam sie ładnie wchłania :)
Mary te wyniki o niczym nie przesadzają, ja czekałabym spokojnie do sierpnia na kontrolne badania i byłabym dobrej myśli. Tak jak endokrynolodzy Ci mówią nie zamartwiaj się z góry, bo tylko nie potrzebnie Ty będziesz się denerwować, a dziecko wyczuwa takie emocje u mamy i po co ją jeszcze stresować.
Mój Patryk jak na 7 miseczniaka półtora tygodnia temu ważył 5640, to bardzo mało, ale rozwija się prawidłowo, na pewno jest słabszy od rówieśników, ale ja od niego nie wymagam nie wiadomo czego i nasza Pani dr też.

wiem ze malo nasz pisze ale mam nadzieje ze dostane szybka odpowiedz a wiec....

mały od2 dni robi duzo kupek.... bylo by ok ale one sa rozne... raz twarda pozniej rzadka. ... zielona, normalna... nie dawalam nic nowego do jedzenia w kupce widze i buraki i brokuł i marchew <to co jadl> do tego marudny no i ząb wyszedl wczoraj i na dniach kolejne dwa wyjda :( ... czy to mozliwe ze te kupki od zebów ???? do tego z rana ma jakby biale wargi od srodka po pierwszym piosiłku zmniejsza sie a okolo południa wcale nie ma ... wycieralam myłam i to nie schodzi wiec to nie mleko ... poczytalam w necie ze od zebow moga byc zwiekszona ilosc kupek <ale rozne?? > no i bakterie cos tam moga pojawic sie w jamie ustnej ? :| dodam ze nie goraczkuje.....
dzis zapisalam sie do lekarki ale dopiero na 16 ;|

mary na pewno wszystko będzie ok , może ona miała tylko taki chwilowy przyrost wagi i teraz już się wszystko unormowało :tak: , mój ma guza od urodzenia i też jest coraz mniej widoczny , więc liczę na to że całkiem się schowa jak mu głowa jeszcze urośnie ;-)
a przy okazji jak tam Twoja Madzia??
A z czego ten guz od urodzenia był? :confused:

A moja Madzia zamiast Bartka będzie miała Julcie. Poza tym wszystko w jak najlepszym pożądku poza tym że jesli nie zapłaci 500zl za poród rodzinny (a nie zapłaci bo nie ma z czego) to w szpitalu w Jelniej Górze gdzie prawdopodobnie bedzie musiała rodzić przy "zwykłych" naturalnych porodach ŻADNE znieczulenie nei jest dostępne... :eek::no: ZENADA!!!!!!
Zostały jej 3-4tyg

Drugiej mojej przyjaciółce podobnie ale tam czekamy na Mikołaja. Bardzo się cieszę m.in dlatego że Sonia będzie miała się z kim bawić :-)

a u nas lepiej, strupki odpadają i nie widać po nich śladu:tak: zostały te większe, ale już widze ze sa suche i lada dzień odlecą:tak::-)
No widzisz, super :tak:

Mary te wyniki o niczym nie przesadzają, ja czekałabym spokojnie do sierpnia na kontrolne badania i byłabym dobrej myśli. Tak jak endokrynolodzy Ci mówią nie zamartwiaj się z góry, bo tylko nie potrzebnie Ty będziesz się denerwować, a dziecko wyczuwa takie emocje u mamy i po co ją jeszcze stresować.
Mój Patryk jak na 7 miseczniaka półtora tygodnia temu ważył 5640, to bardzo mało, ale rozwija się prawidłowo, na pewno jest słabszy od rówieśników, ale ja od niego nie wymagam nie wiadomo czego i nasza Pani dr też.
madziek
Najważniejsze że sytuacja zdrowotna się unormowała, a że drobniejszy to cóż z tego. :sorry2:
...

mały od2 dni robi duzo kupek.... bylo by ok ale one sa rozne... raz twarda pozniej rzadka. ... zielona, normalna... |
Dla świętego spokoju możesz iść to skonsultować ale ja bym sie nie martwiła. Sonia normalnie też robi rózne kupki. Rano twardą zbitą dorosłą i ciemną, a po południu luźniejszą, ciapkowatą i tez z kawałkami warzyw jeśli sama gotuję. Dla mnie najważniejszym wskaźnikiem czy cos sie dzieje jest samopoczucie młodej i łatwość robienia tych kupek. Podobno jeśli nei ma w nich śluzu, piany a ni krwi to jest OK :tak:

reklama
A z czego ten guz od urodzenia był? :confused:

A moja Madzia zamiast Bartka będzie miała Julcie. Poza tym wszystko w jak najlepszym pożądku poza tym że jesli nie zapłaci 500zl za poród rodzinny (a nie zapłaci bo nie ma z czego) to w szpitalu w Jelniej Górze gdzie prawdopodobnie bedzie musiała rodzić przy "zwykłych" naturalnych porodach ŻADNE znieczulenie nei jest dostępne... :eek::no: ZENADA!!!!!!
Zostały jej 3-4tyg
Kube wyciągali vacum i zrobił się krwiak w tym miejscu,który miał się wchłonąć ale zamiast tego doszło do zwapnienia , na szczęście to nic poważnego a guzek się schowa jak urośnie głowa ;)

Do góry