reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

A moja mala dostala znow wysypki na polikach, tym razem juz nie same liszaje a czerwone krosteczki, podejrzewam alergie,ale ciezko wyczuc na co.... Czy ktors z was ma alergie na jakas zywnosc? Jak sobie radzicie z wysypka??

Trzeba znaleźć alergen i wyeliminować go z diety dziecka- krostki powinny zejsc ;-) Obstawiam marchew o ile wogole podajesz hehe. Moja ma na bialko mleka krowiego wiec wszystko co je zawiera musimy unikac np kaszki mleczno-ryzowe

Ostatnia edycja:
reklama
Trzeba znaleźć alergen i wyeliminować go z diety dziecka- krostki powinny zejsc ;-) Obstawiam marchew o ile wogole podajesz hehe. Moja ma na bialko mleka krowiego wiec wszystko co je zawiera musimy unikac np kaszki mleczno-ryzowe

No wlasnie, tylko ze ciezko ten alergen znalezc:( Jedyna nowosc od soboty to piers kurczaka, ale strasznie malo papki zjadla... Nowoscia od srody do soboty byla dynia... takie liszaje miala juz wczesniej, ale teraz sie strasznie zaostrzylo... sprobuje wyeliminowac kurczaka najpierw w takim razie. Ehh, wprowadzalam nowosc co kilka dni i teraz nie wiem co uczula...

No wlasnie, tylko ze ciezko ten alergen znalezc:( Jedyna nowosc od soboty to piers kurczaka, ale strasznie malo papki zjadla... Nowoscia od srody do soboty byla dynia... takie liszaje miala juz wczesniej, ale teraz sie strasznie zaostrzylo... sprobuje wyeliminowac kurczaka najpierw w takim razie. Ehh, wprowadzalam nowosc co kilka dni i teraz nie wiem co uczula...

Nie wiem czy dzidziuś jest alergikiem ale jeżeli jest lub jest podejrzenie nowe produkty należy wprowadzać baaardzo powoli, raz na 5-7 dni, to chyba max - ale weź tutaj człowieku bądź taki cierpliwy skoro np. mnie dania w słoiczkach w szafce kuszą...dziś mąż znowu nakupował w carefourze tyle słoików ze codziennie stoję jak w sklepie i wybieram ;)

Ilona, ten srodek to PULMICORT zawiesina do inhlacji z nebulizatora. 20pojemnikow po 2ml. 0,25mg/ml. Poproscie dr o recepte na to, bo bez recepty u nas w tanszej aptece kosztuje 89,63zl, a na recepte tak jak pisalam ok 4zl.

Ja bym Pulmicortu tak od razu nie dawała takiemu maluchowi. Przecież to jest steryd i to silnie działający. Nasza alergolog długo unikała przepisywania Pulmicortu Amelce (4-letniej) i dopiero jak Amelka miała silne ataki kaszlu, zdecydowała się na Pulmicort.

A moja mala dostala znow wysypki na polikach, tym razem juz nie same liszaje a czerwone krosteczki, podejrzewam alergie,ale ciezko wyczuc na co.... Czy ktors z was ma alergie na jakas zywnosc? Jak sobie radzicie z wysypka??

My mamy alergie pokarmową, tzn. moje dzieci. Przede wszystkim trzeba znaleźć alergen. Wiem, że czasami to może być trudne. Zmiany skórne pielęgnuję emolientami, czasem, jak jest bardzo źle mam przepisaną jako SOS delikatną maść sterydową. Jest to maść robiona - cholesterolowa z odrobiną sterydu i staram się jej nie używać zbyt często - tylko w sytuacjach naprawde awaryjnych. Na co dzień podstawą są emolienty albo maści robione (eucerynowa, mocznikowa) - przy nasileniu zmian skórnych smaruję co 2 godziny.

Pianistka, a jak dawałaś pierś z kurczaka, to wywar też dodałaś do tego posiłku? No i skąd miałaś piersi z kurczaka, bo te ze sklepu są strasznie naszpikowane hormonami.

Pianistka, a jak dawałaś pierś z kurczaka, to wywar też dodałaś do tego posiłku? No i skąd miałaś piersi z kurczaka, bo te ze sklepu są strasznie naszpikowane hormonami.
ie

Dawalam ekologiczne, ze sklepu, ale moze cos w nich bylo? Odstawiam na razie, teraz przez 3 dni dam sam znow jednoskladnikowe.... ciezko wprowadzac jedna nowosc na tydzien, ja wprowadzalam co 4 dzien, ale widocznie to za czesto, bo teraz nie wiem co uczulilo:( dzis troszke lepiej poliki wygladaja, ale wciaz uczulenie jest. Smarowalam tylko kremem Aveeno i zobaczymy. Ale w tym tyg. nic juz nie wprowadzam.

Ja bym Pulmicortu tak od razu nie dawała takiemu maluchowi. Przecież to jest steryd i to silnie działający. Nasza alergolog długo unikała przepisywania Pulmicortu Amelce (4-letniej) i dopiero jak Amelka miała silne ataki kaszlu, zdecydowała się na Pulmicort.
(...)
Oczywiscie tzreba sie poradzic lekarza. Jak ja sie dowiedzialam o tym srodku to spytalam dr, a ze moj starszy synek od jesieni ma nawracajace zapalenia oskrzeli, a mlodszy juz tez 2x mial oskrzela i pluca wiec dr uznala ze mozna ten srodek podac. Wlasciwie inhalacja nim uratowala Alanka od nastepnego pobytu w szpitalu, a Maiejek odpukac od marca nie chorowal na oskrzela :) co wczesniej mial co 3-4tyg je chore.
Uwazam, ze jesli u Ilony tez nawraca to zapalenie oskrzeli to lepiej maluszowi zaserwowac te inhalacje aby sie wzmocnil i bedzie dobrze.

Pianistko, a moze te uczulenie to nie na pokarm? Moze jakis nowy proszek, plyn do kapieli, mydelko?

Byłam z malym u mojej pani doktor, bo cala noc mialam nie przespana, maly strasznie charczy od wczoraj, a pod zebrami to az czulam drgania i niestety zapalenie oskrzeli obustronne :(((((
Dostalismy antybiotyk i syropy :((((((
Płakać się chce czemu takie wstrętne rzeczy łapią małe dzieciatka.
Mamy kwarantanne do poniedzialku (wizyta kontrolna) bo zapalenie jest rozlegle i mam uwazac bardzo na malego, a w razie pogorszenia dzwonic. Czyli syropki od piatku nie pomogly rozwinelo sie dalej.

reklama
Etna, tak mi przykro!!! Doskonale Cie rozumiem :(
Duzo zdrowka dla synka i aby zwalczyl infekcje!
Acha, i oklepuj go, oklepuj na okraglo! Pisalam o tym nizej w postach. To naprawde bardzo pomaga!!! Reka zlozona w lodeczke. Tylko tak porzadnie-nie abys plecy obila, ale aby to nir byla zabawa. Chocby maly sie wsciekal.

Do góry