reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Ciesze sie ze mi to napisalas bo juz watpilam w moja pani doktor, byc moze u nas jest ta sama przyczyna. ;-)
...
Patrzcie co znalazła na temat skazy białkowej (a propos...) na innym forum bb;
"najczęściej pierwszym objawem skazy jest zielona kupa i zmiany na skórze ale one są nieco póżniej niż kupa. ewie skóra zaczęła sie zmieniać mniej więcej po 7-10 dniach od pojawienia sie '' zielonki''

Wnioskuję więc że skoro moja Sonia nie ma zielonej kupki to kwestia dot. tylko skóry..:rolleyes2:

A do tej suchej skóry na buzi używam SILCOCKS BASE
Tutaj opinia i podobna historia:
"szwagierka przywiozla mi z Irlandii taki krem (ktorego mozna uzywac rowniez jakos substytut mydla) - Silcocks base - kilka razy jej buzke smarnelam, krostki zrobily sie delikatniejsze w dotyku (bo miala je strasznie ostre) i dzisiaj sa juz prawie niewidoczne. Tez uzywala tego jak jej maly mial identyczna wysypke jak Sara - kilka zastosowan i wysypka znika"

Ilona
Jeśli nie możesz nigdzie tego (lub czegoś podobnego) dostać to ja moge ci kupić i wysłać... tylko wiadomo to trochę potrwa...

reklama
Ilona
Tutaj jeszcze ci napisze skład tej Silcocks Base żebyś mogła poszukać czegoś o podobnym składzie:
-white soft parafin
-cetostearyl alcohol
-sodium lauryl sulfate
-propyl hydroxybenzoate
-methyl hydroxybenzoate
-purified water

ja też miałam problem z ciemieniuchą, położna doradziła mi tak: godzinę przed kąpielą na smarować główkę oliwką, a w kąpieli zmyć to dokładnie pieluszką, po kąpieli jeszcze jakieś 10 minut czeszę miękką szczotką główkę i po jednym zabiegu nie ma już problemu.
Na twarzy tj. na brwiach też miał i zrobiłam podobnie, ale już nie czesałam:-D
u nas na poczatku tez pomagaly tylko te zabiegi z olika przed kapiela i bylo super i wszyscy mowili jaka ma ladna glowke, ale teraz dziadostwo sie pojawilo. Kupilam i zastosowalam wczoraj ta oliwke na ciemieniuszke, po kąpili posmarowalam gazikiem ma zostac na glowce 24 i wtedy umyc i wyczesac i w razie koniecznosci powtorzyc tzn, ze jak mu teraz scgodzi skora to nie moge wyczsac tylko odczekac te 24 godz???Wiem jestem niecierpliwa ale to az sie prosi o wyczesanie :dry:

aha, a jakim mlekiem karmisz?

Bebilon 1

Patrzcie co znalazła na temat skazy białkowej (a propos...) na innym forum bb;
"najczęściej pierwszym objawem skazy jest zielona kupa i zmiany na skórze ale one są nieco póżniej niż kupa. ewie skóra zaczęła sie zmieniać mniej więcej po 7-10 dniach od pojawienia sie '' zielonki''

Wnioskuję więc że skoro moja Sonia nie ma zielonej kupki to kwestia dot. tylko skóry..:rolleyes2:

A do tej suchej skóry na buzi używam SILCOCKS BASE
Tutaj opinia i podobna historia:
"szwagierka przywiozla mi z Irlandii taki krem (ktorego mozna uzywac rowniez jakos substytut mydla) - Silcocks base - kilka razy jej buzke smarnelam, krostki zrobily sie delikatniejsze w dotyku (bo miala je strasznie ostre) i dzisiaj sa juz prawie niewidoczne. Tez uzywala tego jak jej maly mial identyczna wysypke jak Sara - kilka zastosowan i wysypka znika"

Ilona
Jeśli nie możesz nigdzie tego (lub czegoś podobnego) dostać to ja moge ci kupić i wysłać... tylko wiadomo to trochę potrwa...

