reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Tak mi szkoda Twojej Asi, że zadzwoniłam do swojego lekarza. Pani doktor powiedziała, że przy karmieniu piersią najpierw trzeba rozszerzać dietę, a później wprowadzać do niej suplementy, typu acidolac. Powiedziała, żeby na kilka dni odstawić i zobaczyć co będzie. Podawaj małej herbatkę rumiankową, a jak jest uczulona na rumianek - herbatkę HUMANA na brzuszek.

Dzieki :) acidolacu juz wczoraj nie dalam, dzis drugi dzien nie ma kupki, mala tez puszcza troszke mniej bakow. Zobaczymy jutro.

Tez sie martwie o Madziek :(

Mary wietrz pupe i smaruj czesto. U nas niestety pomogla dopiero masc robiona na zamowienie. Aaaa i przemywaj wacikiem z woda dokladnie bo to szczypie i boli niestety, a juz wogole siuski podrazniaja :-(

Royanna daj znac co lekarz powiedzial.

Wyniku posiewu moczu brak :baffled: mam przyjsc po nie jutro...

A jeszcze o ząbki chciałam się zapytać. Waszym dzieciaczkom wychodzą tylko na dole? Bo u nas pojawiła się biała kreseczka u góry, lewa jedynka i wyraźnie ją czuć pod palcem, ale nie wybiła się jeszcze. A na dole zębów ani widu ani słychu...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Po wizycie dr zlapalam malego dola.:-(
Maciejek nadal ma lekkie zapalenie oskrzeli, a Alanek ma silne zapalenie oskrzeli.:-(
Maja dalej kontynuowac branie antybiotyku. Maciejkowi zalecila postawienie baniek-jutro ma do mnie dzwonic pielegniarka w tym celu. Dr byla pod wrazeniem, jak Alanek kaszle i ladnie odksztusza. Stwierdzila, ze gdyby nie charczenie to po nim choroby nie widac. Ze ladnie wyglada, nie goraczkuje(czasem ma lekko podwyzszona temp), jest pogodny, brzuszek sie nie zapada itd, i wywnioskowala, ze te oskrzela to rowniez maja powiazanie z alergia. Powiedziala, ze Maciejek z przedszkola przynosi, a ze Alanek to wrazliwiec wiec podlapuje. Ze czesto alergia wiaze sie z chorobami drog oddechowych(oskrzela, pluca, astma). Ale powiedziala, ze martwi sie o niego bardzo:szok:, wiec chce go jeszcze przed niedziela zobaczyc, wiec do nas przyjdzie w czwartek przed praca w przychodni(czyli do 12tej).

Co do siusiaka-wynik brania antybityku-powstal grzybek:baffled:, mam smarowac mascia. i 2x dziennie podawac probiotyk. Ja daje acidolac baby.

Co do kupy-to ze raz na tydzien ma mnie nie martwic. jesli wyszla sama bez problemu to wszystko dobrze. To ze smierdzaca i baki straszliwe(sama je poczula:-p) to teraaz efekt lekow, a ze wczesniej tak bylo kilka dni to uznala, ze to tez zwiazane z alergia:eek:. Mam jak najdluzej karmic piersia i jak najpozniej wprowadzac nowosci, aby chronic mojego wrazliwca. Bylo by tyle po wizycie. napisze tylko, ze Alanek od 7rano spal 3x po 30minut, teraz zasnal 4ty raz i sal 1.5 minuty. Budzi sie placzac, chce spac, a nie moze...nie wiem jak jemu i sobie pomoc...

Royanna jesteś bardzo dzielna , że tak to wszystko ogarniasz.. podziwiam:tak:

Dziunka my bralismy też przez jakiś czas probiotyk- diclofor30 i kupy były nieciekawe. Odstawiłam to bo zamiast służyć przy biegunce było jeszcze gorzej

Po wizycie dr zlapalam malego dola.:-(
Maciejek nadal ma lekkie zapalenie oskrzeli, a Alanek ma silne zapalenie oskrzeli.:-(
Maja dalej kontynuowac branie antybiotyku. Maciejkowi zalecila postawienie baniek-jutro ma do mnie dzwonic pielegniarka w tym celu. Dr byla pod wrazeniem, jak Alanek kaszle i ladnie odksztusza. Stwierdzila, ze gdyby nie charczenie to po nim choroby nie widac. Ze ladnie wyglada, nie goraczkuje(czasem ma lekko podwyzszona temp), jest pogodny, brzuszek sie nie zapada itd, i wywnioskowala, ze te oskrzela to rowniez maja powiazanie z alergia. Powiedziala, ze Maciejek z przedszkola przynosi, a ze Alanek to wrazliwiec wiec podlapuje. Ze czesto alergia wiaze sie z chorobami drog oddechowych(oskrzela, pluca, astma). Ale powiedziala, ze martwi sie o niego bardzo:szok:, wiec chce go jeszcze przed niedziela zobaczyc, wiec do nas przyjdzie w czwartek przed praca w przychodni(czyli do 12tej).

Co do siusiaka-wynik brania antybityku-powstal grzybek:baffled:, mam smarowac mascia. i 2x dziennie podawac probiotyk. Ja daje acidolac baby.

Co do kupy-to ze raz na tydzien ma mnie nie martwic. jesli wyszla sama bez problemu to wszystko dobrze. To ze smierdzaca i baki straszliwe(sama je poczula:-p) to teraaz efekt lekow, a ze wczesniej tak bylo kilka dni to uznala, ze to tez zwiazane z alergia:eek:. Mam jak najdluzej karmic piersia i jak najpozniej wprowadzac nowosci, aby chronic mojego wrazliwca. Bylo by tyle po wizycie. napisze tylko, ze Alanek od 7rano spal 3x po 30minut, teraz zasnal 4ty raz i sal 1.5 minuty. Budzi sie placzac, chce spac, a nie moze...nie wiem jak jemu i sobie pomoc...

:-:)-:)-( biedne dzieciaki :-(
Wiem, ze glupie pytanie, bo sama tego nie zrobilam, ale moze lepiej wycofac Maciusia z przedszkola? Moja kolezanka z pracy ma synka (Maciusia :-p) i ten tez non stop zapalenie oskrzeli. Niestety skonczylo sie astma :-( I dopiero wtedy ona wycofala go z przedszkola, choc lekarz trąbił juz o tym duzo wczesniej.
A jak dlugo Alanek jest na antybiotyku?

Royanna: Jeśli masz to daj mu 2,5 ml nurofenu lub paracetamolu. Nurofen co 8 h paracetamol co 6 h. Moja mała miała afty w buzi, również jako wynik brania antybiotyku. Po konsultacji z lekarzem dawałam jej nurofen przez kilka dni. Nie z powodu gorączki (bo tej nie miała) tylko z powodu bólu. Chodziło o to żeby się wyspała i najadła - wtedy organizm szybciej zwalcza infekcje. Po kilku dniach zmniejszyłam dawkę, ostatecznie po zaleczeniu aft wycofałam lek.

Royanna jesteś bardzo dzielna , że tak to wszystko ogarniasz.. podziwiam:tak:

Dziunka my bralismy też przez jakiś czas probiotyk- diclofor30 i kupy były nieciekawe. Odstawiłam to bo zamiast służyć przy biegunce było jeszcze gorzej
Trzeba byc dzielnym...mam czesto chwile zwatpienia ze ryczec mi sie chce jak patrze jak sie mecza, ale jak ja nie ogarne tego, to kto...Mam wsparcie w rodzinie, pojechalabym z maluchami znowu nad morze(do Dziwnowa)do mojego taty, ale on szykuje sie na zabieg w przyszlym tyg wiec nie chce go narazac. Ale za 2tyg jedziemy w gory na tydzien, a potem pojade z dziecmi nad morze to sie wzmocnie...wiecie, najgorzej jest jak sie siedzi samej w domu caly dzien i tylko ma sie przy sobie chore dzieciaczki. Ani wyjsc z domu, ani z kms pogadac...

