reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych dzieci - wszystko o chorobach, lekach, profilaktyce.

Tofilesia - najgorsze jest to, że Ona w ogóle nie lubi spać na boku - a jak zrobię jej wałeczek z pieluszki to tak kręci główką, że za chwilę znowu leży tak jak chce - uparciuszek. Wstaję w nocy i podkładam ten wałeczek do znudzenia - a Ona swoje... Czytałam własnie, że masz rację - to spłaszczanie się główki nie zależy od witaminy D - ach już sama nie wiem co robić...

Ewelina -Teofilisia ma rację i dala dobra rade!

z pewnoscia to nie od braku wit D -dostarcza jej ja MM. Ja mialam podobny problem choc nie z odksztalceniem glowka a raczej preferencja ukladania główki w jedna stronę, moja Domisia od urodzenia upodobala sobie ta wlasnie stronę, jak sie ja polozylo na wznak - głowke przekrecala na prawą stronę i nózki tez - wygladala jak literka C. :)

Pediatra skierowal nas do rehabilitacji i po konsultacji z rehabilitantem zalecono nam wlasciwa pielegnacje Malej, czyli stymulowac ja bodzcami z przeciwnej strony - u nas z Lewej, bawimy sie tak by byc po stronie lewej, dzwiek, swiatlo karuzela przewijak lozeczko maja wszystko co ciekawe po lewej stronie, po jakims tyg przynosi to efekt no i dalej kontynuujemy.

rehabilitant zalecil wszystkie pozycje, nie ukladac tylko na lewy bok, bo ale równiez na wznak i brzuch i prawy bok.
Jak nie lubi na boku to na wznak a z przeciwnej strony cos ciekawego, walków nie podkladac zalecil bo mówil ze to dziala przeciwnie -dziecko sie siluje i napina miesnie karku by wrócic do pozycji ulubionej.

:no:

To tyle co moze poradzic bo sama znam ten problem. Ja spie z Mala w lozku wiec Ona spi na plecach a ja klade sie po jej lewej stronie, Mala czuje moj zapach (karmie piersia i MM dokarmiam) i najczesciej głowke uklada w moja strone. Ostatnio pediatra pochwaliła Mala ze wlasciwie asymetria zanikla.
:szok:

reklama
Ewelinka uspokoje cię,to na pewno nie ejst od braku wit D.Niedobor witaminy objawia sie dużą potliwością główki.
To że mała chce trzymać główke w jednej pozycji może być związane z kręczem szyjnym też.A mała jak chcesz jej przestawić główke to mocno grymasi? własnie się robi od tego trzymania główki w jedną strone bo kości głowy sa miekkie dosyć.Dlatego tak mówią by dziecko leżało raz na jednym boku a raz na drugim by własnie uniknąć takich spłaszczeń

Ewelina, ja też karmię tylko MM i podaję witaminę D codziennie. Pediatra kazała tylko odstawić wit K, bo MM ją zawiera, ale D kazała podawać dalej i przy każdej wizycie o to pyta.

A my właśnie wróciliśmy ze szczepienia. Było nawet ok. Doustną szczepionkę na rota Julka "zjadła" chętnie. Pielęgniarki się śmiały, że tak ładnie ciumka. Z tą 6w1 już nie było tak fajnie. Dostała ją w udo. I samo ukłucie nawet ok, ale potem zaczęło ją chyba szczypać i zaczęła mocno płakać, aż jej łezki leciały :-:)-:)-( Na korytarzu dostała butelkę i się uspokoiła. Pare razy w trakcie picia tak jakby jej się przypomniało, że boli i zaczynała płakać. Potem zasnęła i śpi do tej pory. Nawet rozbieranie jej nie obudziło, co się nigdy nie zdarza. Kolejne szczepienie na początku roku.

Julka waży już 5672g i ma 59 cm. Chyba rzeczywiście to mierzenie w szpitalu to pic na wodę, bo wg tego urosła dopier 2 cm, co nijak ma się do tego jak wygląda.

Ostatnia edycja:
A my dziś zaliczylismy usg bioderek, wszystko ok ;-)
A Maksiowi się przypomniało że jest głodny akurat jak zajechalismy na miejsce więc pan doktor musiał poczekać aż nasz królewicz skończy jeść, oczywiscie dzieciątku się nie spieszylo więc jak prezes- wszyscy czekali az skonczy :-)

Agusia- dobrze że Julcia już po szczepieniu ;) Duża z Niej kobietka już no no… super… Kurcze musze zmierzyć mojego urwisa bo w poradni nigdy nie mierzą długości… ciekawe ile urósł ?
Nalka – ale giguś z Twojego syncia hehe już od początku wszystkich ustawia hi hi i dobrze hehehe extra że bioderka ok. ;)

My witamine k podawalismy tylko w pierwszym miesiącu. Teraz dajemy vigantol.
U nas w przychodni tez nie mierzą dzieci w centymetrach tylko ważą. Chyba wybiore sie z młodym w piątek to ciotki go popgladaja i zaliczymy wizytę. Wydaje mi sie ze Leos ma duże ciemiaczko choć mój tata twierdzi ze jest ok. Ale wizyta nie zaszkodzi i dowiemy sie ile wazy nasza pyzula:-D

Aha miałam jeszcze poradzić Wam na katar otrivin sól morska. Drogie to cholerstwo ale zmiekcza super kozy i glutki sie łatwo wyciąga;-)

Wiem może to głupio zabrzmi ale jak wygląda katar u dziecka?? Zauważyłam że od wczoraj Jagoda czasami furczy a jak czyściłam jej nosek to było sporo przezroczystej wydzieliny ,do tej pory były to zazwyczaj pojedyncze "kozy". Czy to już jest katar ?? Aplikuję jej sól morską do noska i czyszczę, jak często mogę tą sól używać ??

reklama
Tak Iga to może być katarek.Jesli wydzielina jest przezroczysta to nie ma powodów do niepokoju i wystarczy sól morska czy jakaś woda do oczyszczania.Ale jeśli sie zacznie robić gęsta i zielonkawa to już jest katar infekcyjny i trzeba się wybrac do lekarza

Do góry