reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie Naszych Dzieci

reklama
Dużo zdrówka dla Majeczki. Kurcze nie mam ostatnio czasu zaglądać na bb a jak już, to patrz takie wiadomości czytam na pierwszy rzut. Niech sięszybko wszystko wyjaśni.

Normalnie mam dosc zadnej zmiany :-(normalnie plakac mi sie chce. Boje sie ze ja wezma mi do szpitala, tak jak Maksika jak byl maly mielismy taki sam problem tylko u niego pojawila sie dodatkowo krew :-:)-:)-:)-(
Maja wlasnie zasnela, do tej pory zrobila 1 porzadna kupe i 3 malutkie ze sluzem, normalnie nie wiem co robic :-:)-:)-(Rano miala 37,2 nic jej nie podalam bo to zadna goraczka, niech sama walczy.
Zobaczymy jak bedzie po spaniu.

Jakie są skutki uboczne szczepionki MMR?
Szczepionka składa się z trzech różnych wirusów, które działają w innym
czasie i mogą wywoływać następujące skutki uboczne:
• Po upływie 6-10 dni od szczepienia niektóre dzieci mogą zacząć
gorączkować (dzieje się tak w jednym na 10 przypadków). Inne mogą
dostać wysypki przypominającej odrę lub stracić apetyt. Jest to skutek
działania szczepionki przeciwko odrze.
• U około jednego na 1000 zaszczepionych dzieci mogą wystąpić
drgawki spowodowane gorączką. Są to tak zwane drgawki
gorączkowe. Jednakże w wypadku dziecka, które nie zostało
zaszczepione i zachoruje na odrę, możliwość wystąpienia drgawek jest
pięciokrotnie większa.
• Sporadycznie, 3 tygodnie po szczepieniu, mogą pojawić się objawy
podobne do świnki (gorączka i powiększone węzły chłonne), gdy
zaczyna działać szczepionka przeciw śwince.
• Bardzo rzadko może dojść do wystąpienia u dziecka wysypki w postaci
małych plamek przypominających siniaki. Jest to spowodowane
działaniem szczepionki przeciwko odrze lub różyczce. W razie
wystąpienia takiej wysypki należy zgłosić się do lekarza, który zaleci
odpowiednie postępowanie i omówi sposoby ochrony dziecka w
przyszłości.
• W skrajnych przypadkach po szczepionce MMR dziecko może dostać
zapalenia mózgu – mniej niż jedno dziecko na milion. Nie ma jednak
wystarczających dowodów na to, aby powiązać wystąpienie zapalenia
mózgu ze szczepionką MMR. Jeśli jednak dziecko zachoruje na odrę,
szanse wystąpienia zapalenia mózgu wzrastają i szacują się w
granicach od 1 na 200 do 1 na 5000 przypadków.
http://www.mmrthefacts.nhs.uk/resources/pdf/polish.pdf

Poza tym dzieci mogą wykazywać wszystkie powikłania po chorobach, na które były szczepione, a biegunka jest jednym z objawów. Na większości stron oficjalnych piszą, że to, w zasadzie, samo przechodzi. Na nieoficjalnych forach piszą inne rzeczy i czasami aż strach tam wchodzić. No ale głównie piszą o autyzmie.

Ale Woloszki - nie denerwuj się na zapas bo autyzm dotyczy głównie chłopców, więc jak biegunka Majeczce minie to powinno być ok.

Ja słyszałam, że moze pomóc rezygnacja z glutenu.

Ja szczepiłam inną szczepionką ale Ingunia też odchorowała i różyczkę i świnkę:-(. A biegunka też się pojawiła na wyjeździe i może to był jeszcze jeden skutek uboczny:baffled:. W każdym razie trwała 7-8 dni.

reklama
Joaska dopiero mnie pocieszylas :-( Ja to wszystko wiem i boje sie az wejsc na te forum bo sie juz calkowicie zalamie.
Maja caly czas zachowuje sie normalnie od wczoraj momentami jest dosyc marudna, troche poplakiwala i pieszczocha byla. Ja mysle ze tez jej te zeby daja popalic.

Do góry