:-:)-:)-( biedne dzieciaki :-(
Wiem, ze glupie pytanie, bo sama tego nie zrobilam, ale moze lepiej wycofac Maciusia z przedszkola? Moja kolezanka z pracy ma synka (Maciusia :-p) i ten tez non stop zapalenie oskrzeli. Niestety skonczylo sie astma :-( I dopiero wtedy ona wycofala go z przedszkola, choc lekarz trąbił juz o tym duzo wczesniej.
A jak dlugo Alanek jest na antybiotyku?
Myslalam o wycofaniu Maciejka z przedszkola, ale wtedy nie mialby szans aby dostac sie w tym roku, a on jednak polubil przedszkole a w domu sie nudzi-coz, nie potrafie mu tak fajnie zoorganizowac czasu. Ale od stycznia to on w tym przedszkolu prawie nie bywa. w lutym byl chyba 8 dni, w marcu 3 dni i wiecej nie pojdzie(bo 29go juz jedziemy do tesciow). Pozniej troche go puszcze, a w miedzyczasie zrobie mu 2tygodniowe przerwy na wyjazd nad morze...i zaraz wakacje :)

Royanna: Jeśli masz to daj mu 2,5 ml nurofenu lub paracetamolu. Nurofen co 8 h paracetamol co 6 h. Moja mała miała afty w buzi, również jako wynik brania antybiotyku. Po konsultacji z lekarzem dawałam jej nurofen przez kilka dni. Nie z powodu gorączki (bo tej nie miała) tylko z powodu bólu. Chodziło o to żeby się wyspała i najadła - wtedy organizm szybciej zwalcza infekcje. Po kilku dniach zmniejszyłam dawkę, ostatecznie po zaleczeniu aft wycofałam lek.
Dzieki passingby, wyleciala mi z glowy ta mozliwosc...W zeszlym tygodniu podalam jemu wlasnie nurofen(ale sie krzywil) ale nie w celu przeciwbolowym ale przeciwzapalnym(byl poczatek infekcji i ludzilam sie, ze to zatrzyma ja). Dzsiejsza noc tez byla niespokojna, wiec dzisiaj na pewno mu podam. A jak Twoja coreczka zaaregowala na nurofen jak goraczki nie miala? Bo Alanek caly sie pocil! Glowke mial mokra i cala twarzyczke! To normalne? Moj maz twierdzi, ze tak, ze on podobnie zareagowal na srodek przciwgoraczkowo-zapalny(teraflu)jak nie mial temperatury...

Ech...trzeba wziasc sie w garsc i dalej walczyc. Dzis prawdopodobnie czeka mnie walka z Maciem aby postawic mu banski. Podobno ma przyjsc pielegniarka, zobaczymy...Bo na leki to chyba pol pensji juz poszlo :(
A wiecie co jest nielogiczne dla mnie? Ze pielegniarka moze przyjsc postawic banki, a nie moze zrobic zastrzyku w domu-jakies nowe przepisy. W grudniu 2x dziennie do przyhodni jeszdzilismy z Maciem z temp prawie 40stC :(

Royanna a moze Maciuś dzielnie to zniesie. Ja miałam raz w życiu bańki i miło to wspominam. Oby tak było :)
Pomyśl co będzie jak oni wyzdrowieją- małe złotka wynagrodzą Ci te smutki

reklama
Royanna: mała była trochę rozgrzana, ale nie pociła się - może on się przegrzewa? Chociaż jeśli mąż mówił że on podobnie reaguje to to może być rodzinne. Ja miałam bardzo często bańki stawiane - nawet to lubiłam (zboczenie ;) ) A jakie będzie miał? Ogniowe czy podciśnieniowe? Sama nie wiem jakie kupić do domu... a bańki to jedna z nielicznych alternatywnych terapii w które wierze :)

Do góry