reklama
mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
Yyyyyyy ale co takiego....?mary, ten lekarz mi kazal dawac co 6 h przez tydzien, ....
Przepraszam, ale chyba sie zgubiłam w temacie

D
dziunka24.
Gość
Yyyyyyy ale co takiego....?
Przepraszam, ale chyba sie zgubiłam w temacie![]()
paracetamol malej...szok

mary__mary
No ale zależy w jakiej formie??paracetamol malej...szok![]()
Calpol (syropek dla dzieci) tez zawiera paracetamol ale w dawce dostosowanej dla dzieci i niemowląt... No i jak tak patrze na ulotke to tez pisze ze 4x na dobe czyli wychodzi co 6h
BanAna
Tylko na co ten paracetamol? Na ta temperaturę która jest ZWYCZAJNĄ temp. niemowlęcia....???????

Temperatura zdrowego niemowlęcia jest zależna od pory dnia, a także jego aktywności. Waha się w przedziale między 36oC do 37oC. zwykle rano jest niższa a wieczorem wyższa.
Stopnie nasilenia gorączki – mierzone pod pachą - określamy zwykle jako:
- normalna temperatura to: 36 -37 st. C
- stan podgorączkowy: 37,1-38 st. C
- gorączka - umiarkowana: 38,1-39 st. C
- gorączka - wysoka: powyżej 39 st. C
Wartości temperatury jest zależna od miejsca w którym jest mierzona. Temperatura mierzona w jamie ustnej jest wyższa o 0,3 stopnie Celsjusza, a w odbytnicy o 0,5 stopnia Celsjusza od mierzonej w tym samym czasie pod pachą.
Ostatnia edycja:
D
dziunka24.
Gość
No ale zależy w jakiej formie??
Calpol (syropek dla dzieci) tez zawiera paracetamol ale w dawce dostosowanej dla dzieci i niemowląt... No i jak tak patrze na ulotke to tez pisze ze 4x na dobe czyli wychodzi co 6h
BanAna
Tylko na co ten paracetamol? Na ta temperaturę która jest ZWYCZAJNĄ temp. niemowlęcia....???????![]()
Na czerwone gardełko.
mary__mary
ŻE CO PROSZĘ???????Na czerwone gardełko.

hmmm..... że może przeciwbólowo.... bo paracetamol w sumie i na ból i na temp...
BanAna
A jakis syropek typowo łagodzacy na gardło....?

D
dziunka24.
Gość
Banana a ja robilam jako Twoj rzecznik Zobacz załącznik 209784Zobacz załącznik 209783
mary__mary
A ja bym dawałaz tego co wiem, w uk dla takich malych dzieci syropow nie ma. tak,calpol, ale po co az przez tydzien? zreszta niewazne, bo i tak juz nie daje

Dawałabym rano (bo po nocce gardełko moze być przesuszone - czyt chropowate i bolące) i wieczorem przed pójściem spać zeby biedaczek nie meczył się i dobrze wyspał

No ale oczywiście zrobisz jak uważasz.
I wiesz co mysle - jesli karmisz butlą (nie pamietam) to pilnowałabym zeby to mleczko zawsze bylo lekko cieple a nie w temp pokojowej.

reklama
Mnie sie wydaje ze Paracetamol to raczej tylko objawowo dziala, czyli moze byc na bol lub goraczke i nie ma sensu podawac go jak dziecko jest pogodne i nie marudzi. Chyba leki typu Ibuprom (Ibum dla dzieci) dziala tez przeciwzapalnie to bylby wiekszy sens. No ale ja to taka nieobyta z tymi lekami bo mi Zuzia własciwie nie chorowala wiec moge sie nie znac;-). Ja zawsze starałam sie dawac jak najmniej tych lekow
Podziel się: