reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

mary, ten lekarz mi kazal dawac co 6 h przez tydzien:szok:, dalam dwa razy i juz nie daje. i tak dalam to dlatego,ze od tych wymiotow kwasem zoladkowym miala cale czerwone gardelko,zreszta wiem po sobie, jak to podraznia.

reklama
paracetamol malej...szok :szok:
No ale zależy w jakiej formie??
Calpol (syropek dla dzieci) tez zawiera paracetamol ale w dawce dostosowanej dla dzieci i niemowląt... No i jak tak patrze na ulotke to tez pisze ze 4x na dobe czyli wychodzi co 6h
BanAna
Tylko na co ten paracetamol? Na ta temperaturę która jest ZWYCZAJNĄ temp. niemowlęcia....???????:eek::eek::eek:

Temperatura zdrowego niemowlęcia jest zależna od pory dnia, a także jego aktywności. Waha się w przedziale między 36oC do 37oC. zwykle rano jest niższa a wieczorem wyższa.
Stopnie nasilenia gorączki – mierzone pod pachą - określamy zwykle jako:
- normalna temperatura to: 36 -37 st. C
- stan podgorączkowy: 37,1-38 st. C
- gorączka - umiarkowana: 38,1-39 st. C
- gorączka - wysoka: powyżej 39 st. C
Wartości temperatury jest zależna od miejsca w którym jest mierzona. Temperatura mierzona w jamie ustnej jest wyższa o 0,3 stopnie Celsjusza, a w odbytnicy o 0,5 stopnia Celsjusza od mierzonej w tym samym czasie pod pachą.

Ostatnia edycja:
No ale zależy w jakiej formie??
Calpol (syropek dla dzieci) tez zawiera paracetamol ale w dawce dostosowanej dla dzieci i niemowląt... No i jak tak patrze na ulotke to tez pisze ze 4x na dobe czyli wychodzi co 6h
BanAna
Tylko na co ten paracetamol? Na ta temperaturę która jest ZWYCZAJNĄ temp. niemowlęcia....???????:eek::eek::eek:

Na czerwone gardełko.

z tego co wiem, w uk dla takich malych dzieci syropow nie ma. tak,calpol, ale po co az przez tydzien? zreszta niewazne, bo i tak juz nie daje

z tego co wiem, w uk dla takich malych dzieci syropow nie ma. tak,calpol, ale po co az przez tydzien? zreszta niewazne, bo i tak juz nie daje
A ja bym dawała :tak: tylko rzadziej i powiedzmy przez 3 dni - no i obserwowała....
Dawałabym rano (bo po nocce gardełko moze być przesuszone - czyt chropowate i bolące) i wieczorem przed pójściem spać zeby biedaczek nie meczył się i dobrze wyspał :tak:
No ale oczywiście zrobisz jak uważasz.
I wiesz co mysle - jesli karmisz butlą (nie pamietam) to pilnowałabym zeby to mleczko zawsze bylo lekko cieple a nie w temp pokojowej. :tak:

reklama
Mnie sie wydaje ze Paracetamol to raczej tylko objawowo dziala, czyli moze byc na bol lub goraczke i nie ma sensu podawac go jak dziecko jest pogodne i nie marudzi. Chyba leki typu Ibuprom (Ibum dla dzieci) dziala tez przeciwzapalnie to bylby wiekszy sens. No ale ja to taka nieobyta z tymi lekami bo mi Zuzia własciwie nie chorowala wiec moge sie nie znac;-). Ja zawsze starałam sie dawac jak najmniej tych lekow

Do góry