Moja mala tez nie robi zielonych kupek wiec moze to faktycznie nie alergia

Ilona
Tutaj jeszcze ci napisze skład tej Silcocks Base żebyś mogła poszukać czegoś o podobnym składzie:
-white soft parafin
-cetostearyl alcohol
-sodium lauryl sulfate
-propyl hydroxybenzoate
-methyl hydroxybenzoate
-purified water

Podam w aptece sklad ktory mi podalas , w razie czego bede pamietac o twojej propozycji zakupu/wysylki i dam znac. ;-) Stosowalas ten krem??
Dzieki wielkie ;-)

Ostatnia edycja:
moja Ela też miałą tylko objawy skórne, ja bym zmieniła mleko..

A jakie bys zaproponowala??

Zmnienilam z bebiko na bebilon jakis czas temu ze wzglegu na kupki. Niedlugo ide na szczepienie to pogadam z pediatra o tym. Zobaczymy co mi doradzi.Jesli nic konkretnego nie powie to wtedy sama zadecyduje. W koncu zdrowie dziecka najwazniejsze.

Ostatnia edycja:
A jakie bys zaproponowala??

Zmnienilam z bebiko na bebilon jakis czas temu ze wzglegu na kupki. Niedlugo ide na szczepienie to pogadam z pediatra o tym. Zobaczymy co mi doradzi.Jesli nic konkretnego nie powie to wtedy sama zadecyduje. W koncu zdrowie dziecka najwazniejsze.

bebilon pepti albo nutramigen, one są przeznaczone dla dzieci ze skazą lub jej podejrzeniem. Są tu na forum dziewczyny co używają tych mieszanek, ale nie pamiętam które - na recepte "P" takie mleko jest dwa razy tańśze niż bez recepty. Sama mam puszkę każdego w apteczce, jakbym musiała dokarmić Gaję - jej starsza siostra ma skazę i teraz z Gają próbuję dmuchać na zimne, bo te wszystkie szorstkości i suchości alergiczne sa strasznie swędzące i dziecko się koszmarnie męczy :-(

bebilon pepti albo nutramigen, one są przeznaczone dla dzieci ze skazą lub jej podejrzeniem. Są tu na forum dziewczyny co używają tych mieszanek, ale nie pamiętam które - na recepte "P" takie mleko jest dwa razy tańśze niż bez recepty. Sama mam puszkę każdego w apteczce, jakbym musiała dokarmić Gaję - jej starsza siostra ma skazę i teraz z Gają próbuję dmuchać na zimne, bo te wszystkie szorstkości i suchości alergiczne sa strasznie swędzące i dziecko się koszmarnie męczy :-(

Dzieki

Moje maluchy jedzą bebilon pepti - miały właśnie suchą skórę na policzkach i za uszami. Musiało je to swędzieć, bo płakały, jak np ubranko im ocierało o te chore miejsca. Później wyskoczyły też czerwone krosteczki na buzi. Po zmianie mleka wszystko przeszło. Kupy nie były zielone. Teraz czasami są zielonkawe, ale to normalne przy preparatach mlekozastępczych (pepti, nutramigen itp).

reklama
Bebilon 1

Moja mala tez nie robi zielonych kupek wiec moze to faktycznie nie alergia

Podam w aptece sklad ktory mi podalas , w razie czego bede pamietac o twojej propozycji zakupu/wysylki i dam znac. ;-) Stosowalas ten krem??
Dzieki wielkie ;-)
Tak, stosuje - pisałam juz wczesniej :tak:
Po 3 dniach po krostkach i mega suchosci na twarzy i uszach nie bylo sladu, ale i tak stosuje teraz profilaktycznie :tak: niecałe 4euro kosztuje
9 lutego bede w pl to moglabym wziac z soba i na miejscu ci wysłac w pl..

Mozesz przejśc na bebilon pepti jak pisała IzaBK albo spróbować bebilon comfort - comfort tez ma obnizona zawartość laktozy tylko nie aż tak jak pepti..
Jesli sie myle to niech mnie któras poprawi :sorry2:

Do góry