reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Ja widze to w tej tabeli tak: wzwb jest w 2 i 7 miesiacu, z tym ze jesli chodzi o 6w 1 nie ma tej w 7 miesiacu. Czy tez sie myle :baffled:

reklama
Dobrze rozumiem. wklejam wypowiedz ze strony http://www.smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=1897&Itemid=0

Przeciw WZW B szczepimy 3 x , tj. w 1. dobie po urodzeniu, następnie - 2. dawka - po 6 tygodniach ( 1. szczepienie w przychodni) i 3. dawka - pół roku po 1. dawce. I tak jest niezależnie od tego, czy stosujemy szczepionkę skojarzoną czy pojedynczą. Jeżeli jako 1. była podana szczepionka Infanrix Hexa (6 w 1), to następnie należy podać np. Infanrix- IPV-HiB ( 5 w 1) - 2 takie dawki w odstępie 6 tygodni w 1. półroczu życia i dawkę przypominającą po roku. Przypominam skład wymienionych szczepionek: Infanrix Hexa zawiera szczepionkę przeciw WZW B, błonicy, tężcowi, krztuścowi, polio, HiB. Infanrix-IPV-HiB jak poprzednia, ale bez WZW B. Pozdrawiam! Dorota Goszczyńska, lekarz rodzinny, NZOZ Puls-Med Lublin

Dobrze rozumiem. wklejam wypowiedz ze strony http://www.smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=1897&Itemid=0

Przeciw WZW B szczepimy 3 x , tj. w 1. dobie po urodzeniu, następnie - 2. dawka - po 6 tygodniach ( 1. szczepienie w przychodni) i 3. dawka - pół roku po 1. dawce.

No ok i się zgodzę bo tak wynika z kalendarza 5w1 (1 dawka po urodzeniu, 2 dawka w 2 miesiącu widać ją w 5w1 i w 6w1 a trzecia dawka w 7 msc widać ją w kalendarzu w 5w1 a nie ma w 6w1????????????

Tutaj 6w1 (czyli wraz z wzw typu B) jest w 2, 4 i 6 m-cu + osobna wzw B w 13 miesiącu :tak:

czyli na wzwb szczepionką 6w1 dziecko jest szczepione 5 razy łącznie ze szczepionką po urodzeniu?? Mi w przychodni powiedziała zresztą tak samo jest http://www.smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=1897&Itemid=0 ze wystarczą 3 dwaki. Żesz kurczę, jutro mam szczepienie i sama nie wiem co robić. Pewnie wezmę tą 5w1 żeby było mniej chrzanienia i wątpliwości. I teraz pytanie biorąc 5w1 mam wziąć dodatkową wzwb ktora oferuje ośrodek zdrowia bezpłatną, nie oferują płatnych. A bezpłatna znaczy.........gówienko?

czyli na wzwb szczepionką 6w1 dziecko jest szczepione 5 razy łącznie ze szczepionką po urodzeniu?? Mi w przychodni powiedziała zresztą tak samo jest http://www.smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=1897&Itemid=0 ze wystarczą 3 dwaki. Żesz kurczę, jutro mam szczepienie i sama nie wiem co robić. Pewnie wezmę tą 5w1 żeby było mniej chrzanienia i wątpliwości. I teraz pytanie biorąc 5w1 mam wziąć dodatkową wzwb ktora oferuje ośrodek zdrowia bezpłatną, nie oferują płatnych. A bezpłatna znaczy.........gówienko?
Uleńka
My tu nie mamy szczepienia zaraz po urodzeniu - w niektórych okregach tylko gruźlica a w innych wcale. Tak wiec moja Sonia dostanie 4 razy wzwB - 3razy jako 6w1 i raz osobną w 13 miesiącu

Ja bym wzieła 6w1 :tak:
A co do bezpłatnych - pewnie tez działaja tylko moga byc groxniejsze dla dzidzi jeśli zawierają ten thimerosal..

Nie wiem czy bezplatne znacza gowienko, bo wszystkie bylysmy nimi szczepione, tak samo jak moje corki i zdrowe jestesmy :tak: skojarzone sa od niedawna przeciez. a jak zwykle czyli bezplatne bylyby grozne, to bylyby wycofane niewatpliwie, lub skojarzone bylyby darmowe ;-)

Nie wiem czy bezplatne znacza gowienko, bo wszystkie bylysmy nimi szczepione, tak samo jak moje corki i zdrowe jestesmy :tak: skojarzone sa od niedawna przeciez. a jak zwykle czyli bezplatne bylyby grozne, to bylyby wycofane niewatpliwie, lub skojarzone bylyby darmowe ;-)

Jestem tego samego zdania ;-)

Uleńka mój synus był szczepiony skokarzona 5w1 i dodatkowo na wzwb z przychodni za darmo....
mysle ze nie jest to gówienko bo kiedys tylko tak szczepili a ze teraz mozna sprawic ze dziecko mniej cierpi poprzez mniejsza liczbe zastrzyków to wprowadzili skojarzone....

reklama
Ja szczepiłam tą 5w1. Szczepionka 6w1 na razie nie była dostępna w kilku aptekach do których dzwoniłam w Poznaniu. Podobno nie mają jej nawet w hurtowniach.
Jeżeli chodzi o darmowe szczepionki do pediatra mi powiedziała, ze są to szczepionki naprawde starego typu i sterej technologii wytwarzania. Podobno to jest technologia z lat 80, którymi były szczepione nawet jej roczniki ( a pani doktor nie jest "młodzieniaszkiem" :) ). Wiec, niby to to samo co myśmy dostawały, ale jednak.... :/ wole nowsze kupic

Do góry