reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Eeej nie wiem co się dzieje. Marika całe późniejsze popołudnie po spacerze płakała, potem cyc, drzemka, płacz... w końcu zasnęła na dłużej, na początku popiskiwała jeszcze przez sen, ale teraz zasnęła na dobre :szok::szok: śpi mocno, chociaż ZAWSZE przed 20 domagała się kąpieli. Taki wieczorny rytuał, co dzień mniej więcej o tej samej porze pluskanie, masowanie, butla, cycuś, przytulanki i lulu... A tu dziś jak zasnęła po 19 to do tej pory śpi, jeszcze te płacze wcześniej, łzy jak grochy. Nie ma temperatury, dziąsła nie zmienione, tylko kupki popołudniowej nie było. Zero nowości w diecie. Macie pomysł co to może być? Zaparcie albo odreagowanie weekendu po kilka godzin bez mamy??

a my dzis po kontroli i wszyutsko ok :) czysciutko osłuchowo gardło ok :) wiec wreszice zdrowi ;P po 23 dniach uff :)

Super, bardzo się cieszę :)

Eeej nie wiem co się dzieje. Marika całe późniejsze popołudnie po spacerze płakała, potem cyc, drzemka, płacz... w końcu zasnęła na dłużej, na początku popiskiwała jeszcze przez sen, ale teraz zasnęła na dobre :szok::szok: śpi mocno, chociaż ZAWSZE przed 20 domagała się kąpieli. Taki wieczorny rytuał, co dzień mniej więcej o tej samej porze pluskanie, masowanie, butla, cycuś, przytulanki i lulu... A tu dziś jak zasnęła po 19 to do tej pory śpi, jeszcze te płacze wcześniej, łzy jak grochy. Nie ma temperatury, dziąsła nie zmienione, tylko kupki popołudniowej nie było. Zero nowości w diecie. Macie pomysł co to może być? Zaparcie albo odreagowanie weekendu po kilka godzin bez mamy??

Lagajka, być może początek infekcji, obserwuj ją, mierz temperaturę co jakiś czas. Moja Julia własnie tak się zachowywała przed chorobą i spała bardzo dużo. Co do ząbka też może być , bo objawy mogą byc szybciej niż zmiany na dziąśle.

u nas też się tak zaczynało , a potem przyszła temperatura ,ale na szczęście już przeszło , powiem szczerze że miałam nadzieje że to zęby :)

Zobaczcie co znalazłam;
Badania Przesiewowe Noworodków - Hipotyreoza

Objawy WRODZONEJ NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY u noworodka nie są charakterystyczne i mogą być dyskretnie wyrażone. W wywiadzie dotyczącym przebiegu ciąży i porodu w niektórych przypadkach stwierdza się ciążę przenoszoną do 42 Hbd, słabe ruchy płodu, leniwą akcję porodową, wielowodzie. Noworodek rodzi się zwykle z prawidłową masą i długością ciała. W ciągu pierwszych tygodni życia stopniowo ujawniają się cechy hipotyreozy. U około 1/3 chorych dominującym objawem jest przedłużona żółtaczka noworodków, sucha marmurkowa skóra, obecność przepukliny pępkowej, mniejsza ruchliwość, niechęć do ssania, zaparcia. Dzieci są spokojne, dużo śpią, mało płaczą, głos jest niski, ochrypły. W pierwszym miesiącu życia uwidacznia się powiększenie języka, co może być przyczyną zaburzeń oddychania. Obserwuje się obniżenie napięcia mięśniowego, brzuch jest duży, rozlany, mogą występować obrzęki, zwłaszcza na twarzy. Wczesnymi objawami hipotyreozy wskazującymi na niedobór hormonów u płodu są zmiany w układzie kostnym: opóźnione dojrzewanie kości widoczne w badaniach radiologicznych (u noworodka brak jąder kostnienia w nasadzie dalszej kości udowej i nasadzie bliższej kości piszczelowej). niezarośnięte szerokie szwy czaszkowe, otwarte tylne ciemiączko.
Objawy uszkodzenia centralnego układu nerwowego zależą od stopnia niedoboru hormonów tarczycy u płodu oraz pourodzeniowego czasu trwania hipotyreozy. O przebiegu rozwoju psychoruchowego dziecka decyduje wczesne wprowadzenie leczenia substytucyjnego. W ciężkich przypadkach, zwłaszcza późno rozpoznanych ujawnia się upośledzenie umysłowe różnego stopnia. W okresie niemowlęcym widoczne jest opóźnienie rozwoju psychomotorycznego, dzieci są spowolniałe, późno zaczynają siadać i chodzić. Dzieci starsze wykazują obniżoną sprawność intelektualną, występują zaburzenia mowy. Częstym objawem hipotyreozy wrodzonej jest uszkodzenie móżdżku, w postaci drżenia zamiarowego, niezborności ruchów aż do obrazu ataksji móżdżkowej. Stwierdzono, że nawet pomimo wczesnego wprowadzenia właściwego leczenia u niektórych dzieci utrzymują się cechy specyficznych zaburzeń w rozwoju mózgu, których wyrazem są zaburzenia równowagi, niezręczność, trudności w uczeniu się, zaburzenia zachowania.

Wytłuszczone nas dotyczy...

Alan wczoraj szczegolowo przebadany prze okuliste(rutynowe badanie, powinno byc w 3 miesiacu) i ma zdrowiutkie oczka!!! A dr byla podd wielkim wrazeniem jak on sobie dal zbadac, zapuscic krople, poswiecic itd, ze nie plakal tylko siedzial u mnie na kolanach i wszystko obserwowal :)))

Z gorszych wiadomosci...znowu dzisiaj zasmarkany...poza tym ok...

Ale mnie nie było na bb :( Dziś mieliśmy iść na szczepienie bo już z 10 tyg minęło od ostatniego, przez ostatnie dni zmieniałam mleko z Pepti 1 na 2, najpierw przez 3 dni 3 miarki 1, 1 miarka 2, potem przez 4 dni 2 miarki 1, 2 miarki 2 i wszystko było ok. Dziś podałam 1 miarka Bebilon 1 i 3 miarki Bebilon 2 i mały coś niespokojny, zrobił zieloną kupkę, nie chce spać. Na szczepienie nie idę bo dziecko jakoś inne. Wiem ze po Pepti mogą być zielone kupy ale my po 1 nie mieliśmy, po cholerkę dawałam dziś te 3 miarki....pewnie wszystko by było ok i zaszczepiłabym dziecko a teraz się boję :(

reklama
Asia juz dwa razy byla szczepiona z katarem. Przeziebienie nie jest przeciwskazaniem do szczepienia, chyba, ze jest goraczka. Takim tempem nigdy sie nie zaszczepicie bo ciagle bedzie cos nie tak ;-):-D to zart oczywiscie, wiec nie obrazaj sie :-)

U nas poszla brokułowa kupka, taka dorosła :sorry2: ale bez problemu zrobiona więc zaparcie chyba minęło, kupiłam śliwki, świeże, dam do pociumkania, może coś poprawi a jak nie to sok ze śliwek jakoś w nią wcisnę:dry:

Do góry